GASTRO SCENA

Dobar posao na obali mora: Razgovarali smo sa zvijezdom zadarske gastro scene

Mladi chef Bruno Kalmeta nova je zvijezda zadarske gastronomske scene, a u restoranu Karma na istoimenoj gradskoj šetnici nudi tradicionalne namirnice poslužene na suvremen način, kao i bezglutenska te veganska jela.

"Domaći sam, ro­­đen u Arba­na­sima, zato mi se odmah svidjela ponuda da radim u restoranu u susjedstvu, ta ideja mi je bila nekako bliska", započinje Bruno Kalmeta, talentirani zadarski kuhar. Tek mu je 25, a već je glavni chef u restoranu Karma, smještenom u neposrednoj blizini plaže Kolovare. Riječ je o lani otvorenom restoranu, u sklopu luksuznih apartmana La Vista Suites, no u drugoj polovici sezone, jer radovi nisu bili gotovi u planiranom roku. Zato će ovo zapravo biti Brunino prvo pravo, cjelovito ljeto u Karmi, pozicioniranoj na istoimenoj zadarskoj šetnici, a za koje je osmislio maštovit jelovnik. U njemu su tradicionalne dalmatinske namirnice - svježa riba, lokalno i sezonsko povrće, s lukom i maslinovim uljem kao bazom - ali pripremljene su i poslužene na krajnje suvremen način. Jela koja nose Bruninu preporuku su, primjerice, suvidirana sipa s pireom od slanutka, pečeni filet bijele ribe s palentom kuhanom u temeljcu od škampa te s umakom od narančinog soka i maslaca. A njegov brodet - posve novo jelo na meniju - poslužuje se s ribom i škampima položenim na posebno pripremljenoj i ohlađenoj palenti.

image
VEDRAN PETEH/ CROPIX

"Na našem meniju nije precizirana riba koju ćete dobiti. To ćete saznati u razgovoru s konobarom. Jer radimo s onim što je taj dan ulovljeno. Imamo svog ribara, fantastičnog, možda i najboljeg na ovim prostorima, a jela slažemo od onog što nam donese. Ružmarin beremo netom prije pripreme hrane, isto kao i motar čija je trenutačno sezona - objašnjava Bruno Kalmeta, koji, iako je vrlo mlad, ima puno kuharskih utakmica u nogama. Počeo je, naime, raditi paralelno s upisom Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u Boriku, i to u Konobi Skoblar u staroj jezgri grada. Prvu sezonu odradio je još kao 15-godišnjak", što znači da mu je ovo već deseta. Otac mu dobro kuha, kaže, a majku i baku je oduvijek pratio u kuhinji i proučavao kako rade kolače. Već kao klinac je znao da će biti kuhar. Prije nego što se zaposlio u Karmi, godinu i pol je radio u restoranu Corte zadarskog hotela Almayer, prije toga ljeta je provodio radeći na Kornatima u Fešti, a tri sezone bio je u hotelu u Solarisu kod Šibenika. Bile su tu i dvije zime u Njemačkoj, a sedam mjeseci se dodatno školovao na Ugostiteljsko-turističkom učilištu u Zagrebu.

‘Želite li provjeriti kakav je kuhar, naručite rižoto ili omlet - i jedno i drugo se jednostavno priprema, ali često ne ispadne kako treba‘, kaže Bruno Kalmeta

"Želim se baviti isključivo našom kuhinjom, gostima uvijek nuditi autohtona jela", govori Bruno Kalmeta, čiji radni dan ne prestaje sa službenim krajem radnog vremena. U timu ih je trenutačno osam, a tijekom ljeta će ih biti 14 u kuhinji. Za razliku od mnogih ugostiteljskih objekata na obali, koji uglavnom rade od kasnog proljeća do rane jeseni, Karma je otvorena tijekom cijele godine - osim kratke pauze u siječnju kad odlaze na kolektivni godišnji odmor.

image
VEDRAN PETEH/ CROPIX

Posebnost njihovog menija je i u tome što je 80 posto jela bez glutena, tu je i nekoliko veganskih jela, a uz prethodnu najavu i dogovor moguće je dogovoriti večeru od više sljedova bez ijedne namirnice životinjskog porijekla. Uz to, tu se izrađuje domaća tjestenina, specijalitet su im i dvobojni njoki posluženi s umakom od hobotnice, a uvijek imaju spremne i bezglutenske pašte. U ponudi su i razna pića te bogata vinska karta, jer surađuju s LuMa Wine and Friends, jednom od vodećih tvrtki za distribuciju vina u Hrvatskoj. S druge strane, u Karmu se može doći i na doručak ili brunch, a u ponudi su jaje na oko s pečenicom, skutom i škripavcem, domaća granola, francuski tost...

image
VEDRAN PETEH/ CROPIX

"Nisam netko tko će ići kontra svih i svega, ali nastojim ipak nuditi samo ono što je prirodno u tom trenutku. Zato šalšu ne želim raditi zimi niti je stavljati na jelovnik, jer rajčice dozrijevaju u ljeto", govori Bruno Kalmeta. Dobrog (ili lošeg) kuhara, kaže, prepoznat ćete po tome kako priprema rižoto i - omlet.

