Zabava za cijelu obitelj

Blagdanska kreativna avantura: Donosimo trikove za prirodno bojanje pisanica koji uvijek pale

Žute, zelene, crvene ili plave pisanice simbol su obiteljskog okupljanja oko blagdanskog stola, a ako neke dobiju neplaniranu ‘rasjednu liniju‘ na ljusci, okrenite ih na drugu stranu u ‘gnijezdu‘ i pravite se pred ukućanima da ste baš tako htjeli

Upečatljiva i sto posto autorska, tako izgledaju pisanice obojene prirodnim bojama. Dok ih ponosno ne poslažemo u uskrsno gnijezdo, prolazimo kroz malu, katkad neizvjesnu kreativnu avanturu. Donosimo prokušane savjete uz koje ćete se zabaviti. Jer, to je svrha pripreme uskrsnih jaja: puno smijeha i radosti u obitelji koja će vam sigurno pomoći. Pa i ako ne ispadnu kako ste se nadali, imat ćete doživljaj za prepričavanje na uskrsnom okupljanju i zgodu za pamćenje.

image

Bez obzira na boju, priprema pisanica uvijek je ista.

UNSPLASH

Krenimo od najvažnijeg, pripreme jaja. Izvadite ih iz hladnjaka i ostavite pola sata na sobnoj temperaturi. Kad se temperiraju, kuhanje uvijek započnite u hladnoj, posoljenoj vodi, a dodajte i žlicu ili dvije octa. Kuhana za 10-12 minuta, ali ovaj put produžite termičku obradu (oko pola sata) kako bi pojačali djelovanje prirodnih pigmenata. Najbolje je izvaditi jedno jaje, procijeniti kako se situacija razvija i po potrebi produžiti kuhanje. Uvijek se dodaje onoliko vode koliko je potrebno da ovlaš prekriju jaja. Kuhajte ih na laganoj vatri, bez poklapanja. S druge strane, pisanice nisu grah: zbog predugog kuhanja mogla bi im popucati kora. Pratite situaciju i djelujte prema potrebi. Nokte i ruke zaštitite tankim, gumenim rukavicama.

Čitajte i: Uskrs kod Matanića: Slavni par otvorio nam je vrata doma i otkrio kako provode blagdane s troje djece

Sve boje Uskrsa

image

Bojanje s ljuskama luka tradicionalno je našim krajevima.

UNSPLASH

Tamnocrvenu boju dobit ćete kuhanjem jaja s lupinama luka. Što više materijala, boja je intenzivnija. Pomiješajte lupine luka i dodajte malo kore svježe cikle. Na dno posude poslažite lupine i kore cikle, u sredinu jaja, pa završite s materijalom za bojanje. Ulijte hladnu vodu, dodajte ocat i polako kuhajte dok se jaja ne oboje. Kad su gotova, pustite da se ohlade u istoj vodi. Potom izvadite, osušite, premažite blazinicom pokapanom uljem i to je to. Nađe li se koja s pisanica popucanom korom, sve je ok. Okrenite je u gnijezdu na suprotnu stranu da se „rasjedna linija“ ne vidi i pravite se pred ukućanima da ste taj efekt dobili učinili namjerno.

Žuta boja je obavezna u uskrsnoj ponudi, a dobiva se kurkumom. Bojanje nekad upali, a nekad i ne. Iskustveni recept glasi: izaberite jaja svjetlije ljuske, koristite manju posuda, žrtvujte pola vrećice kurkume, a za svaki slučaj dodajte i malo svijetlog curryja. Šafran će pojačat će boju, no jako je skup.

image
UNSPLASH

Plavičastu boju jaja dobit ćete kombinirajući pola manje glavice ljubičastog kupusa te pakiranje zgnječenih borovnica. Kupus obavezno usitnite u blenderu, a malo soka od aronije trebao bi pojačati efekt.

Zelena uvijek privlači pozornost na blagdanskom stolu. Dobit ćete je kad u bledneru usitnite oko 500 g špinata, rikule, potočarke i lista peršina. Žitku, zelenu smjesu pomiješajte s hladnom vodom (prethodno posoljenom, dodajte i ocat), promiješajte i njome prelijte jaja poslagana u posudi.

Ružičasto-ljubičaste pisanice su zabavne, a dobit ćete ih kuhajući jaja sa svježom ciklom. Za tri ili četiri jaja u toj boji bit će dovoljna jedna veća svježa cigla. Ogulite koru, poslažite je na dno manje posude, rasporedite jaja te ciklu prethodno usitnjenu u blenderu. Prelijte hladnom, posoljenom vodom, dodajte malo octa i polako kuhajte. Želite li pojačati efekt, ostavite pisanice u obojenoj vodi što dulje možete.

Linker
14. travanj 2024 02:51