TOMISLAV KRIŠTO CROPIX
Imamo i 2 recepta

Glavni chef korejske ambasade otkriva zbog čega voli život u Hrvatskoj i zašto Korejanci obožavaju sarmu

Mladi kuhar Cheolhui Lee već 5 godina živi u Zagrebu i osobni je kuhar korejskog veleposlanika. Otkrio nam je zašto ga toliko oduševljava naše podneblje, ali i u kojim hrvatskim specijalitetima najradije i sam uživa.

Mladi kuhar Cheolhui Lee već 5 godina živi u Zagrebu i osobni je kuhar korejskog veleposlanika. Otkrio nam je zašto ga toliko oduševljava naše podneblje, ali i u kojim hrvatskim specijalitetima najradije i sam uživa.

S nepune 23 godine mladi chef Cheolhui Lee doselio je iz Južne Koreje u Zagreb. Od tada do danas prošlo je pet godina, a on nije ni slutio da će u Hrvatskoj dobiti posao iz snova i ostati živjeti u zemlji koju je godinama prije toga planirao posjetiti i istražiti. Danas je glavni kuhar u rezidenciji veleposlanika Republike Koreje, a nama je otkrio kako mu je kuhati za veleposlanika i uvažene goste i zbog čega voli život u našoj metropoli. "Zaljubljen sam u Hrvatsku, ne mogu vjerovati koliko mi je brzo prošlo tih pet godina koliko sam ovdje. Sjećam se kada sam tek došao koliko sam bio uzbuđen oko svega, istraživao sam hrvatske namirnice, šetao tržnicom Dolac i upijao sve oko sebe", govori nam Lee. Kaže i da je u Hrvatskoj veliki broj Azijata, a većina od njih su Korejci. "Naša populacija je puno manja od većine drugih azijskih zemalja, ali i dalje najviše Korejaca dolazi u Hrvatsku jer je kod nas to jako popularna destinacija", ističe ovaj gastro znalac.

image
TOMISLAV KRIŠTO CROPIX

Odrastao je u Seoulu, a roditelji su ga od malena učili da se ljudi pored njega uvijek moraju osjećati ugodno, što god radio. Tople i pristojne naravi, Cheohui nas je ljubazno dočekao u ambasadi i ispričao nam svoju priču. "Počeo sam sanjati o ovom poslu kad mi je bilo 14 godina. U to vrijeme, profesionalni kuhari su bili izuzetno popularni u TV showovima pa i nije čudo što su brojni tinejdžeri, među kojima sam i ja bio, tada htjeli naučiti kuhati i krenuti njihovim stopama", govori naš sugovornik i ističe da mu je najteže bilo dokazati se upravo njegovim roditeljima.

"Ako imate percepciju strogog korejskog obrazovanja, mojim roditeljima nije bilo svejedno kada sam im rekao da bih volio biti kuhar. Zato sam im na svaki mogući način morao dokazati da sam vrijedan njihove podrške", ističe Lee koji se ambiciozno prijavio na natječaj kako bi dobio poziciju glavnog kuhara u korejskoj ambasadi. "Posao mi predstavlja i gušt i zabavu, često pripremamo razne kulturne događaje, manifestacije s različitim konceptima i temama te posebne večere za odabrane VIP goste. Osim posebnih događaja imamo večere koje organizira naš veleposlanik i tada najčešće pripremam pet sljedova moderne korejske kuhinje. Uvijek želim da naši ljudi probaju nešto novo, a ne recepte koje mogu dobiti na svakom uglu u raznim korejskim restoranima. Zato svakom jelu dodam dio svoje kreativnost i zaokreta u receptu, kako bi ga učinio unikatnim", istaknuo je Lee.

image
TOMISLAV KRIŠTO CROPIX

Istraživanje novih destinacija, ali i kuhinja njegova su strast pa ni ne čudi da je već pravi stručnjak i kada je riječ o jelima iz različitih hrvatskih regija. Oduševljen našim specijalitetima u ambasadi je uveo večeri "tradicionalne hrvatske kuhinje". "Na meniju su tada brudet, sarma, pljukanci s tartufima, pašticada, grah, ali i omiljeni kolačići mnogih - breskvice. Korejcima se, najviše sviđa sarma. Jedan od razloga je zato što ih najviše podsjeća na korejsku juhu Kimchi pa ih okus sarme podsjeća na njihovu domaću kuhinju", kaže Lee.

Njemu je pak najdraže domaće jelo piletina s mlincima koje je ranije jeo i do tri puta tjedno. Ističe da je riječ obroku koji je bogat nutrijentima, a pošto puno slobodnog vremena provodi u teretani pokušava se i adekvatno hraniti. "Osim piletine, obožavam raditi pašticadu. Ono što mi je zanimljivo je da se to jelo priprema u svakom području zemlje na drugačiji način pa obožavam isprobavati razne tehnike", govori 28-godišnjak.

