Morate probati

Donosimo kultni recept obiteljske konobe na Korčuli s Michelinovom zvjezdicom

Zahvaljujući odličnim jelima i eko filozofiji konoba Mate na Korčuli, koju vode chefica Mirjana Farac, slastičarka Biljana Milina i agronomkinja Ana Farac, nagrađena je prestižnom Zelenom Michelinovom zvjezdicom.

Obiteljska konoba Mate na Korčuli, koju su prije 22 godine u Pupnatu otvorili umirovljeni trgovci Matij i Mirjana Farac, i danas glavna kuharica, a nastavili je razvijati kći Biljana i snaha Ana, postala je nezaobilazna gastro destinacija za turiste iz cijelog svijeta. Njihovim jelima su bili oduševljeni i poznati chefovi Ljubomir Stanišić iz Portugala i Britanac Rick Stein, koji ju je predstavio u BBC-jevoj kulinarsko-putopisnoj emisiji. Tradicionalna jela u kombinaciji s modernom pripremom, poput domaće pašticade, kozlića ispod peke, domaće tjestenine s umakom od komorača ili s kozicama i tikvicama, a posebno domaći ravioli punjeni kozjim sirom, oduševila su i Michelinovog inspektora pa je konoba ušla u Michelinov vodič za 2017., s oznakom Bib Gourmand, među restorane s najboljim omjerom cijene i kvalitete. Biljana Milina je pak svojim čarobnim slasticama priskrbila titulu najbolje slastičarke za 2019., u izboru Gault&Millau vodiča za Hrvatsku, a za nedavnu Michelinovu Zelenu zvjezdicu zaslužna je Ana Farac, diplomirana inženjerka agronomije, koja je obiteljskoj ekološkoj priči pridonijela svojim znanjem, iskustvom i željom za novim zelenim projektima.

"Iza te zelene zvjezdice stoji naš odnos prema prirodi", govori Biljana Milina. "U kuhinji konobe oduvijek se otpad razdvaja i koristi kao hrana za naše životinje ili kompost, dok Ana uzgaja povrće i voće bez ikakvih dodataka".

image

Liker od ružinih latica iz domaće proizvodnje

SASA BURIC/CROPIX

Ana Farac podrijetlom je iz Gabele, a na Korčulu je došla nakon diplome da bi stekla praktično iskustvo. Na otoku se i zaljubila te udala za Matija Faraca mlađeg i krenula s vlastitim istraživanjima u poljoprivredi. "Bila sam mlada i nadobudna, učila sam na vlastitim pokušajima i pogreškama, proučavala literaturu, istraživala i dobavljala sjeme i tako razvijala ekološku poljoprivredu. Kombiniram ono što je moguće u specifičnim otočnim uvjetima, uzimam neke stvari iz permakulture i biodinamike te se oslanjam na ono što se pokazalo kao najbolje", govori Ana Farac, koja uvijek eksperimentira, a njezin glavni "laboratorij" je plastenik od šezdesetak četvornih metara.

‘Imam veliku bazu sjemenja i u plasteniku uzgajam sve te sadnice. Svaku godinu držim se par sorti, a ostalo ostavim za eksperimentiranje‘, kaže Ana Farac.

Tako je prije nekoliko godina zasadila patlidžane veličine oraha koje je njezina svekrva ukiselila, jer su tako mali da bi ispadali kroz rešetku za grill, a otočnu klimu odlično podnosi i dinja-banana specifičnog okusa pa je sadi svaku godinu. Njezin je pak najnoviji cilj istraživanja vrt bez kopanja, za što joj treba manje vode te mnogo komposta i kartona. Pokus u plasteniku je uspio, a sljedeći korak je primjena na 500 četvornih metara polja.

Čitajte i: Riblji užici kao stvoreni za ljetne dane, donosimo šest fenomenalnih recepata

Tri odvažne i kreativne žene imaju i snažnu mušku podršku. Matij Farac, iako su mu 83 godine, svaki dan muze koze, nosi im hranu i dostavlja supruzi svježe mlijeko koje ona itekako zna iskoristiti u kuhinji. Biljana pak ima pomoć supruga Tonćija, vlasnika OPG-a koji svoje proizvode prodaje na tržnici u Korčuli, dok Ana Farac naglašava kako joj zemlju za nasade pripreme svekar i suprug Matij, koji vodi beach bar u predivnoj uvali Pupnatska luka. "Svi u obitelji poštujemo i čuvamo prirodu, živimo u skladu s njom, recikliramo sve za što imamo uvjete i zauzvrat dobijemo prirodnu i ukusnu hranu. Nisam očekivala Zelenu zvjezdicu, ona mi nije bila motiv, ali kad tako živite, sve vam se vrati na najljepši način", ističe Ana Farac.

image

Smokve sa skutom

SASA BURIC/CROPIX

Smokve sa skutom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 8 svježih smokava
  • 8 dag kozje skute
  • 8 dimljenih kriški pancete

Priprema

Mirjana kuha sirutku od kozjeg rikota sira, a dobivenu skutu koristi kao osvježavajuće punjenje za smokve. Svaku smokvu pažljivo, ali ne do kraja razrezati da se dobije udubljenje, pa je puniti skutom, omotati šnitom dimljene pancete, učvrstiti i prepeći na grillu tek toliko da panceta dobije boju. Poslužiti kao osvježavajuće slatko-slano predjelo.

Linker
16. travanj 2024 11:31