Kliješta kraljevskog raka, pečeni izdanci rapini brokule, mlada kopriva, svježe jadranske kozice, bijela dehidrirana čokolada s matcha prahom, samo su dio novog jelovnika u kojem chefica Ana Grgić Tomić pažljivo spaja odabrane sastojke u fantastične sljedove zbog kojih će Zinfandel‘s restoran sa svojom prekrasnom Oleander terasom i ove sezone biti nezaobilazna destinacija istinskih gurmana.
Poznata Esplanadina chefica Ana Grgić Tomić upravo je krenula s novim izdanjem à la carte jelovnika koji će vas zasigurno privući svježim sezonskim sastojcima, posebnim stilom i uzbudljivim spojevima koji u Zagreb donose dašak Mediterana. Ova šarmantna šefica kuhinje za svoju je gastronomsku virtuoznost i kreativnost primila brojna priznanja, od kojih se posebno ističe ono posljednje, Étoile Blanche, koje joj je uručila Svjetska gastronomska organizacija na dodjeli European Hotel Awards 2023. u Barceloni. Unatoč tomu, skromna Ana uvijek iskreno priznaje da joj je najdraži dio njezinog posla rad u kuhinji, priprema jela i osmišljanje novih jelovnika sa svojim kuharskim timom.
"Pomno birani sastojci spojeni u zanimljive kombinacije koje na tanjur donose privlačne teksture, raskošne boje i iznenađujuće okuse ono su čime sam se ponajprije vodila pri izradi novog jelovnika. Nadahnuća, moram priznati, nije nedostajalo, osobito jer ovo doba godine povezujem s buđenjem prirode i moje kreativne crte, pri čemu svoju maštu u potpunosti prenosim na tanjur. Blisko surađujem s odličnim lokalnim dobavljačima koji nam šalju samo najbolje namirnice, tako da je priprema novih jela uvijek poseban užitak", ističe chefica Ana Grgić Tomić i dodaje da veliku pažnju posvećuje održivosti, maksimalnoj iskoristivosti sastojaka, simfoniji okusa te prezentaciji jela.
"U novom jelovniku posebno bih izdvojila kliješta kraljevskog raka, jedan fantastičan slijed koji u spoju sa sokom od jabuke i celera uz mousse od graška i matcha čaj pruža kombinaciju intenzivnih okusa. Uz to, tu je i ukusni ragu od hlapa u kojem se hlap vrlo jednostavno priprema, kako bi se sačuvao izvorni okus. Priču sam zaokružila domaćom tjesteninom, koju izrađujemo u našoj kuhinji, uz prah od sušene rajčice i listova korijandra. Osim glavnih namirnica, u pripremi jela posebno su važni i svježi začini poput ružmarina, bosiljka, mente i čili papričica koje tijekom proljeća i ljeta pažljivo njegujemo u našem vrtu na Oleander terasi, dok drugi dio svježeg začinskog bilja poput koprive, medvjeđeg luka, bagrema i bazge za nas bere i dostavlja OPG na koji se uvijek mogu osloniti", govori Ana.
Osluškujući goste, Ana rado ističe i vegetarijanske opcije jela: "Kremasti kroket od tartufa i kozjeg sira s gelom od pečene ljutike i dodatkom svježeg tartufa nešto je što će se, vjerujem, svidjeti mnogima, osobito jer svježe kozje mlijeko dolazi iz lokalnog OPG-a", kaže Ana čiji nagrađivani rižoto, koji se i 2022. godine našao u poznatom gurmanskom vodiču Guida Gallo koji slavi najbolja rižota diljem svijeta, ove sezone u Zinfandel‘sovu jelovniku dobio novu zelenu inačicu upotpunjenu mladom koprivom, svježim jadranskim kozicama s citrusima i gelom od kokosa.
Za istinski okus mora, tu su poširani list s mousseom od limunske trave i cvijetom od tikvica te file grdobine s timut paprom u spoju s pastrnjakom pečenim u kori, mariniranim s medom i narančom. Proljetne šparoge Ana je ukomponirala u finu kremastu juhu koja uz dodatak kozjeg sira postaje neodoljivo jelo za okrepu, a tu je i vrlo tražena bisque juha od rakova s dimljenim dagnjama i kremom od češnjaka, koja se polako svrstava među Esplanadine klasike. Desertni jelovnik najslađa je nota priče o gastronomskom doživljaju restorana Zinfandel‘s. Kreativna desertna karta koju potpisuje pastry chefica Mirjana Špoljar ovaj put donosi slatke spojeve manga, čokolade, žitarica, jogurta, limete, a jedan od izdvojenih favorita koji će oduševiti mnoge jest privlačan biskvit od bosiljka s dehidriranim malinama i karamelom od maline i aceta. Ako ste skloniji čokoladnim okusima, na popisu slatkoga birajte flexi ganache od čokolade s karameliziranim žitaricama i kremom od manga.
Za potpuni doživljaj, sommelier će vam rado odabrati najbolja vina i pjenušce iz Hrvatske i svijeta koji će savršeno zaokružiti iskustvo fine dininga.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....