Pitali smo Leeja i koje bi tradicionalno korejsko jelo svakako trebali isprobati i Hrvati. "Definitivno bi rekao Bibimbap, specijalitet od riže koji zahtjeva izuzetno tradicionalan način pripreme. Bibimbap ima specifičnu priču, radi se o jelu gdje se povrće blanšira ili umjereno peče i poslužuje s rižom. I to je bilo najjednostavnije jelo u povijesti, s obzirom na to da je Koreja u povijesti prolazila kroz krizne trenutke kada jednostavno nije bilo dovoljno hrane za cijeli narod. Tako da se bibimbap osvrće na povijest naroda i čini nas zahvalnima što danas možemo jesti toliko zdravih namirnica", napominje Lee.

Cheolhui tvrdi da u potpunosti uživa u hrvatskoj prirodi, lijepom vremenu i svom ritmu života u Zagrebu. Hrvati su mu kaže pružili osjećaj doma, a upravo se zbog osjećaja pripadnosti odlučio i trajno preseliti. Koliko god mu fali dom, smatra je da pripada baš ovdje pa ga tako i njegovi roditelji često posjećuju. "Obitelj vidim barem jednom godišnje, ili dođu oni kod mene ili ja idem kod njih. Iako bi oni voljeli i češće dolaziti u Hrvatsku jer i žele i sami istražiti sve ljepote Hrvatske", zaključuje Lee koji je s nama podijelio i dva tradicionalna i jednostavna recepta korejske kuhinje koje već danas možete isprobati napraviti i sami.

image
TOMISLAV KRIŠTO CROPIX

Kimchi

Sastojci:

  • 3 glavice kupusa
  • 1 koraba (opcionalno)
  • Sol (po potrebi)
  • 100g ljepljivog rižinog brašna
  • 350ml vode
  • 2/3 šalice mljevenog češnjaka
  • 250ml ribljeg umaka
  • 150g gochugarua (koreanske crvene paprike u prahu)

Upute:

1. Stavite narezani kupus u veliku zdjelu i pospite ga solju. Ostavite ga da stoji najmanje 1 sat kako bi se izvukao višak vlage

2. Kada kupus omekša, temeljito ga isperite pod hladnom tekućom vodom kako biste uklonili višak soli. Dobro ocijedite i osušite papirnatim ručnicima kako biste uklonili preostalu vlagu

3. U vrućoj tavi pomiješajte ljepljivo rižino brašno s vodom na srednjoj vatri, neprestano miješajući dok se ne stvori ljepljiva pasta. Ostavite da se malo ohladi.

4. Dok se pasta malo hladi, narežite korabu na željenu veličinu i stavite sa strane

5. Pripremite pastu miješajući ljepljivu rižinu pastu s češnjakom, gochugaruom, ribljim umakom i ostalim dodatnim sastojcima po želji dok se dobro ne sjedine

6. Dodajte pripremljenu pastu u zdjelu s kupusom i narezanom korabom. Temeljito izmiješajte dok kupus i koraba ne budu ravnomjerno prekriveni pastom

7. Poslužite odmah kao prilog ili ostavite da se marinira u hladnjaku nekoliko sati kako bi se okusi još više proželi prije posluživanja

image

Kimchi

Bibimbap

Sastojci:

  • 100g govedine
  • 1/3 mrkve
  • 1/4 korabe
  • 30 grama tikvice
  • 1/3 vezice špinata
  • 2 shiitake gljive
  • 1 list algi
  • Sol (po potrebi)
  • 1 jaje
  • 100 grama kratkog zrna riže
  • 2 žlice gochujanga (koreanske crvene paprike u pasti)
  • 2 žlice sezamovog ulja
  • 1 žlica sojinog umaka
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica gochugarua (koreanske crvene paprike u prahu)
  • 1 žličica octa

Upute:

1. Temeljito isperite rižu dva do tri puta i namočite je u vodi 30 minuta

2. Tanko narežite govedinu i marinirajte je s 1 žlicom sezamovog ulja, sojinim umakom i šećerom

3. Tanko narežite mrkvu, tikvicu, korabu i shiitake gljive

4. Pospite 2 prstohvata soli po narezanom korabi i ostavite da stoji oko 10 minuta. Kad omekša, dodajte 1 žličicu gochugarua, octa i šećera

5. Zakuhajte lonac vode i blanširajte špinat

6. Marinirajte narezane shiitake gljive s 1 žličicom sojinog umaka, šećera i sezamovog ulja

7. Posebno pirjajte narezanu mrkvu, tikvicu i marinirane shiitake gljive

8. Skuhajte rižu koju ste prethodno namočili

9. Lagano premažite tavu uljem za kuhanje i ispecite jaje na oko

10. Stavite kuhanu rižu u zdjelu i rasporedite sve nadjeve po njoj. Uz to, pospite natrgane listove algi preko vrha kao ukras

image

Bibimbap

Linker
11. studeni 2024 22:08