ARHIVA HOTELA ESPLANADE ZAGREB
Kultni restoran

Esplanadin "Le Bistro" ima novi meni, vjeruju da će jedno jelo biti totalni hit među gostima

Ovo popularno gurmansko mjesto kao stvoreno je za uživanje u hrani i prepuštanje malim životnim radostima, a probrana selekcija vina i pjenušaca na čaše, njegovo šarmantno osoblje te novi jelovnik à la carte koji stavlja naglasak na sezonsko i slasno zvuče kao dobar početak još jedne kalendarske godine.

Ovo popularno gurmansko mjesto kao stvoreno je za uživanje u hrani i prepuštanje malim životnim radostima, a probrana selekcija vina i pjenušaca na čaše, njegovo šarmantno osoblje te novi jelovnik à la carte koji stavlja naglasak na sezonsko i slasno zvuče kao dobar početak još jedne kalendarske godine.

Kultni Esplanadin Le Bistro i poznati zagrebački hotspot poziva istinske gurmane da planiraju svoja zimska druženja u toplom ozračju pariškog šika uz nove okuse i jela s à la carte jelovnika koji potpisuje chefica kuhinje Ana Grgić Tomić. „Le Bistro nudi jedinstveno i opušteno ozračje, pa su i jela koja dizajniram jednostavna, ali zanimljiva, a naglasak stavljam na maksimalnu iskoristivost, na sezonske i dostupne namirnice te njihovu minimalnu obradu radi očuvanja svih vrijednih sastojaka, teksture, boje i okusa, ali i na interesantne spojeve koji su privlačni oku i nepcima”, istaknula je Ana.

image

Marinirani brancin u soku od citrusa, cikla, prokulice, wasabi prah

ARHIVA HOTELA ESPLANADE ZAGREB
image

Crna kvinoja, marinirana buča s medom, krema od pečene buče, kardamoma i meda

ARHIVA HOTELA ESPLANADE ZAGREB

Pripremaju se i primamljiva predjela. Marinirani brancin u soku od citrusa u kombinaciji s prokulicama, ciklom i wasabi prahom pikantan je spoj okusa kojemu će tek rijetki odoljeti. Trend zdravih namirnica među ostalim donosi u Anin jelovnik crnu kvinoju bez glutena, koja ovaj put dolazi u spoju s mariniranom bučom, kremom od pečene buče i ušećerenim bučinim sjemenkama, a kombinacija je zaokružena crumbleom od feta sira i prženim prahom ružmarina. „Uz usredotočenost na sezonsko, cilj je kreirati i vegetarijanska jela, ali tako da svakome budu slasna i privlačna. Primjerice, za ovo jelo od buče vjerujem da će biti apsolutni hit, osobito zato što sve sastojke iskoristim – dakle, imamo i moment food waste-a – a opet ih pripremam na različite načine i sjedinjujem da bih dobila zanimljivo i ukusno jelo,” rekla je Ana.

image

Crostata s kemom od sušne rajčice i bosiljka, dimljeni inćuni, pesto od rikule

ARHIVA HOTELA ESPLANADE ZAGREB

Obožavateljima mediteranskih okusa svidjet će se crostata s kremom od sušene rajčice i bosiljka s dimljenim inćunima i domaćim pestom od rikole, zatim jadranski škampi obogaćeni fregolom i veloutéom od lisičarki, kao i školjke sv. Jakova s finom gustom kremom od rakova, poslužene s marmeladom od mrkve i snijegom od jogurta. „Ova su jela lagani uvod u ono što slijedi, dok se crostata, primjerice, može konzumirati i samostalno uz čašu vina ili pjenušac, dovoljno da vas zasiti i ugrije”, navodi Esplanadina chefica.

Anin nagrađivani rižoto 2022. godine našao se u poznatom gurmanskom vodiču Guida Gallo koji slavi najbolja rižota diljem svijeta, a ove je sezone dobio novu kremastu inačicu upotpunjenu kruškama, plavim sirom i gelom od šipka. S druge strane, tradicionalni su ravioli svoj zaokret dobili uz kombinaciju dimljene pastrve i skute sa savršeno sočnom marmeladom od citrusa. „Domaće raviole ove sezone poslužujemo uz ukusni umak beurre blanc koji iskuhavamo s maslacem, vrhnjem i vinom, dok marmeladu od citrusa dodajemo upravo da bi upila masnoću i unijela svježinu za savršenu ravnotežu okusa. Na kraju dodajemo butargu od tune, točnije sušenu ikru koju naribamo za savršenu aromu”, naglašava chefica.

image

Krem juha od kukuruza, hrskava palenta, marinirane kozice, aioli od čilija

ARHIVA HOTELA ESPLANADE ZAGREB

Zimski dani pozivaju na slasne tople obroke među koje se uvrstila krem juha od kukuruza s mariniranim kozicama, hrskavom palentom i aiolijem od čilija. Izvrsnog je okusa, vrlo je hranjiva i s lakoćom će vas ugrijati.

