Darko Mihalić
makeover mirjane mikulec

Starogradski stan u srcu Zagreba pretvoren u oazu šarma i elegancije

Stari građanski stanovi u zgradama rađenima početkom prošloga stoljeća veliki su izazov za dizajnere i arhitekte. Visoki stropovi, veliki hodnici, nestandardni vanjski i unutrašnji otvori, kružni koncept prostorija povezanih vratima, velike sobe posve nefunkcionalnog rasporeda – sve su to elementi koje karakterizira svaki takav interijer.  Iznimka nije ni ovaj u koji vas vodimo.

Riječ je o prostranom stanu od 145 četvornih metara koji je nekoć služio kao uredski prostor, a koji se nalazi u jednoj od zavučenih, malih ulica u centru Zagreba. Ovakva pozicija čini se idealnom za one koji vole život u centru grada – sve je nadomak ruke, a istovremeno nudi privatnost i tišinu, daleko od prometne gužve. Vlasnica je odlučila kompletno preurediti stan, a zadatak je povjerila studiju Mirjane Mikulec. Adaptacijom se stan prilagodio vlasnici i usput je obnovljen i moderniziran. Mijenjane su sve instalacije, podne i zidne obloge, nabavljen je novi namještaj, kuhinja i kupaonica, a od starih elemenata sačuvan je jedino stari hrastov parket slagan u riblju kost. No, i on je doživio makeover u vidu brušenja i lakiranja, te sada izgleda kao nov.

Darko Mihalić
Darko Mihalić
Darko Mihalić

'Parket je bio doista u dobrom stanju pa su ga vlasnici odlučili zadržati. No, to nije bio jedini razlog da se podne obloge u sobama ne mijenjaju. Kako su investitori željeli da uređenjem stan zadrži autentičnost i odiše malo i starinskim štihom, sačuvali smo parket, visoka dvostruka vrata te provukli kroz svaku prostoriju retro komade namještaja ili detalje poput štukatura, lampi i stilskih fotelja velikog volumena', objašnjava dizajnerica Mirjana Mikulec dodajući kako je većina namještaja nabavljena u domaćim trgovinama.

Darko Mihalić
Darko Mihalić

Raspored prostorija nije mijenjan niti je socijalni dio stana objedinjen u jednu prostoriju, što je postao standard u suvremenom stanovanju. Kuhinja je naime ostala zasebna prostorija, kao i boravak i blagovanje koje su ostale povezane starim staklenim vratima.

Darko Mihalić
Darko Mihalić
Darko Mihalić
Darko Mihalić

Jedino su kuhinja i kupaonica doživjele prostorne preinake – kupaonica se proširila u prostor hodnika, a kuhinja u kupaonicu.

Darko Mihalić

'Kuhinja je tako postala veća i dobila je veliki kuhinjski otok, jer vlasnica voli boraviti u kuhinji i rado kuha. Zato smo je i uredili u vintage stilu, da se unese toplina i prava atmosfera kakve su imale nekadašnje kuhinje. Ostale prostorije su ostale istih dimenzija. Budući da u stanu žive samo dvije osobe, nije bilo potrebe smanjivati ili pregrađivati prostor kako bi se dobilo više soba' ističe dizajnerica.

Darko Mihalić
Darko Mihalić
Darko Mihalić

Pored socijalne zone, stan se sastoji još od velikog ulaznog hodnika i spavaće sobe, garderobe, gostinjske sobe te male atrakcije – zimskog vrta koji je nastao preuređenjem lođe. U interijeru prevladavaju neutralne boje te prirodni materijali – pamuk, baršun, mramor i drvo s vrlo decentnim i profinjenim uzorcima što je donijelo ugodu, eleganciju i bezvremenski štih u prostor.

Darko Mihalić
Darko Mihalić
Darko Mihalić

Linker
15. travanj 2024 18:05