Kao najveći majstori

Uz ove insajderske tirkove umotajte poklon iz snova! Donosimo nekoliko primjera za čaroliju ispod bora

Božić kao vrijeme darivanja daje nam nekoliko slatkih briga - što pokloniti najmilijima, ali i kako umotati poklon samostalno, bez čekanja u redovima i nepotrebnog plaćanja da to za nas učini netko drugi. Evo nekoliko koraka kako umotati poklon kao da ga je umotao - profesionalac.

Ako ste pomislili da za savršeno umotane božićne poklone kakve nerijetko gledamo u filmovima morate skupo platiti ili satima čekati u redu u shopping centrima, sa sigurnošću vam možemo reći - pogriješili ste. Jer, zaista, sve to možete sami kod kuće. A darivanje za Božić nerijetko više stvar simbolike i nije nam toliko važno što je unutra već upravo - kako izgleda izvana.

Imamo za vas stoga nekoliko kratkih koraka i efektnih trikova da i vaš božićni poklon izgleda kao iz jednog od dijelova franšize "Sam u kući". Bilo da ga želimo upotpuniti grančicom, pamukom ili uz njega staviti neku posvetu, s umatanjem se kreće gotovo uvijek na isti način. Kako učiniti da budu doista posebni pokazala nam je Sandra iz zagrebačkog Đardina.

image

Natur papir idealna je podloga na kojoj se možete igrati brojnim ukrasima.

Dragan Matic/CROPIX

Međutim, neće svi pokloni biti pravilnog oblika (poput recimo knjige) pa je stoga preporuka prije početka umatanja da se poklon stavi u neku kutiju - koja, dakako, ima pravilan oblik. Jer u tom slučaju ćete sasvim sigurno imati lijepo, jednostavno i efektno umotan poklon.

Natur papir za umatanja najbolje je odrezati prema dimenzijama paketa plus četiri centimetra sa svake strane, ovisno o debljini paketa. Bitno je da bočne strane prekriju kutiju, ali ne previše jer će vam biti teže preklopiti krajeve papira.

image

Božićno vrijeme nudi pregršt zimskih biljki idealnih za poklone.

Dragan Matic/CROPIX

Korak po korak

Paket trebate prije svega smjestiti na ukrasni papir, a gornju stranu papira presavinuti preko paketa te bočno napraviti dva "uha" koja ćete preklapati jedno preko drugoga na gornjoj strani paketa. Kako bi papir bolje držao, svaki preklop možete učvrstiti ljepljivom trakom.

Nakon što ste napravili "džepiće" od papira, presavinite donji dio papira dva puta na donjoj strani paketa i učvrstite selotejpom. Umetnite božićnu čestitku u gornji "džepić", a po želji i neku dodatnu dekoraciju ili grančicu suhog cvijeća.

image

Crvene bobice i špaga idealan su spoj.

Dragan Matic/CROPIX

Čitajte i: Slatke blagdanske igre Anje Alavanje Viljevac: Prvi Božić uz malenog Dana, miljenika svoje braće

Jedan od načina je i da omotate paket te učvrstite kraj papira sa selotejpom. Na vrhu i kraju paketa napravite "uha" tako da preklopite gornji vrh papira prema dolje, na krajevima presavinite papir kako bi stvorili "uha", potom donji kraj papira presavinite prema unutra dva puta. Odrežite duži konop i prođite sa svih strana paketa te zavežite čvor na gornjoj strani poklona.

Vjenčić od jelovine i borovice možete zalijepiti pomoću vrućeg ljepila. Ostatkom konopa pričvrstite čestitku ili natpis na vjenčić.Treći način umatanja gotovo je isti kao i drugi samo konop ne vežite sa svih strana, već obujmite paket po sredini te nakon toga umetnite granu ileksa ili jelovine na gornju stranu poklona.

image

Pamuk može biti odličan dodatak.

Dragan Matic/CROPIX

Četvrti poklon sad već možete iskusno zamotati kao i prethodna dva. Nakon što konopom prođete sve strane paketa, svežite čvor na sredini gornje strane poklona. Kako bi konop bio čvršći, prije vezanja čvora provucite konop ispod mjesta gdje se konop preklapa. Postavite granu jelovine na vrh i čvrsto svežite. Napravite mašnu i nalijepite pamuk pomoću vrućeg ljepila.

Čitajte i: Božićna poruka Kate Middleton: ‘Prošli smo kroz jako mračno razdoblje, suočili se s mnogim izazovima‘

Linker
22. travanj 2024 08:06