Ne može slasnije!

Dosadili su vam uvijek isti okusi na uskršnjem stolu: imamo super recept za Lukine sirnice punjene vanilijom!

Ako ove godine planirate svoje bližnje razveseliti nešto drugačijim blagdanskim menijem, predlažemo da to budu sirnice iz slatke kuhinje najpoznatijeg splitskog sladoledara.

Kad se prije osam godina doselio u Split, Poljak Luka Klimczak prvi se put susreo s našom uskršnjom tradicionalnom pogačom, ili kako je u nekim krajevima zovu sirnicom, odnosno pincom. No, ovaj profesionalni sladoledar, čiji deli 'Luka Ice Cream' ima kultni status među tamošnjim sladokuscima i ljubiteljima sladoleda, danas je poznat i po njegovim sirnicama. Među najpopularnijima su sirnice punjene domaćom kremom od vanilije, koje je ove godine obogatio suhim i orašastim voćem. Luka je s nama podijelio njegov slatki recept, uz napomenu da svi sastojci moraju biti sobne temperature, a prostorija u kojoj se kuha dobro ugrijana.

image
SASA BURIC/CROPIX

LUKINE SIRNICE

Sastojci za sirnicu:

- 1,5 kg brašna

- 0,400 kg šećera

- 2 vanilija šećera

- 0,100 kg kvasca

- malo soli

- 8 jaja

- 0,080 kg žumanjka

- 0,180 l mlijeka

- 0,200 kg maslaca

- 0,100 kg masti

- 0,150 kg kandirane naranče

- 1 korica naranče

- 1 korica limuna

- aroma po želji (maraschino, kruškovac, rum...)

image


SASA BURIC/CROPIX

Sastojci za domaću kremu od vanilije:

- 0,900 kg mlijeka

- 0,100 kg žumanjka

- 0,020 kg gustina

- 0,070 kg puding vanilija

- 0,120 kg šećera

- 0,050 kg maslaca

- 2 žličice arome vanilije

- malo korice limuna

- 0,400 kg grožđica

- 0,150 kg ruma

- 0,100 kg mlijeka

image

Lukine sirnice punjene su kremom od vanilije ta bademima i grožđicama.

SASA BURIC/CROPIX

Priprava:

Za pripremu kreme od vanilije umiješati žumanjke, malo mlijeka, brašno, koricu naranče i gustin. Mlijeko, šećer i vanilija šećer zagrijati i u to dodati pripremljenu smjesu te kuhati par minuta. Na kraju dodati maslac.

Dok se krema hladi, u veću zdjelu prosijte brašno. Napravite rupicu, izmrvite kvasac, dodajte žličicu šećera i malo toplog mlijeka. Kratko izmiješajte, prekrijte s malo brašna i ostavite 10-tak minuta da se kvasac diže.

Preostali šećer, vanilin šećer, sol, jaja i žumanjak stavite u zdjelu oko kvasca. Kad se kvasac digao, pomalo miješajte uz dodavanje toplog mlijeka. Miješajte toliko dugo dok se ne dobije lijepo kompaktno tijesto. Tijesto prekrijte i ostavite na toplom da se diže, najmanje sat vremena.

Za to vrijeme pripremite koricu naranče i limuna, aromu i kandiranu naranču. Maslac i mast stavite u zdjelu i otopite, a potom sve dodajte u tijesto. Ponovno nježno umijesite tijesto te ga prekrijte i ostavite da odstoji još jedan sat.

Spremno tijesto podijelite na jednake dijelove (6-8 komada), te ga izvaljajte i premažite vanilija kremom. Po vrhu pospite grožđice koje se prije moraju namakati u mješavini ruma i mlijeka. Sve to skupa zarolajte i stavite u posudu u kojoj ćete peći. Ostavite još malo na dizanju, prekrivene.

Kad su se sirnice dovoljno dignule, po vrhu ih premažite mješavinom jaja i vode, pospite sredinu navlaženim šećerom, badem listićima i stavite peći na 150 C - 160 C nekih 25-30 minuta.

image

Poljak Luka s njegovim pomoćnicama iz Ukrajine koje su mu ustupile recept za njihov posni kolač bez jaja i mlijeka, a novac od prodaje ide za pomoć stradalima u ratu.

SASA BURIC/CROPIX

Čitajte i: SLATKE PRIČE O KRUHU: 4 RECEPTA ZA DELICIJU BEZ KOJE JE USKRS NEZAMISLIV

Linker
22. travanj 2024 05:12