Novi jelovnik Le Bistroa nudi izvrstan izbor mesnih i ribljih glavnih jela. File romba poznat po specifičnom sočnom mesu dolazi u spoju sa zapečenom kremom od parmezana i začinskog bilja, a aromatični file pagara odlično pristaje uz raštiku, kremaste čičoke te umak od kurkume i ikru pastrve. Ljubitelji mesa uživat će u fantastično usoljenom telećem kotletu paniranom u čili panko mrvicama s karameliziranom ljutikom i kestenom, ali i nezaobilaznom bifteku s raguom od heljde i gljiva. Chefica posebno preporučuje sporo kuhanu svinjsku plećku koja se poslužuje uz mini pogačice od kukuruznog brašna, umak od tamnog piva i meda s dodatkom crnog graha, kremastog avokada i ulje korijandra.

image

File romba, zapečen s kremom od parmezana i začinskog bilja, pečena brokula, crumbe od crnog češnjaka

ARHIVA HOTELA ESPLANADE ZAGREB
image

Sporo kuhana svinjska plećka, mini pogačice od kukuruznog kruha, umak od tamnog piva i meda

ARHIVA HOTELA ESPLANADE ZAGREB

Uz predjela i glavna jela, novi jelovnik Le Bistroa donosi i kolekciju slastica kojima svakako valja zaokružiti ručak ili večeru. Ljubitelji francuskog slastičarstva uživat će u savršeno kremasto-hrskavom crème brûléeu od tamne čokolade pripremljenom uz posebnu tehniku kandiranja kestena na smeđem maslacu, cimetu i anisu, s curdom od kuhanog vina. Neodoljivi mousse od naranče i meda s karameliziranim jabukama i kremom od badema jednostavno morate kušati. Esplanadina slastičarka Mirjana Špoljar izdvaja brownie s tamnom čokoladom i finom čokoladnom kremom s aromatiziranim višnjama i anisom. Biskvit od rogača s namelakom od mascarponea uz karameliziranu dunju slatka je „točka na i” nove desertne simfonije.

image

Usoljeni teleći kotlet, paniran u čili panko mrvicama, bearnaise od ljutike, karamelizirana ljutika i kesten

ARHIVA HOTELA ESPLANADE ZAGREB

Le Bistro uz novu ponudu à la carte nudi i provjereno dobru kolekciju klasika poput tatarskog bifteka, francuskog klasika – zapečene luk juhe, Cezar salate i slavnog bečkog odreska s kremastim krumpirom. Ovaj zagrebački bistro poznat je i po zapečenim Esplanadinim štruklima, koji dolaze i u bezglutenskoj varijanti, kao i u onoj zamrznutoj, pa štrukle možete dovršiti kod kuće.

image

Brownie s tamnom čokoladom, čokoladna krema s aromatiziranim višnjama i anisom

ARHIVA HOTELA ESPLANADE ZAGREB

U Le Bistrou dan možete započeti uz doručak à la carte i selekciju koja uključuje hrskavi tost s finom kremom od avokada, poširanim jajetom i prženom pancetom, zatim omlet s povrćem ili slasna jaja Benedict, poslužena na toplom briocheu s maslacem, potom svježe cijeđeni sok, a tu je i slasni francuski tost s medom i marmeladom od naranče, kao i fine palačinke s bobičastim voćem i javorovim sirupom. Doručak se poslužuje svakog dana od 9 do 11 sati.

image

Objed u Le Bistrou upotpunite čašom vrhunskog vina i rashlađenog pjenušca ili šampanjca za koji će vam uslužno osoblje rado dati preporuku.

ARHIVA HOTELA ESPLANADE ZAGREB

U stalnoj ponudi Le Bistroa nalazi se i Dnevni meni (Menu du Jour) s tri slijeda dnevno svježih jela po izboru šefa kuhinje, čašom kućnog vina Krauthaker te kavu ili čaj za 34 eura. Dnevni meni u ponudi je svakog dana od 12 do 17 sati. Objed u Le Bistrou upotpunite čašom vrhunskog vina i rashlađenog pjenušca ili šampanjca za koji će vam uslužno osoblje rado dati preporuku.

Le Bistro je otvoren svakog dana od 9 do 23 sata (kuhinja radi do 22:30), a rezervacije se primaju putem telefona na 01 45 666 11 ili e-poštom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Više informacija možete pronaći na internetskim stranicama www.lebistro.hr. Le Bistro vam omogućuje superbrzi besplatni Wi-Fi i pregled jelovnika à la carte s vjernim fotografijama jela u Esplanadinoj aplikaciji.

Linker
27. travanj 2024 18:47