Gloria IN

Novi trendovi u uređenju interijera: Situacija je transparentna

Namještaj od prozirnih materijala dizajnerski je hit sezone: vizualno rasterećuje male prostore, a u velikima se njime postižu spektakularni svjetlosni efekti.

Transparentan namještaj, jedan od velikih hitova ove sezone, popularan je ne samo zbog ljepote, već i zbog praktičnih razloga. Vizualno rasterećuje male prostore koji često izgledaju prenatrpano, a u velikima - pogotovo onima s puno prirodnog svjetla - stvara spektakularan dojam. Osim što filtrira svjetlo, prozirni stol, primjerice, naglašava ljepotu stolaca ili tepiha ispod njega. Lijep primjer je Crossing, stol koji je ‘trendsetterica’ Patricia Urquiola dizajnirala za Glas Italiju, vodeću talijansku tvornicu specijaliziranu za staklo. Prozirni namještaj već se odavno ne izrađuje samo od stakla.

Izložbeni prostor dizajnera Jaimea Hayóna - Milano 2017.

Štoviše, danas dominiraju plastične mase koje se lako boje ili se na njih apliciraju atraktivni uzorci. A uz pomoć novih tehnika, poput injektiranja u kalupe, mogućnosti oblikovanja gotovo su neograničene. Na taj se način mogu postizati gotovo filigranski radovi koji se od stakla ne bi mogli izraditi ili bi bili previše skupi. Jedan od takvih je Matrix, novi stolac japanskog dizajnera Tokujina Yoshioke, koji je proizveo talijanski Kartell, vodeća svjetska tvrtka u oblikovanju plastičnih masa. Napravljen je injektiranjem akrilne smole u kalupe i to u dva sloja koja se međusobno preklapaju. Vrlo je stabilan, a njegov izgled mijenja se ovisno o kutu gledanja.

Instalacija dizajnerskog Studija Nendo - Milano 2017.

Uz to, ovom tehnikom postiže se dojam kao da je izrađen od istegnutog metala - ali je ugodan i lagan za prenošenje. Istegnuti metal još je jedan od hit materijala, najviše zbog transparentnosti. Najprije se koristio u arhitekturi, primjerice za oblaganje fasada, za stepenice ili za pregradnike prostora, a sada se sve više koristi i za police, stoliće i sofe. Dizajnerska zvijezda Philippe Starck predstavio je prozirne stolove Sirgio na nedavnom sajmu namještaja u Milanu, ali teško da će njima nadmašiti uspjeh svog stolca Louis Ghost - jednog od najvećih dizajnerskih hitova novijeg doba. Od 2002., kada se pojavio na tržištu, prodan je u nevjerojatnih milijun i pol primjeraka.

Stolac Grey, 80x54x53 cm Kare; Luster Cidra 1199 kn, Coincasa; Kartell lampa Kabuki, dizajn Ferruccio Laviani Planet Moderna; Glassitalia stol Crossing, dizajn Patricia Urquiola www.glassitalia.com; Stolić Harpelunde 70x120x50 cm 549 kn, Jysk

Cappellini lampa Meltdown, dizajn Johan Lindsten Studioharamina; Xora stolica 50x85x45 cm 699 kn, Lesnina; Staklena vaza 199 kn, Emmezeta; Driade naslonjač Meridiana, dizajn Christophe Pillet Interior Creator

Linker
23. travanj 2024 12:21