Raskoš za nepce

Domaća hrana s daškom egzotike: Tri recepta koja će vas oduševiti na prijelazu iz zime u proljeće

Gastro entuzijastica Janja Benić u tradicionalna jela redovito ubacuje netipične začine, a na svojem blogu objašnjava svaki korak priprave, zbog čega njene recepte mogu slijediti i oni manje vješti u kuhinji.

Odrastajući u Stubičkim Toplicama, food blogerica i stilistica Janja Benić (38) uživala je u domaćoj zagorskoj kuhinji, no otkako sama kuha draži su joj egzotični recepti i začini. Njenim gastronomskim eksperimentima pridonio je život u Londonu, u kojem je provela pet godina i za to vrijeme isprobala sve moguće vrste kuhinja - pakistansku, japansku, indijsku, kinesku... Otada u tradicionalna jela uvijek dodaje orijentalne začine, stvarajući posve nove okusne doživljaje. Provjerenih, tradicionalnih recepata drži se pak kad priprema slastice jer, kaže, tu svaki pokušaj improvizacije uglavnom završi loše.

- Volim kuhati i jesti baš sve, ni iznutrice mi nisu strane, a najizazovniji su mi recepti s povrćem jer se s njime svašta može pripremiti, čak i deserti - kaže Janja, koja je blog Janjolinka otvorila prije tri godine, a na njemu se trudi opširno i jasno obrazložiti recepte. Snimila je i video o pripremi kruha od kiselog tijesta. - Sourdough ili kiselo tijesto posljednjih je godina u modi, ali nigdje nisam pronašla upute od početka do kraja, kako napraviti starter, odnosno prirodno uzgojeni kvasac. Zato sam svojim pratiteljima ponudila kompletnu informaciju kako se ne bi gubili po bespućima interneta - govori Janja koja, osim što stilizira hranu za razne magazine, web portale i TV reklame, nedavno je organizirala i fotografsku izložbu na kojoj su sudjelovali uglavnom food blogeri, a održala se krajem prošle godine u izložbenom prostoru nekadašnjeg kina Urania u Zagrebu.

Čitajte i: Samoborska kremšnita postala je zaštićeni hrvatski brend: Testirali smo ih i odabrali najbolju!

To je krug ljudi s kojima je bliska, a osim izložbe, susret je služio i za razmjenu informacija o načinu fotografiranja i postizanju posebnih efekata kako bi jela izgledala što ljepše. - I ja sam prvih nekoliko godina hranu snimala mobitelom, ali sam ipak prešla na profesionalni fotoaparat i malo po malo otkrivala sve tajne profesije. Od aranžiranja hrane, rasvjete i svih elemenata koji na kraju jelo čine primamljivim - zaključuje Janja. Svoja tri recepta podijelila je za Gloriu IN.

Grah koji grije organizam

Sastojci (za 4 osobe)

  • ghee ili običan maslac,
  • 2 češnja češnjaka,
  • korijen đumbira (veličina palca ženske ruke),
  • korijen kurkume (veličina malog prsta ženske ruke) ili pola žličice kurkume u prahu,
  • malo grubo mljevenog chilija (birds eye chili),
  • 1 ljubičasti luk,
  • 2 veće mrkve,
  • 1 stabljika celera,
  • 1 ljubičasti batat,
  • 1 narančasti ili bijeli batat, butternut tikva (otprilike 1 šaka narezane tikve),
  • 250 g crvenog graha koji smo prethodno natopili,
  • oko 1 l povrtnog temeljca (umjesto temeljca možete u 500 ml vruće vode rastopiti 1 - 2 bio povrtne kocke),
  • 1 - 2 žlice jabučnog octa,
  • 2 žlice umaka od rajčice,
  • sol po želji
image
Grah koji grije organizam.
Janja Benić

Priprema

Namočiti grah preko noći u slanoj vodi. Procijediti ga prije kuhanja. U zasebnoj posudi sa zasoljenom vodom kuhati ljubičasti batat i butternut tikvu narezanu na kockice. Očistiti češnjak i sitno ga nasjeckati. Isto učiniti i s đumbirom i kurkumom. Umjesto korijena kurkume, može se koristiti i kurkuma u prahu. U zagrijan lonac staviti ghee maslac/običan maslac. Ubaciti prethodno pripremljen češnjak i pustiti da malo omekša. Zatim dodati đumbir i kurkumu te na to staviti grubo mljeveni chili (dodaje se u ovoj fazi kuhanja radi lakše probavljivosti). Dodati sitno nasjeckani ljubičasti luk i nakon što i on malo omekša, zaliti sve s pola šalice toplog povrtnog temeljca. Ubaciti mrkvu narezanu na kolutiće pa ubrzo nakon toga i narezanu stabljiku celera. Dodati grah i zaliti sve temeljcem tako da prekrije povrće. Batat i tikva bi se do sada već trebali skuhati, njima ne treba dugo. Dio odvojiti i izblendati štapnim mikserom, a preostali dio ubaciti u grah. Dodati ocat i umak od rajčice. Kuhati dok grah ne omekša. Povremeno miješati, dodati izblendan batat i buču te još temeljca. Kad je grah već dovoljno omekšao, ubaciti drugi batat narezan na kockice. Kad je batat gotov, ugasiti grah i pustiti da malo odstoji prije serviranja. Po želji servirati s malo svježeg korijandera.

