Vruće iz pećnice

Ručno rađene šalice domaćih brandova savršene za poklon ili za vaše hygge trenutke

Domaće kreativke Julijana Mašina, Ana Đaković Prša, Dorotea Nicea Talajić, Martina Ćurković Madiraca i Zdenka Vrgoč osvojile su društvene mreže šalicama kakve želimo u svom kuhinjskom ormariću!

Ručno rađene keramičke šalice imaju posebnu čar, a čaj ili kava koju pijemo iz njih imaju poseban okus. Bilo da ih biramo kao poklon za rođendan ili za vlastitu kolekciju, takvi predmeti se jednostavno izdvajaju od ostalih. Želite li svoj kuhinjski ormarić ukrasiti unikatnim radovima domaćih kreativki, izdvojili smo za vas četiri brenda koji su nas jednostavno oduševili estetikom.

image

Julijana inspiraciju prolanazi u prirodi.

TONY JUNAKOVIć

Šalice, tanjuri, teglice za cvijeće i svijeće s točkicama, mrljama od boja i zlatnim detaljima JUMA ceramic studija rad su Julijane Mašine, od malih nogu zaljubljenice u dizajn koja se s glinom susrela još u osnovnoj školi.

image

CIjena šalica kreće se od 120 do 200 kuna.

TONY JUNAKOVIć

"Kroz glinu sam ispunila svoju želju za kreacijom i dizajnom. Moj posao je zapravo igra s materijalima, tehnikama i bojama", otkrila nam je ponosna vlasnica brenda koji postoji oko godinu i pola.

image

Ovaj dizajn odličan je za ljubitelje minimalizma.

TONY JUNAKOVIć

Čitajte i: Umjetnost u službi dizajna: Svestrana slikarica u nedostatku tanjura počela sama izrađivati kolekcije posuđa

Inspiraciju za dizajn nalazi u prirodi, a poneka ideja jednostavno dođe sama od sebe.

image

Neke šalice ukrašene su i zlatnim listićima.

TONY JUNAKOVIć

Za sada je Julijana jedini zaposlenik, a proizvodnja je smještena u njezinoj obiteljskoj kući u šibenskoj konobi uz koju ima mali prostor u kojem tek planira otvoriti prodajnu galeriju. Interesa za njezinim proizvodima ne nedostaje, a kako i bi s obzirom na predivan dizajn.

image

Glinene šalice dolaze u raznim bojama i uzorcima.

TONY JUNAKOVIć

Trenutno su najprodavanije šalice čiji se raspon cijena kreće od 120 do 200 kuna, a mogu se kupiti putem Instagrama i Facebooka te u Indestructible Concept Roomu u Zagrebu.

Čitajte i: Up candle design novi je brend održivih svijeća u neodoljivim geometrijskim oblicima iza kojih stoji kreativan bračni par

Ana Đaković Prša, ekonomistica koja stoji iza šalica s potpisom Japa design kreativnost je razvijala uz mamu koja je sada dio brenda.

image

Ana Đaković Prša stoji iza šalica s potpisom Japa design.

PRIVATNA ARHIVA

Za razliku od minimalističkog dizajna JUMA ceramic studija, Anine šalice pune su veselih boja i razigranih uzoraka za što inspiraciju nalazi upravo u razigranim motivima koji uljepšavaju svakodnevicu.

image

Anine šalice pune su veselih boja i razigranih uzoraka.

PRIVATNA ARHIVA

"Ovaj posao smatram blagoslovom, tako da je on sam po sebi nepresušan izvor inspiracije", ispričala nam je sasvim iskreno Ana koja jednako dobro prodaje šalice, kao i tegle s dugim nogicama i visoke vaze naziva "Zabrinuta mama".

image

U ponudi ima šalice raznih uzoraka.

PRIVATNA ARHIVA

Cijene proizvoda kreću se od 80 do 240 kuna, ovisno o artiklu za čiju je izradu otprilike potrebno oko dva do tri tjedna.

image

Kreativna ekonomistica izrađuje i tegle.

PRIVATNA ARHIVA

I dok Ana i Julijana rade samostalno, brend Krakle keramika osnovale su kreativne ruke Martine Ćurković Madirace i Zdenke Vrgoč.

image

Cijene šalica kreću se između 100 i 250 kuna.

PRIVATNA ARHIVA

Obje su restauratorice keramike i rade dva posla paralelno, a u Krakleu im se u međuvremenu pridružila i Martinina mama Neda koja je sada već njihov punopravni član. Njihove šalice raznih geometrijskih oblika inspirirane su arhitekturom, ali i motivima i teksturama iz prirode koje se mogu naći na modelima.

image

Iza brenda Krakle keramika stoje kreativke Martina Ćurković Madiraca i Zdenka Vrgoč, ali i Martinina mama Neda.

PRIVATNA ARHIVA

"Pokušavamo raščlaniti klasične lončarske forme u igri ploha i koristeći lom svjetlosti, a zadržavajući još uvijek visoku funkcionalnost. Igramo se i eksperimentiramo s glinom koja nudi beskrajne mogućnosti novih oblika koji su tu tek da budu pronađeni i istraženi. Naravno, na nas utječu moderna kretanja u umjetnosti i dizajnu, a najveći utisak na nas je ostavio skandinavski dizajn koji objedinjuje sve što se nama sviđa. Pratimo rad mnogih umjetnika, a pri stvaranju svojih predmeta okrećemo se našim idejama i stvaramo svoj pravac", otkrile su nam glavne kreativke koje svoje originalne šalice nude po cijeni izneđu 100 i 250 kuna.

image

Njihove šalice raznih geometrijskih oblika inspirirane su arhitekturom.

PRIVATNA ARHIVA

I Dorotea Nicea Talajić, apsolventica učiteljskoga fakulteta u Zagrebu zaljubljenica je u keramiku čijim oblikovanjem i izradom se počela baviti tek prije nešto manje od dvije godine, no od kada ju je prvi puta primila u ruke, gotovo svaki dan provodi s glinom. Nakon pozitivnih reakcija prijatelja i rodbine na njezine radove odlučila je osnovati Doti Ceramics koji sada već postoji više od godinu dana.

image

Razne boje i uzroci Doti ceramics šalica uljepšat će svaki dom.

DALIBOR TALAJIC

Mlada studentica inspiraciju dobiva kada uzme glinu u ruke, a smatra da joj kreativnost rađa najbolje ideje kad ne planira dizajn unaprijed.

image

Cijene šalica kreću se između 100 i 180 kuna.

DALIBOR TALAJIC

Cijene ovih šalica minimalističkog dizajna ovise o njihovoj veličini, a kreću se između 100 i 180 kuna.

image

Izradom šalica od keramike, Dorotea se bavi nešto manje od dvije godine.

DALIBOR TALAJIC
image

Doti ceramics šalice minimalističkog su dizajna.

DALIBOR TALAJIC
Linker
25. travanj 2024 13:27