Klasik koji volimo

Bili smo u MM Kantini i dobili mesni recept koji malo tko zna dobro napraviti

Zagrebačka MM Kantina dovodi najbolje chefove iz regije, a prošli tjedan u njoj je kao gost kuhao Beograđanin Mirko Stojić, čije su mesne delicije poznate diljem regije.

Da kišni i hladni studeni bude itekako gastronomski uzbudljiv pobrinuo se vlasnik zagrebačke MM Kantine Marijo Mendek, ugostivši u njoj svog dugogodišnjeg prijatelja Mirka Stojića, poznatog srpskog majstora za mesna jela i proslavljenog chefa iz kultnih beogradskih restorana Zaplet i Dijagonala, zbog čijih su specijaliteta baziranih na odležanim odrescima, tripicama i ostalim delicijama znalci bili spremni potegnuti i nekoliko stotina kilometara. Svoje moderne interpretacije slovenskih, balkanskih i međunarodnih jela danas pak nudi kao chef u poznatom slovenskom restoranu 9 na Royal Golf Bledu, a dolazak u Zagreb s veseljem je prihvatio, pripremivši gostima MM Kantine zanimljive dnevne i večernje menije uz wine pairing.

image

Mirko Stojić i Marijo Mendek, vlasnik MM Kantine

MARKO MISCEVIC CROPIX

”U kulinarstvu je najteže biti dobar, a jednostavan. Mislim da oni koji pretendiraju na visoku kuhinju često previše zakompliciraju stvari. Vrijeme baroka u kuhanju je davno prošlo. Ako se odlučiš za jednu namirnicu, dovedi je do savršenstva”, konstatira Mirko, čija je osnovna i najdraža namirnica meso, kojim je šest dana impresionirao Zagrepčane kroz zanimljiva jela poput hladnog tartar burgera, hladnih soba rezanaca s listićima pačjeg filea i janjećih kotleta na pireu od patlidžana s uljem od curryja.

image

MM Kantina

MARKO MISCEVIC CROPIX

Malo je poznato da je zanat pekao i u slavnom kopenhaškom restoranu Noma Renéa Redzepija koji je već desetljeće u samom vrhu najboljih restorana na svijetu zbog svoje fantastične kuhinje, ali i načina nabave i pripreme sastojaka. Mirkov domaćin Marijo Mendek, inače poznati uvoznik premium prehrambenih proizvoda, Mirkovim je dolaskom nastavio seriju gostovanja poznatih regionalnih chefova u MM Kantinu koja, kako kaže, nije samo prostor u kojem se odlično jede već i mjesto za fantastično druženje na hedonistički način, uz vrhunsku kapljicu i odličan meni.

image

Chef Mirko Stojić

MARKO MISCEVIC CROPIX

“Imamo svoj standardno kvalitetni “orkestar” kuhara, ali s vremena na vrijeme ćemo mu pridružiti nekog solista, odnosno dobrog chefa iz jednog od top regionalnih i internacionalnih restorana. Plan mi je ugošćavati ih minimalno jednom mjesečno, a nadam se i češće. U budućnosti planiram uključiti i vinare iz svjetski slavnih vinskih regija s top chefovima iz istog područja. Primjerice, volio bih dovesti tandem iz meni najdraže vinske regije - Burgundije”, otkriva Marijo, u čijem će restoranu nakon Toma Gretića i Mirka Stojića početkom prosinca gostovati chef Marko Gajski iz LD restorana u Palači Lešić Dimitri na Korčuli.

image
MARKO MISCEVIC CROPIX

Tartar steak

Sastojci:

  • 150 g očišćenog junećeg filea
  • 1 mala žlica kornišona
  • 2 male žlice crvenog luka
  • 1 mala žlica kopra
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 mala žlica senfa
  • tabasco po želji
  • 1 žlica peršina
  • crni papar po želji
  • 1 žumanjak
  • krupna morska sol po želji
  • 70 g maslaca
  • izrezani kruh

Priprema:

  1. Juneći file narežite na kockice (prvo izrezati na kriške pa svaku krišku na kockice).
  2. Narezano meso staviti u posudu, dodati sve navedene sastojke i lagano promiješati žlicom da postane homogeno.
  3. Ovako pripremljen tartar steak servirati na tanjuru skupa s maslacem koji je omekšao na sobnoj temperaturi i tostirani kruh.
Linker
16. travanj 2024 07:37