Čitajte i: Sve tajne savršenih krafni iz Esplanade: Slastičarka Mirjana Špoljar pokazala nam svaki korak

Tart s jabukama i kremom od vanilije

Sastojci za tijesto (za kalup promjera 24 cm)

  • 170 g glatkog brašna,
  • 2 žlice šećera,
  • 1/2 žličice soli,
  • 1/2 šalice (110 g) hladnog maslaca,
  • 1 žumanjak,
  • 2 žlice ledeno hladne vode

Priprema

U velikoj zdjeli pomiješati brašno, šećer i sol. Dodati maslac i razraditi sve zajedno prstima. Umiješati žumanjak tako da nastane kompaktna smjesa te postupno dodavati hladnu vodu i miješati pomoću vilice sve do trenutka kad se tijesto može skupiti u kuglu. Oblikovati i poravnati tijesto u oblik diska, zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na dva sata ili idealno preko noći.

Sastojci za kremu

  • 240 ml punomasnog mlijeka,
  • 3 žumanjka,
  • 3 žlice šećera,
  • 1 žlica brašna,
  • 1 žlica škrobnog brašna,
  • 1 mahuna vanilije (prepolovljena po dužini) ili 1 žličica paste od vanilije
image
Tart s jabukama i kremom od vanilije
Janja Benić

Priprema

U velikoj zdjeli miksati jaja i šećer. Staviti brašno i škrobno brašno te miksati dok smjesa ne postane glatka. Staviti sa strane. U lončiću podgrijati mlijeko s mahunom vanilije sve dok ne zavrije. Maknuti mahunu vanilije te postupno i polako dodavati mlijeko u smjesu s jajima. U slučaju da radite s aromom ili pastom od vanilije, preporuka je to dodati na kraju. Procijediti smjesu natrag u lončić i zagrijati dok ne zakipi, neprestano miješati par minuta, dok se smjesa ne zgusne. Maknuti s vatre i u tom trenutku umiješati aromu vanilije. Prebaciti kremu u posudu, prekriti prozirnom folijom tako da folija dodiruje kremu i staviti u hladnjak da se ohladi do kraja. Kad se krema ohladi, počnite pripremati jabuke i zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

Sastojci za sloj s jabukama

  • 3 - 4 tvrđe jabuke,
  • 2 žlice šećera,
  • 1/2 žličice cimeta,
  • 1 žlica soka od limuna,
  • 1 žlica maslaca

Priprema

Oguliti jabuke, očistiti i narezati ih na tanke ploške, ne deblje od 1 cm. Staviti narezane jabuke u zdjelu i posipati ih šećerom i cimetom te staviti žlicu limunovog soka. Maslac ostaviti za kasnije.

Premaz od džema

  • 1/4 šalice džema od marelica,
  • 1 žlica soka od limuna

Priprema

Razvaljati tijesto na pobrašnjenoj površini te ga prebaciti u kalup za pečenje tarta promjera 24 cm. Odrezati višak tijesta. Tijesto premazati kremom izvađenom iz hladnjaka, prethodno malo promiksanom. Na kremu uredno posložiti kriške jabuka te na jabuke staviti male komadiće maslaca. Obložiti rubove tijesta aluminijskom folijom kako biste zaštitili tijesto da se ne prepeče. Peći tart u prethodno zagrijanoj pećnici 40 minuta, potom maknuti foliju i peći još 10 minuta. Izvaditi ga iz pećnice i odmah zatim pripremiti premaz od pekmeza. Podgrijati pekmez od marelica zajedno s limunom, kad zavrije, maknuti ga s vatre, procijediti kroz cijedilo te premazati po jabukama. Pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ako ga ne želite odmah konzumirati, spremite ga u hladnjak, ali prije konzumacije neka tart stoji barem sat vremena na sobnoj temperaturi.

Čitajte i: Život u znaku fine hrane: Svestrana Dubrovkinja slasnim jelima osvaja internet, a objavila je i tri kuharice

Zobena kaša s karameliziranim kruškama

Sastojci (za 2 osobe)

  • 1 šalica bademovog mlijeka,
  • 1 šalica vode,
  • 1 šalica sitnih zobenih pahuljica,
  • chia sjemenke,
  • kokosov šećer,
  • kakao maslac ili kokosovo ulje,
  • sjeckani tostirani lješnjaci,
  • zrna sirovog kakaa
image
Zobena kaša s karameliziranim kruškama
Janja Benić

Priprema

Kuhati zobene pahuljice, mlijeko i vodu dok se ne dobije kaša, uz povremeno miješanje, otprilike 7 minuta. Jednu krušku očistiti od koštica, narezati na ploške, ne guliti. Na tavici rastopiti malo kakao maslaca i žličicu kokosovog šećera i nakon minutu dodati narezane kruške. Prepeći ih sa svake strane po 2-3 minute dok ne dobiju malo boje (dok se ne karameliziraju). Servirati kašu s drobljenim zrnima sirovog kakaa (cocoa nibs), posipati s malo chia sjemenki, složiti kruške i dodati malo karamele iz tavice, koja je nastala od kakao maslaca i kokosovog šećera, te na kraju posipati sjeckanim tostiranim lješnjacima.

Linker
19. travanj 2024 14:42