Jasen Čeko
NOVI BREND

Spaja nespojivo: Domaći dizajner oduševljava neobičnim svjetiljkama

Novi hrvatski brend ručno rađenih svjetiljki dokaz je kako za zanimljiv i kvalitetan proizvod nije potreban veliki tim stručnjaka

Iza novog hrvatskog brenda koji je privukao pozornost stoji Jasen Čeko koji je svoj hobi pretvorio u prepoznatljiv brend svjetiljki i dekorativnih predmeta koje izrađuje od vodovodnih cijevi.

- Prvih par svjetiljki izradio sam kao poklon za rođendan dragim ljudima. Kada sam svjedočio oduševljenju njihovih prijatelja i kolega, shvatio sam da bi ovo vrlo lako mogao postati traženi proizvod - ne samo kod nas, već i na inozemnom tržištu - objašnjava Jasen Čeko koji stoji iza brenda CEKOlamps.

Jasen Čeko

Njegove ručno izrađene svjetiljke su zanimljive upravo zbog kontradikcije između vodovodnih cijevi i njihove funkcije - provođenja struje.

- Ideju sam dobio skrolajući kroz Pinterest. S obzirom na to da vodovodne cijevi postaju sve češće korišten materijal - od svjetiljki do namještaja i dekoracija - važno mi je da unesem i svoj potpis u proizvod koji stvaram. Budući da ovaj sistem izrade nudi pregršt mogućnosti, plan mi je i diferencirati samu poruku koju proizvod unosi u prostor - dodaje dizajner. U njegovoj kolekciji ističe se "Light of Lotos" svjetiljka koja je inspirirana yogijskom Asanom Padmasanom. Ona prikazuje poznatu poziciju sjedenja koji je tisućama godina fizička baza za izvođenje raznih meditativnih tehnika. Autentičnost ovog proizvoda leži i u zanimljivom spoju klasične industrijske hladnoće nosivog materijala s toplinom svjetlosti žarulje i spomenute poruke koju unosi u životni prostor. Dijelovi lampi su pomični pa ih je lako prilagođavati. U slučaju ‘Light of Lotos’ svjetiljke, moguće je pomicati ‘ruke’ ovisno o raspoloženju vlasnika. Neke od simpatičnih mogućnosti su odlaganje knjiga, papira, spisa i računa u ruke ovog meditativnog čovječuljka.

Jasen Čeko

Jasen Čeko

- Za izradu prve svjetiljke trebao mi je gotovo cijeli jedan dan. Sada, kada znam proces, za izradu mi je potrebno puno manje vremena. Zapravo je najveći izazov nabavljanje materijala. S obzirom na to da se neki dijelovi koji su mi potrebni više ne koriste, moram naručivati iz inozemstva ili ih ‘pronaći’. No i ova me faza izrade, ako ju tako možemo nazvati, stvarno veseli. Prvenstveno me oduševila involviranost i podrška dragih ljudi u pripremi materijala i traženju dijelova koji mi nedostaju da ostvarim određenu zamisao- objašnjava Jasen Čeko.

Jasen Čeko

Jasen Čeko

Osim "Light of Lotos", u ponudi se nalaze i svjetiljke "Worm up!" i "Simple Blue", a u nastanku je i kolekcija dekorativnih predmeta u istom industrial tonu. Prvi u nizu je svijećnjak pod nazivom "Light Up" koji će se izvrsno uklopiti u blagdansku atmosferu doma koja nam se približava.

Jasen Čeko

Linker
19. travanj 2024 00:35