Street art

Ulični triptih ponovo unosi malo radosti na ulice Zagreba: Umjetnička djela dostupna svima

Trećim ciklusom oslikavanja nastavlja se projekt kojim ulice postaju umjetnički atelje, a ovog puta priču vode tri odlična hrvatska umjetnika, sasvim različitih stilova.

U tijeku je treći ciklus oslikavanja projekta Ulični triptih. Riječ je o jedinstvenom cjelogodišnjem programu uličnih izložbi koji prolaznicima nudi presjek aktualne domaće street art scene pri čemu zagrebačke ulice postaju bogatije i šarenije zahvaljujući pravim malim umjetničkim remek djelima, a sve se odvija u organizaciji umjetničkog kolektiva Udruge Preuredi moju pumpu i Turističke zajednice grada Zagreba.

image
Umjetničkim intervencijama uljepšava se Zagreb.
ERNEST MAZAREKIC

Spoj različitih generacija i stilova obilježit će novo izdanje ove jedinstvene "izložbe u promjeni”, a tri talentirana hrvatska umjetnika ovog puta imaju kistove u rukama.

Središnju lokaciju projekta, Centar za posjetitelje TZGZ-a (Trg bana Jelačića 11), potpisuje dobro poznati Lunar koji je rad naslovio prema svojoj istoimenoj knjizi "From Zagreb With Love“. "Naziv moje knjige je proizašao iz pristupa prema našim gostima-crtačima, ali i iz njihovog prema meni te suradnjama za vrijeme boravka u stranim gradovima. Ono što sam naučio u svome gradu, rado sam prenosio izvan njega, kao i ono što sam mislio da bolje rade ljudi u drugim sredinama, rado sam usvajao, donosio doma i dijelio. Grupe mačaka koje često crtam prikazuju različite ljude i kulture s bojama i elementima koji se miješaju i ponavljaju“, kazao je Slaven Kosanović - Lunar.

image
Slaven Kosanović Lunar
ERNEST MAZAREKIC

"Kada smo u ožujku pokrenuli ovaj novi projekt željeli smo skrenuti pažnju da oslikavanje javnih prostora ne mora značiti nužno vandalizam, već da možemo uljepšati naše urbano okruženje. Stoga smo u dosadašnjim ciklusima, kao i u ovom posljednjem za ovu godinu, nastojali odabranim primjerima ukazati na potrebu sustavnog i sveobuhvatnog djelovanja na razini zajednice te istaknuti potencijal koji grafiti imaju za korištenje u pozitivne svrhe. Ulični triptih kroz svoj regenerativni i neinvazivni koncept doprinosi daljnjem kvalitetnom razvitku naše street art scene i projekt je koji će TZGZ nastaviti razvijati i idućih godina", ovom je prigodom izjavila direktorica TZGZ-a, Martina Bienenfeld.

Čitajte i: Nije sve u centru razrušeno: Ulični umjetnici oslikali zagrebački park Opatovina i podarili mu novo lice

image
Oslikani panel u Radićevoj ulici kojeg potpisuje Polite bastART.
ERNEST MAZAREKIC

Prethodno već oslikani panel u Radićevoj ulici (kod broja 46), ovog puta potpisuje mladi Puljanin Vedran Štimac poznatiji pod imenom Polite bastART. Svojim je radom odao počast jednom od najvećih hrvatskih umjetnika, Julije Kniferu, a povodom suradnje je izjavio: "Izuzetno mi je drago sudjelovati u projektu Ulični triptih, poglavito iz razloga što sam na taj način dao svoj doprinos osvježavanju urbane vizure Zagreba. Ovim projektom mnogi afirmirani i neafirmirani umjetnici imaju priliku kroz medij ulične umjetnosti poslati svoju poruku sugrađanima. Osim toga, radovi su u konstantnoj rotaciji što omogućava komuniciranje društvenih fenomena kroz kanal umjetničkog izražaja vrlo aktualno.”

Triptih ide dalje

image
Vedran Štimac poznatiji pod imenom Polite bastART
ERNEST MAZAREKIC

Treća lokacija, ujedno i nova u ovom krugu oslikavanja, ulazak je tunel Grič (iz nekadašnjeg Art parka), a nosi ideju mistične umjetničke serije mladog slikara Lava Paripovića: "Ciklus arheoloških nalazišta bazira se na priči fiktivne civilizacije i njene ostavštine na ovom području. Kroz potragu za pogodnim lokacijama za otkrivanje novog nalazišta, razvija se priča o mističnoj kulturi o kojoj se malo zna čime se upliću razne teorije koje se koriste u svrhu dojma serije. Kroz antropološko razmišljanje definira se prikaz i estetsko oblikovanje izvedbe.“

image
U tijeku je treći ciklus oslikavanja projekta Ulični triptih
ERNEST MAZAREKIC

Postav Uličnog triptiha mijenja se u ciklusima - svaka tri mjeseca odabrane lokacije donose tri nova umjetnička rada s potpisom različitih autora iz cijele Hrvatske. Također, kao dodatni element iznenađenja, jedna od tri lokacije svaki put je drugačija pa vas tako iz prethodnih ciklusa oslikavanja na stepenicama tržnice Dolac čeka rad Mislava Lešića pod imenom Ulična rapsodija dok u parku Opatovina možete 'baciti' Pogled kroz prozor u ljepši svijet Sanje Stojković.

image
Iduće oslikavanje je najavljeno za početak 2022.
ERNEST MAZAREKIC

Iduće oslikavanje je najavljeno za početak 2022., a do tada imate priliku svakodnevno razgledati ovu besplatnu izložbu u centru Zagreba. Dopustite da vam umjetnost na ulicama popravi dan.

Linker
31. svibanj 2023 01:39