Ivan Posavec
GODINU DANA NAKON

U 12 godina promijenila je 6 podstanarskih stanova, a sada je napokon kupila svoj: 'Zatečeno stanje bilo je više nego tragično'

Glazbenica Mirela Priselac Remi je nedavno završila adaptaciju svojeg prvog stana u Zagrebu, koji je uredila uz pomoć arhitekta Lovre Koružnjaka i vlastite intuicije. Evo što je nakon godinu dana od kupnje stana naučila na vlastitoj koži...

Dugo sam sanjarila o svojem krovu nad glavom, no kako sam umjetnica (i to umjetnica alternativnog muzičkog žanra), trebalo mi je mnogo vremena da prikupim svotu koja bi mogla biti dobar početak za kupnju nekretnine. Prije desetak godina htjela sam ući u veliki kredit, no to mi nije pošlo za rukom - cijelu sam situaciju opisala u pjesmi “U mojoj glavi’’ tako da sam barem uspjela to negativno iskustvo pretvoriti u nešto kreativno. Početkom prošle godine kupila sam stari stan koji je trebalo kompletno renovirati. Od izgradnje zgrade krajem 1950-ih, u njega nije uložena ni “ruka boje’’, kako bi se reklo. Zatečeno stanje bilo je više nego tragično. No, osjetila sam da prostor ima potencijal - u realizaciji tog potencijala uvelike mi je pomogao moj arhitekt, Lovro Koružnjak, koji je izvrsnim rješenjem od jednosobnog stana stvorio dvosobni. Na mjestu stare kuhinje dizajnirao je spavaću sobu, a dnevni boravak spojio s kuhinjom. Meni je pak bilo iznimno važno da spavaća soba i kuhinja ne budu prevelike.

mirela priselec remi zagreb 23102019 fotografija ivan posavec
Ivan Posavec

Živeći u podstanarskim stanovima (šest, u posljednjih 12 godina) shvatila sam, naime, da mi je bitan veliki dnevni boravak jer u njemu provodim najviše vremena. Kao i dobra zvučna izolacija zbog toga što se u mojem stanu ponekad održavaju muzičke probe. Važno je da prozori i vrata “drže” buku podalje od susjeda - i zato sam ugradila goleme prozore Pohižek PVC stolarije, koje zatvorim i održavam mini koncert ili probu, a da pritom ne razjarim susjede.

Fascinirana sam Skandinavijom i tamošnjim životnim stilom, a to sam primijenila i u uređenju stana. Kao i Skandinavci, želim ‘’uhvatiti’’ što više svjetla. Odlučila sam odbaciti zavjese - privatnost mi čuva pozicija stana na osmom katu najviše zgrade u kvartu. Gore kod mene nema neželjenih pogleda, a pritom uživam u Zagrebu iz ptičje perspektive. Navečer promatram treptava gradska svjetla - u stanu sam ih “rekreirala’’ uz pomoć brojnih manjih rasvjetnih tijela, strateški postavljenih tako da stvore opuštajuću atmosferu. Pri odabiru su mi pomogli stručnjaci za minimalizam iz Art Rasvjete - sve moje lampice, svjetiljke i reflektori naručeni su iz Švedske, Danske i Norveške, a sav namještaj je iz danske tvrtke Jysk.

mirela priselec remi zagreb 23102019 fotografija ivan posavec
Ivan Posavec

Kad sam se upustila u kupnju i renoviranje stana, nisam imala pojma što me čeka. Nikada me prije nisu zanimale nekretnine, uređenje interijera ili građevinski radovi, i sve sam naučila metodom vlastite kože. U početku sam bila vrlo nervozna jer sam mislila da ću se pogubiti u šumi informacija koje sam svaki dan morala procesirati. No onda sam odlučila iskoristiti nešto što me nikada nije iznevjerilo - intuiciju. Gotovo sve u stanu odabrala sam slušajući unutarnji glas. I nisam se prevarila. Zbog intuicije sam kupila derutni stan u kojem sam vidjela potencijal, uz pomoć intuicije sam ga uredila tako da u njemu svakodnevno uživam. I upravo zato bih poručila ljudima koji kupuju ili uređuju životni prostor - slušajte sebe. Nećete pogriješiti.

Svoja iskustva su za novi broj magazina Gloria Dom podijelile kolumnistica Andrea Andrassy te glumica Jadranka Đokić.

Linker
14. travanj 2024 11:41