Gastro

Bivši hip-hoper sada je majstor za čokoladne slastice od kojih rastu zazubice: ‘Za sve je zaslužna supruga‘

Stiv Kahlina životni izazov pronašao je u najfinijim zrnima kakaovca od kojih proizvodi čokoladne delicije, a prva ih testira njegova supruga Sanja Vladović.

U svojoj manufakturi “Malo i slatko” Stiv Kahlina, u glazbenim krugovima poznatiji kao bivši hip-hoper El Bahattee, cijeli dan proizvodi praline i čokolade od najfinijih zrna kakaovca, za koje je dobio brojna svjetska priznanja.

Desna ruka u tom slatkom poslu mu je supruga Sanja Vladović, marketinška menadžerica koja je prošla nekoliko razina treninga za kušačicu čokolade. Odnedavno pod svojim brendom Taman Artisan Chocolates imaju limitirane edicije čokolada kontroliranog porijekla s okusima kakaovca iz Ekvadora, Perua, Gvatemale, Kolumbije, Madagaskara i Filipina.

Čitajte i: Zdravo i jednostavno! Ecija Ojdanić donosi recept za prste polizati, a idealan je prijedlog za Veliki petak

Jeste li veliki sladokusac?

- Dok me supruga Sanja nije 2009. odvela na Salon čokolade u Parizu, bio sam prosječan konzument čokolade. No, u Parizu sam se prvi put susreo s modernim formama, izvedbama i različitim vrstama kakaovca, shvatio da je to materijal koji se može oblikovati na različite načine pa sam počeo istraživati, pratiti online tečajeve, bio sam i na specijalizaciji u Belgiji i u jednom mi je trenutku hobi postao posao. Dok je Sanji čokolada još ozbiljan hobi.

Uz koja jela čokolada najbolje paše?

- Nije svaki kakaovac isti, ali generalno dobro ide uz meso. Južnoamerička kuhinja ga je prepuna u svim mogućim formama. Meksička jela vole kakaovac jer daje lijepu teksturu i kremoznost. Na jednoj farmi u Ekvadoru kušali smo kozice s neko liko umaka na bazi kakaovca i bilo je fantastično.

Što pripremite Sanji kad je želite iznenaditi?

- Sanja u sebi ima istraživačku crtu, voli sve probati, slatki su joj okusi dobro poznati pa ju je po tom pitanju teško iznenaditi i zadovoljiti. Ako je trebam iznenaditi, pripremim joj nešto slano. A ako je želim naljutiti, skuham joj nešto ljuto, jer ljuto ne podnosi.

Budući da čokolada utječe na lučenje hormona sreće, jeste li vas dvoje najsretniji par?

- Pitanje o hormonu sreće i čokoladi postavio sam na akademiji i dobio odgovor da čokolatijeri nisu doktori te da nećemo pričati o hormonima, već ćemo nastojati pružati zadovoljstvo. A hoće li netko biti sretan, to je njegova stvar. Čokolada kod ljudi izaziva pozitivne emocije, sama po sebi označava sreću i zadovoljstvo. Kad dobijete čokoladu, lijepo vam je i osjećate se ugodno.

Čitajte i: Obiteljski specijalitet Sandre Lončarić! Som u glavnoj ulozi - jednostavna i slasna slavonska delicija

Uz toliku čokoladu, imate li problema s razinom šećera u krvi?

- Redovito idem na kontrole i sasvim je u redu. Osim toga, radimo s kvalitetnim čokoladama koje se ne baziraju na šećeru, a i čokoladu treba jesti umjereno. Kad stvarno kušate dobru čokoladu, koja ostavlja puno arome na nepcu, dovoljne su vam dvije, tri kockice.

image
Kakao tart, njam!
MARKO MIŠČEVIĆ/CROPIX

Kakao tart

(recept za kalup promjera 23 cm i visine 3 cm)

TIJESTO

  • 12 dag glatkog brašna
  • 12 dag integralnog brašna
  • 13 dag hladnog maslaca
  • 2 dag kakaa u prahu s Madagaskara
  • 2 dag sitno mljevenih kakao sjemenki
  • 1 veliko jaje
  • 7,5 demerare (nerafinirani smeđi šećer)
  • prstohvat soli

NADJEV

  • 35 dag tamne čokolade (70 posto kakaa s oko 35 posto kakao maslaca)
  • 35 dag slatkog vrhnja s 36 posto masnoće
  • 8,5 dag meda
  • 4,5 dag maslaca

DEKORACIJA

po želji kakao prah, temperirana čokolada, kakao sjemenke

PRIPRAVA

Prosijati brašno i pomiješati sve suhe sastojke za tijesto. Dodati sitno sjeckani maslac i smućeno jaje. Izraditi tijesto bez puno miješanja. Oblikovati ga u kuglu i ostaviti 1 sat u hladnjaku. Zatim ga jednoliko razvaljati, položiti u kalup, dno izbušiti vilicom te peći 20 minuta na 180 stupnjeva. Pečeno tijesto ohladiti.

Za nadjev čokoladu sitno nasjeckati u zdjelu te dodati maslac narezan na listiće. Vrhnje i med zagrijati na 85 stupnjeva pa preliti preko čokolade i maslaca. Pomiješati ih u jednoličnu smjesu, uliti u kalup i poravnati. Smjesa se prije dekoriranja mora ohladiti i stisnuti.

Linker
06. travanj 2024 12:57