3D PRINTING U ZAGREBU

Pogledajte inovativne proizvode budućnosti iz kućne radinosti zagrebačke produkt dizajnerice

Zahvaljujući trodimenzionalnom stonom pisaču Sandra Maglov sama je svoja majstorica - od početne ideje do realizacije.

Kad neupućenima tumači čime se bavi, zagrebačka 3D produkt dizajnerica Sandra Maglov bira riječi, svjesna da njezina objašnjenja većini još djeluju poput znanstvene fantastike. No, isto je tako svjesna da je na vrijeme pronašla svoje mjesto u području trodimenzionalnog ispisa (3D printinga) koji se na svjetskom razini razvija strelovitom brzinom. Samo nebo mu je granica zbog iznimno brzog razvoja tehnologije, sve veće komercijalne dostupnosti materijala - od raznih vrsta plastike do metala i drveta - što mu potencijalno osigurava neograničenu primjenu u arhitekturi, dizajnu, informatici, aeronautici, metalurgiji, medicini, umjetnosti...

image

Dizajnerica Sandra Maglov

VEDRAN PETEH/CROPIX

- Nakon završetka studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu pet godina san za druge radila kao produkt dizajnerica i dizajnerica interijera, a onda sam se preklani uz državni poticaj samozaposlila i nabavila svoj prvi stolni 3D FDM printer - priča Sandra Maglov, koja je otad u kućnoj radinosti potpuno samostalno razvila dva vlastita inovativna proizvoda - multifunkcionalnu vješalicu Valja i stolni organizator Reza.

image

I Valja i Reza dolaze u različitim bojama i veličinama

VEDRAN PETEH/CROPIX

Predstavila ih je na stručnim sajmovima kao što su Zagreb Design Week, na kojem je lani za Valju osvojila treću nagradu, te nedavni Dutch Design Week u Eindhovenu. Odlično su ih prihvatili i kupci pa svoje produkte uspijeva plasirati bez serijske industrijske proizvodnje - iako ne bi imala ništa protiv toga.

- 3D printer mi omogućava da eksperimentiram u razvoju proizvoda i to mi je najzanimljiviji dio posla - nastavlja Sandra, dodajući kako su njeni proizvodi izrađeni od kompostabilne i reciklirane plastike.

image

Stolni organizator Reza

VEDRAN PETEH/CROPIX

Vješalicu Valja, koja se na svaku standardnu širinu ploče pričvršćuje po principu stolarske stege, izrađuje u tri veličine i prodaje po cijeni od 150 do 350 kuna, a njezin ispis ovisno o veličini traje od četiri do četrnaest sati. Stalak Reza u standardnoj veličini košta, pak, 350 kuna.

- Printer ispisuje sloj po sloj pa zahvaljujući tome mogu raditi rezove koji bi s drugom tehnologijom bili nespretni za izvođenje. A prema potrebi predviđenog mehaničkog opterećenja mogu regulirati i gustoću materijala pojedinih dijelova - govori Sandra, čiji je ideal jednostavan i funkcionalan dizajn proizvoda te njegova maksimalna iskoristivost i održivost.

image

Multifunkcionalnu vješalica Valja

VEDRAN PETEH/CROPIX

Zasad najviše zarađuje zahvaljujući narudžbama za uređenje interijera, grafički dizajn i vizualizaciju proizvoda, a 3D ispis joj je gušt s vrlo izglednim napretkom u proširenju poslovanja. Kako na najvećoj europskoj 3D farmi u Pragu šesto printera trodimenzionalno ispisuje dijelove za nove printere, koji se ondje sklapaju i samoobnavljaju, sasvim je izgledno da bi se Sandrin dizajnerski obrt u skoroj budućnosti mogao razviti u mnogo veći posao od kućne radinosti.

Linker
18. travanj 2024 10:07