image
VEDRAN PETEH/ CROPIX

"Jaja ne smiju biti zapečena i omlet unutra mora biti podatan, čipkast, a to se dobiva ako se peče na laganoj temperaturi s malo ulja. Rižoto pak ne može biti jednostavniji za pripremu, a tako često ispadne loše. Najvažnije je stajati pokraj lonca i neprestano miješati, dok ne bude gotov, dakle 15-ak minuta, a to se ljudima često ne da. I pritom uvijek treba dodavati toplu tekućinu, najbolje temeljac. Na kraju se završava uz intenzivno miješanje i dodavanje kockice maslaca i malo parmezana. Miješanjem se razbija škrob iz riže i tako se dobiva kremoznost", objašnjava Bruno Kalmeta, koji je kuhanju posvećen tijekom cijelog dana i dobrog dijela večeri. Zato vježba u teretani noću, pronašao je, srećom, jednu koja radi 0-24, a svaki slobodni trenutak provodi razmišljajući o novim kombinacijama okusa i tehnikama pripreme hrane. To može razumjeti, kaže, samo netko tko radi u kuhinji, jer svima drugima ta zaluđenost izgleda samo kao ludilo.

Brodetto fine del mondo

Sastojci za palentu

40 g palente, temeljac od škampa, mlijeko, maslac, svježi timijan, svježi ružmarin, maslinovo ulje

Sastojci za brodet

150 g svježeg filea bijele ribe, 50 g mesa škampa, 50 g mesa kozica, temeljac od škampa, temeljac od ribe, malo konjaka, bijelo vino, luk, češnjak, sol, papar, list peršina, šafran, čili, maslinovo ulje, vinski ocat, rikola, šalša

Priprema palente

U loncu pomiješati temeljac od škampa i mlijeko, dodati po grančicu timijana i ružmarina, malo maslinovog ulja, soli i papra.
Kad zakuha, po malo dodavati palentu uz stalno miješanje pjenjačom.

Kad je palenta skuhana, maknuti je s vatre i dodati kockicu hladnog maslaca i miješati dok se ne rastopi. Palentu prebaciti u odgovarajuću posudu da se hladi.

Priprema brodeta

Na malo maslinovog ulja u tavi popržiti
škampe i kozice te ih flambirati konjakom. Dodati u tavu filet ribe i podlijevati bijelim vinom. Kad vino ispari, dodati temeljac od ribe i škampa te žlicu šalše.

Zatim dodati sol, papar, sitno kosani češnjak i jednu čili papričicu. Prethodno pripremiti pire od luka na način da ga se nareže na ploške, dobro posoli i prži na jakoj vatri uz stalno miješanje - otprilike 30 - 40 minuta. Luk je gotov kad poprimi smeđu boju. Tada ga treba izmiksati štapnim mikserom, čime se dobiva smjesa koja olakšava zgušnjavanje i pojačava okus. Žlicu takvog pirea od luka dodati u tavu s prethodno pripremljenim ostalim sastojcima. Kuhati sve na jakoj vatri 5 - 7 minuta uz lagano miješanje - ali bez kuhače. Samo pomicati tavu kako biste spriječili lijepljenje namirnica. Prije samog kraja kuhanja dodati jako malo šafrana. Kad je riba dovoljno kuhana, maknuti s vatre i završavati jelo s kockicom hladnog maslaca, svježe kosanim listom peršina i malo vinskog octa. Pritom i dalje treba miješati na način da pomičemo tavu, sve dok se maslac ne otopi.

Serviranje

Na dno tanjura staviti hladnu palentu, na nju filet ribe, kozice i škampe, i sve to preliti umakom. Kod serviranja pripaziti da u tanjuru ne završi čili papričica. Na sve to ide malo pržene rikole, koja svojom gorčinom zaokružuje sve okuse u tom tanjuru.

Tartar od bijele ribe

Sastojci

100 g fileta bijele ribe, fileti agruma, ribana korica agruma, maslinovo ulje, sol, peršin, papar, tri limuna, malo šećera, 4 g agar agara

Priprema tartara

Usitniti riblje filete, dodati kriške i ribanu koricu agruma te sol, papar i maslinovo ulje. Sve dobro pomiješati te na kraju dodati kosani list peršina. Prilikom serviranja po želji dodati gel-kremu od limuna i riblju ikru.

Priprema gela od limuna

Naribati koricu i iscijediti sok tri limuna. Pomiješati i prebaciti u mjericu. Dolijevati vodu dok se ne dosegne količina od 750 ml. Prebaciti sve u lonac, dodati malo šećera, a kad zakuha, uz neprestano miješanje dodavati agar agar. Kuhati i miješati još 4 - 5 minuta. Nakon toga tekućinu procijediti kroz fino sito i staviti u hladnjak na 2 sata. Dobivenu smjesu nalik želeu iskidati na sitne kockice i ubaciti u usku i visoku posudu te razbiti žele štapnim mikserom kako bi se dobio gel.

Linker
19. travanj 2024 06:40