CHILD STUDIO Svjetiljka In the Shadow of a Man
U SLUŽBI NAMJEŠTAJA

ODUŠEVIT ĆE VAS, ALI I GOSTE Neobični oblici predmeta za svakodnevnu upotrebu u domu

Nesvakidašnji oblici odlika su predmeta za dom čijim je dizajnerima od praktičnosti važnija - začudna pojavnost.

Ponekad je teško odrediti granicu između umjetničkog djela i uporabnog predmeta, pogotovo kada je riječ o ručnom radu ili unikatu. Najočitiji primjer za to su komadi namještaja nalik na skulpture ili pak korisne, ali estetski vrlo promišljene sitnice za dom. Sudeći po izlošcima na nedavno održanom Tjednu dizajna u Los Angelesu i Reform Design Biennaleu u Kopenhagenu - skulpturalni je dizajn definitivno trend u svijetu interijera.

AUDENZA Držač knjiga Venus

Nesvakidašnji oblici i naglašene teksture karakteristike su ovog stila u kojem prednost nad udobnošću i praktičnošću ima - začudna pojavnost. Jedan od elegantnih primjera je kolekcija namještaja za unutarnju i vanjsku uporabu Atlas autora Paula Brissonneta i Valeriane Lazard, u potpunosti isklesana od prirodnog vapnenca. Francuski dizajneri već su poznati po gotovo asketskom stilu inspiriranom antičkom i srednjovjekovnom arhitekturom, koji su u posljednjoj liniji doveli do savršenstva. Njihove kreacije, naime, ljepotom konkuriraju klasičnim mramornim kipovima.

AMANDA KARSBERG & LISA BERKERT WALLARD Stol iz kolekcije Tectonic Structures Stol s piramidalnim postoljem

SONIA PEDRAZZINI Dekoracije od keramike

No, zvijezda skulpturalnog stila ipak je Britanac Max Lamb, čiji radovi možda nisu toliko profinjeni, ali odišu taktilnošću i uzbudljivom ‘DIY’ (uradi sam) estetikom. Mladi dizajner koji na YouTubeu objavljuje videosnimke na kojima prikazuje proces izrade raznih predmeta u svom radu spaja funkcionalnost i nekonvencionalnu ljepotu, dizajn i kiparstvo.

Klupa Thermal, Max Lamb

Pritom koristi raznovrsne materijale, poput kamena, drva i bronce, ali i kompozitni materijal koji je sam izumio. ‘Marmoreal’, sintetički mramor, Lamb je predstavio još 2015. na sajmu Design Miami/Basel u sada već kultnoj instalaciji kupaonice, kojom je pokrenuo lavinu interesa za davno zaboravljeni ‘teraco’. Za uređenje svoje njujorške trgovine angažirao ga je i suvremeni modni brand Acne. Glomazni brončani pultovi i klupe nalik na naslagane komade odlomljenog kamenja, kojima je namještena trgovina, potvrda su popularnosti ovog dizajnerskog izričaja.

Stol Fuoco, dizajn Roberto Sironi

Keramički ukras, dizajn Matthias Kaise

Vaza Los Objetos Decorativos

ENY LEE PARKER Stolić Font

OEUFFICE Stol Tuskan

IRENE FORTUYN - O ’ B R I E N Klupa za gradsku vijećnicu u Haagu

ENY LEE PARKER Stolić Font

CHILD STUDIO Svjetiljka In the Shadow of a Man

Umivaonik od mramora 4332,23 kn VODOTEHNIKA

Stolić Piano 60x60 cm 5229 kn KARE

S E R I ATA Vaza 20x15,5 cm 464 kn Modus

Otvarač za boce Vau Triangle 350 kn TAKE ME HOME

FRAUKLARER Posuda Freckles in Stone

ADVVT Stol iz kolekcije Tectonic Structures

Linker
11. travanj 2024 20:00