ručno rađeni radovi

Tri nove kolekcije domaćih keramičarki koje ćete odmah poželjeti u svom domu

Iva Milley, poznatija kao Ifka.pifka, Nataša Kabalin iz tasa.na.tasa i Luna Pasarić iz LunasCeramic očarat će vas veselim točkicama, prugicama i bojama prirode koje su ‘preselile‘ na njihove ručno rađene šalice, zdjelice i tanjure.

Ručno rađena keramika - kao i drugi luksuzni artisan proizvodi - jedan su od glavnih dizajnerskih trendova ove godine. Tri kolekcije koje vam predstavljamo toliko su različite da će svatko naći nešto po svom ukusu.

Ifka.Pifka u djetinjstvu se zaljubila u keramiku

Zagrepčanka Iva Milley, vlasnica brenda Ifka.pifka, dosad je bila poznata po svom veselom, šarenom nakitu čiji su zaštitni znak točkice. Nakon osam godina, točkice su se s nakita 'prešle' na keramiku u njezinoj prvoj kolekciji šalica, zdjelica i vaza od bijele gline ručno izrađenih pinch tehnikom, odnosno tehnikom dubljenja iz kuglice.

- Još u djetinjstvu pomagala sam u ateljeu svojoj teti, poznatoj keramičarki Zorki Milley i zaljubila se u keramiku. Obožavam točkice, pa sam prvu kolekciju keramike nazvala Poppy, po zrnju maka, ali sam predmete dodatno oživjela bojama - žutom, ružičastom, tirkiz i zelenom. Inspiracija mi je moj nakit, a trenutačno radim na kolekciji Daisy, čiju će zaštitni znak biti stilizirani uzorak suze - kaže Iva Milley.

image
IFKA.PIFKA
image
IFKA.PIFKA
image
IFKA.PIFKA
image
IFKA.PIFKA
image
IFKA.PIFKA


Tasa.na.Tasa posvetila je novu kolekciju egzotičnim krajevima

O Nataši Kabalin, vlasnici brenda tasa.na.tasa i članici ULUPUH-a koja se već 15 godina profesionalno bavi keramikom, mediji su, na žalost, dosad rijetko pisali. No svi koji su nekoć redovito pohodili dio zagrebačkog Božićnog sajma rukotvorina u Petrićevoj ulici, dobro se sjećaju njezinih vedrih i maštovitih radova. Vrijeme je da je upozna široka publika, jer Nataša je nedavno predstavila novu kolekciju šalica, čajnika, tanjura i zdjelica nazvanu Titranja, izrađenu tehnikom lijevane keramike.

- Tijekom karantene ostala sam 'zarobljena' u svom ateljeu i sanjala o bijegu u egzotične krajeve. Zato sam nadahnuće za uzorke pronašla u divljim i slobodnim afričkim životinjama. A kako sam trajno zaljubljena u Kinu, kroz svaku kolekciju provučem neki tipično azijski detalj poput grančice trešnje - kaže Nataša Kabalin.

image
Natasa Kabalin
image
Natasa Kabalin
image
Natasa Kabalin
image
Natasa Kabalin

LunasCeramic inspiraciju pronalazi u prirodi

Novo ime na keramičkoj sceni je LunasCeramic, nedavno pokrenuti brend Lune Tucman iz Kupljenova pokraj Zaprešića. Luna je završila dizajn keramike u zagrebačkoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna i dvije godine držala radionice, a sada se napokon odvažila i sama izraditi prvu kolekciju šalica, tanjura i zdjelica. Nazvala ju je Rustica, jer najbolje paše u vintage i rustikalne interijere. Luna radi na lončarskom kolu, a njezini radovi prepoznatljivi su po rezbarenim kružićima koje utiskuje u keramiku i dvostrukom glaziranju, kako bi se stvorio efekt pretapanja boja.

- Inspiracija za rad mi je priroda kojom sam okružena. Zato koristim boje koje se mogu naći u njoj, najčešće razne nijanse plave i smeđe - kaže Luna Tucman.

image
Luna Tucman
image
Luna Tucman
image
Luna Tucman
image
Luna Tucman
Linker
18. travanj 2024 21:18