Isprobano dobro

Fantazije iz Azije: Japanske delicije po Ginger Sushi receptu

Ginger Sushi ima nove adute na meniju, a njegovi vlasnici, brat i sestra Zvonimir i Adriana Dobrović, ne skidaju osmijeh s lica jer sljedeći mjesec otvaraju četvrti restoran.

Prošlo je osam godina od otvorenja prvog Ginger Sushija u Zagrebu, a ono što je niknulo iz gastro entuzijazma jedne obitelji danas je ozbiljan biznis.

Zvonimir Dobrović u japanske delicije zaljubio se tijekom boravka u Japanu, u kojem je kao stipendist Japanske fondacije istraživao suvremenu izvedbenu umjetnost, a u slobodno vrijeme i - njihovu kuhinju. Ono što je tad vidio u Japanu odlučio je napraviti u Hrvatskoj - predstaviti sushi kao svakodnevnu zdravu hranu, cjenovno dostupnu što većem broju ljudi. Da je u tome uspio dokazuje četvrti Ginger Sushi bar koji će se u prosincu otvoriti u zagrebačkoj Radićevoj ulici, na što su on i njegova sestra Adriana, s kojom je pokrenuo i vodi ovaj uspješni biznis, itekako ponosni.

Ovih dana pokreću novi brend iz Gingerove kuhinje - Ginger fry - u čijoj ponudi će biti posebno rađeni i po vlastitim recepturama razvijeni fry zalogaji poput Spicy salmon balls, rižinih kuglica i kozica u tempuri. Ginger fry osmišljen je, otkrivaju, i kao franšiza za koju već sada, i prije službenog pokretanja, postoji priličan interes. Recepte za neka od jela s menija podijelili su s čitateljima Glorije IN, a sve potrebne namirnice za njih mogu nabaviti u Ginger shopu koji ovih dana kreće s radom u sklopu Ginger sushija u Dugavama ili na njihovom web shopu.

image

Kuglice od lososa

BERISLAVA PICEK CROPIX

Kuglice od lososa

SASTOJCI:

  • 200 g lososa
  • 2 čajne žlice chili paste
  • 0,03 dl mirina
  • 0,05 dl soje
  • vlasac
  • panko mrvice
  • tapioka brašno

PRIPREMA:

Nasjeckati losos na sitno, marinirati sa sojom, mirinom i chilli pastom pa dodati nasjeckani vlasac. Smjesu ostaviti da odstoji 15 minuta. Oblikovati kuglice od lososa, uvaljati u tapioka brašno, staviti u tempuru i uvaljati u panko mrvice. Ulje zagrijati na temperaturu oko 170 stupnjeva i pohati kuglice.

image

Azijske delicije posljednje su desetljeće iznimno popularne u Hrvatskoj, a mnogi ih pripremaju i kod kuće

BERISLAVA PICEK CROPIX

Uramaki Rolica

SASTOJCI:

  • riža 100 g
  • alga 1\2 lista
  • vlasac
  • majoneza
  • 170 ml rižinog octa
  • 320 g šećera
  • 120 g soli
  • tempura brašno
  • repovi kozica

Sushi Topping opcije:

  • Dragon Roll: unagi (jegulja) 36 g \ 4 kom i avokado 36 g
  • Rainbow Roll: losos/tuna/kozica/brancin/avokado (po 10 grama)

PRIPREMA:

Riža za sushi priprema se tako da prvo skuha japanska sushi riža kratkog zrna. Zatim se napravi sushi ocat od rižina octa, šećera i soli. Miješati dok se ne rastope šećer i sol. Na jednu litru kuhane riže dodati 170 mL sushi octa, pokriti vlažnom krpom te pusti da odstoji desetak minuta. Rasporediti rižu na nori algu, algu okrenuti tako da je riža s vanjske strane, a na unutarnju stranu staviti majoneza, vlasac, nakon toga kozice u tempuri i potom sve zarolati. Rolicu obložiti s jeguljom i tanko narezanim avokadom te izrezati na 8 komada. Rolice preliti unagi umakom.

Ebi (kozica) u tempuri

Pomiješati 200 g tempura brašna u većoj posudi s oko pola litre hladne vode (vodu se može ohladiti kockicama leda) i malo soli, lagano da ostanu male grudice. U tako pripremljenoj tempuri mogu se pohati povrće, sitna riba i morski plodovi. Ulje zagrijati na temperaturu od 170 stupnjeva. Ulje je dobre temperature ako kapljica tempura smjese, kada se kapne u zagrijano ulje, ostane na površini - ako padne na dno zdjele u kojoj se prži, ulje je previše hladno.

Linker
23. travanj 2024 18:08