kreativne ideje

Zaboravite na klasičnu sadnju! Tri savršena dara za ljubitelje biljaka i gerila vrtlare

Umjesto da u rasadniku kupite sjeme i bacite ga u vrt, polje ili teglu, radije iskušajte nove, neobične i cool načine sijanja, koji su uz to pravi melem za planetu Zemlju

Ovog ljeta zaboravite na klasičnu sadnju - vrijeme je za nešto posve drugačije. Iz radionice Biljkoboraca stiglo je novo oružje za urbane vrtlare, od milja nazvano bombica dobrih namjera, nizozemska dizajnerica Marianne de Groot-Pons poziva na korištenje biorazgradivih maski sa sjemenkama, a iz Londona poštom možete naručiti cvjetne 'žetone'.

Bilj-ka-boom! za urbane zelene ratnike

Ako mislite da na ulicama vašeg grada nedostaje zelenila, onda su kuglice Bilj-ka-boom!, novi proizvod Biljkoboraca, prava stvar za vas. Sastavljene su od gline u prahu, humusnog supstrata i sjemenki različitog bilja, a mogu se posaditi u bilo koju pukotinu u betonu ili nedostupnu zapuštenu površinu s minimalnom količinom zemlje. U kartonskoj tubi nalazi se sedam kuglica, koje će omekšati i proklijati kad na njih padne malo kiše ili vlage. Idealno ih je posaditi prije obilne kiše, kako ne bi predugo stajale čekajući vodu. Klijanje možete ubrzati tako da kuglicu malo razmrvite među prstima da bi voda mogla lakše prodrijeti do sjemenki, a u tom slučaju dobro ju je odmah zaliti vodom iz bočice.

image
Bilj-ka-boom!

Čitajte i: Idete na odmor, a nema vam tko zaliti biljke? Evo nekoliko načina kako im možete osigurati redoviti dotok vode

Čitajte i: Tri nove kolekcije domaćih keramičarki koje ćete odmah poželjeti u svom domu

Čitajte i: Četiri ljetna trenda u uređenju interijera u koje ćete se zaljubiti istog trena

Biorazgradiva maska Marie Bee Bloom

Na ideju da napravi biorazgradivu masku sa sjemenkama poljskog cvijeća nizozemska grafička dizajnerica Marianne de Groot-Pons je došla prošle godine gledajući odbačene maske po ulicama njezinog rodnog Utrechta. Užasnulo ju je kad je pročitala da je prošle godine, koju je obilježila pandemija, mjesečno u svijetu korišteno čak 129 milijardi maski, od kojih su mnoge završile u prirodi. Svoju biorazgradivu masku izradila je od dva sloja rižinog papira sljepljenih krumpirovim škrobom, među kojima su sjemenke tratinčica, petunija, različka, gipsofile... Nakon što odložite iskorištenu masku u vrt, polje ili teglu, biljčice će, nakon što ih zalijete vodom, proklijati u roku od tri dana.



Papirnati 'žetoni' Plant a Bloomer

Savršeni dar za svakog biljkoljupca je kutija puna ručno rađenih 'žetona' napravljenih od recikliranog papira s mješavinom sjemenki poljskog cvijeća, komadića stapki i osušenih latica. U svakoj kutiji su četiri velika i šest malih 'žetona' s uputama za sadnju, a dolaze u obliku djeteline s četiri lista, srca i cvijeta. Iza britanskog brenda Plant a Bloomer, koji ih proizvodi, stoji londonska dizajnerica Rani Deshpande, koja također izrađuje čestitke na čijoj je prednjoj strani cvjetni 'žeton'. Ako naručite punu kutiju, lako ih napravite i sami.

image
Plant a Bloomer
Linker
16. travanj 2024 21:50