Uvjek tražimo još

Bugarska veleposlanica otkriva originalnu recepturu za tri salate koje svi vole

Genka Georgiev za Gloriju govori o gastronomskim običajima Bugarske te otkriva zbog čega se konobari u restoranima čude njenim narudžbama.

U obitelji Genke Georgieve, veleposlanice Republike Bugarske u Hrvatskoj, svi vole kuhati. Osim nje, kuha i njezin suprug Georgi Georgiev, kojeg je upoznala kad je kao mlada diplomatkinja došla u Hrvatsku gdje je on tada bio vojni ataše. Poslije je postala veleposlanica, službovala u nekoliko predstavništava svoje zemlje, a sad je s njim ponovno u Zagrebu, gdje se najviše sviđa i njenom sinu Ivaylu, srednjoškolcu koji trenira vaterpolo, a u kuhinji je specijalist za sve vrste tjestenina.

Za Gloriju je pripremila salate, jer s njima počinje svaki bugarski objed. Dok se na štednjaku kuha glavno jelo, uz salatu i čašicu rakije ima se dovoljno vremena za druženje s obitelji ili prijateljima. Jedna od tih salata je šopska, poznata i izvan Bugarske. ­ Naravno, varijacija sa sirom, rajčicama i krastavcima priprema se i drugdje, no ova je autorska. Datira iz 1956. kada su je kreirali profesionalni kuhari iz bugarske državne udruge Balkantourist koji su radili u restoranu Chernomorets u turističkom naselju Druzhba. Cilj im je bio stvoriti nacional ni appetizer na osnovi popularne salate s rajčicama, krastavcima i sirom iz regije Šopluk u zapadnom dijelu Bugarske, čije je središte Sofija. Zato se u salati naglašavaju boje bugarske zastave. Doduše, postoji i pretpostavka da je ime dobila po bijeloj kapi šopske narodne nošnje.

Danas je popularna diljem Europe u varijacijama sa sirovom ili pečenom paprikom, sa sirom ili bez njega...

image

Genka Georgieva pripremila jetri nacionalne bugarske salate

MARKO MISCEVIC/CROPIX

Čitajte i: Naši favoriti: Šest proljetnih recepata koje jednostavno morate isprobati, tako su dobri

"Mi u nju ne stavljamo ljute papričice, ali ih poslužujemo sa strane pa ih mogu uzeti oni koji vole ljuto, a ne smeta onima koji ne vole", ­ objašnjava veleposlanica. Zanimljiva je i priča o seljačkoj salati koja je nastala na osnovi hladne juhe od konzerviranih rajčica. ­

"Juha je poveznica još jedne popularne salate, koja je dobila ime snjeguljica. Priprema se s jogurtom koji se preko noći procijedi, ali postoji i varijanta s običnim jogurtom i tada se jede kao hladna juha. I snjeguljica je, kao i šopska salata, nastala i razvila se kao proizvod udruge Balkantourist, kasnih šezdesetih, na osnovi jela s planinskog masiva Rodopi, a prvi se put u novoj verziji služila u hotelu Trimontium u Plovdivu. Inače, razne varijante salate s krastavcima i jogurtom pojavile su se u bugarskim kuharicama i ranije, prvi put 1953., no cijeđeni jogurt postao je popularan u domaćinstvima tek nakon 1970.", govori Genka Georgieva.

Naravno, kako već godinama živi u Hrvatskoj, i ona i njezin suprug upoznali su i zavoljeli i hrvatsku kuhinju, a samo im je jedna stvar neobična - to što se u našim restoranima konobari čude kad ih zamole da na stol prvo donesu salatu. ­

"No, navikli smo se na to da moramo objašnjavati kako se nismo zabunili, nego zaista želimo s njom početi objed", kaže veleposlanica.

image
MARKO MISCEVIC/CROPIX

Mliječna salata snjeguljica

Sastojci:

  • 2200 ml jogurta
  • 650 g krastavca
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 žlica soli
  • 80 ml maslinovog ulja
  • 80 g mljevenih oraha
  • 1/2 vezice kopra

Piprema:

Procijediti jogurt u gazi, krastavce narezati na kockice, dodati sitno nasjeckani kopar, protisnuti češnjak sa solju, mljevene orahe i maslinovo ulje. Promiješati i servirati u kuglama.

Čitajte i: I fit i sit! Top recepti s plavom ribom iz digitalne kuharice Sanje Žuljević

image
MARKO MISCEVIC/CROPIX

Šopska salata

Sastojci:

  • 400 g rajčica
  • 250 g krastavaca
  • 1 pečena zelena paprika
  • 1 ljubičasti luk
  • 200 g tvrđeg svježeg kravljeg sira iz rasola
  • 1/2 vezice nasjeckanog peršina
  • ocat
  • maslinovo ulje
  • sol
  • za ukras masline
  • 1 zelena papričica i peršin

Piprema:

Narezati rajčice i krastavce na kockice, a papriku na trakice, nasjeckati luk i peršin, sve staviti u zdjelu i začiniti solju, maslinovim uljem i octom. Promiješati i staviti na tanjur te obilno posuti naribanim sirom. Ukrasiti maslinama, zelenom papričicom i listovima peršina.

image
MARKO MISCEVIC/CROPIX

Seljačka salata od rajčice

Sastojci:

  • 500 g rajčica
  • zeleni dio jednog manjeg poriluka
  • crne masline
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • šećer po potrebi

Piprema:

Očistiti i oprati poriluk te ga nasjeckati što tanje, posoliti po želji, lagano izgnječiti i ostaviti da odstoji nekoliko minuta. Rajčicama po želji skinuti kožicu, a iz krastavaca izvaditi sjemenke te ih nasjeckati na kockice. Promiješati i začiniti, po želji dodati i malo šećera ako su rajčice kisele. Na kraju dodati poriluk i još jednom promiješati te ukrasiti maslinama.

Linker
09. travanj 2024 12:45