PLODOVI ŠUME

3 jednostavna jela s gljivama koja će oduševiti i najzahtjevnije

S gljivama ne treba praviti kerefeke: okusom toliko obogaćuju jelo da su sastojak najjednostavnijih recepata.

JUHA OD GLJIVA

SASTOJCI

  • 1/2 kg različitih gljiva (vrganji, bukovače, šampinjoni, lisičarke)
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 7,5 dl temeljca
  • 2 dl bijelog vina
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • malo maslaca, sol, papar, peršin
image
GBH007 GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Gljive očistiti i narezati. Luk nasjeckati i pirjati na maslacu. Dodati češnjak zdrobljen nožem (zbog intenziteta okusa), pa potom i gljive. Dodati vino i pirjati dok ne ispari, a potom temeljac tako da prekrije gljive (prije dodavanja tekućine izvadite nekoliko gljiva za ukras). Posoliti i kuhati na laganoj vatri dok gljive ne omekšaju. Maknuti s vatre, te miksati štapnim mikserom. Potom dodati vrhnje i vratiti na vatru nekoliko minuta uz neprestano miješanje dok juha ne zakipi. Popapriti, posipati peršinom te ukrasiti gljivama.

OMLET S GLJIVAMA

SASTOJCI

  • 4 jaja
  • 1/2 manje glavice crvenog luka
  • 10 dag špinata
  • 10 dag vrganja ili drugih gljiva
  • 1 dl vrhnja za kuhanje ili mlijeka
  • ulje, sol, papar, peršin
image
LILECHKA75 GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Gljive skuhati i ocijediti te lagano propirjati na vrućem ulju zajedno s crvenim lukom i špinatom. Maknuti s vatre. Pjenasto umutiti jaja, posoliti i popapriti te dodati vrhnje ili mlijeko. Dalje miješati dok se ne dobije gusta pjenušava smjesa. Zagrijati tavu, dodati ulje, a kad je vruće, izliti jaja te dodati smjesu gljiva i špinata. Poslužiti vruće.

SALATA OD PILETINE, GLJIVA I TIKVICA

SASTOJCI

  • 1/2 kg gljiva (bukovače, lisičarke, vrganji)
  • 2 tikvice srednje veličine
  • 20 dag pilećeg filea
  • 1/2 glavice crvenog luka
  • nekoliko češnjeva češnjaka
  • sol, papar, maslinovo ulje, mješavina začina (bosiljak, kurkuma, ružmarin, majčina dušica)
image
ELENA_DANILEIKO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Na gril tavi popržiti piletinu i tikvice narezane na trakice te gljive. Prebaciti u zdjelu, dodati sve začine i maslinovo ulje te promiješati. Možete poslužiti toplo ili hladno.

Linker
16. ožujak 2024 11:23