Hitovi u uređenju doma

Nešto novo, nešto staro, nešto plavo: Našim domovima u 2021. vladat će ovih sedam trendova

Pandemijska godina promijenila je način uređenja doma pa je na nedavno održanom pariškom sajmu Maison&Objet naglasak stavljen na prirodni i održivi način života, dok će hit materijali biti ratan, bambus, morska trava i pluto...

Pandemija koronavirusa ima golem utjecaj na to kako uređujemo i ukrašavamo svoj dom, što se moglo vidjeti i na pariškom sajmu Maison&Objet na kojem su predstavljeni trendovi u uređenju interijera za 2021. Zbog Covida-19 sajam je održan putem online platforme MOM, no to nije umanjilo njegov tradicionalni kozmopolitizam, šarenilo i eklektičnost.

Ova godina bila je stresna za sve pa je primjetan trend vraćanja prirodnom i održivom načinu života, a on će se nastaviti i u 2021.

Kod kuće želimo opuštajuće i umirujuće okruženje, poput onog u prirodi, pa će hit biti ekološki materijali poput ratana, bambusa, morske trave i pluta.

Plastika - pogotovo ako nije reciklirana ili napravljena od materijala biološkog podrijetla - postala je neprihvatljiva.

image
Komadi namještaja proizašli kao rezultate prirode i ručnog rada nikad nisu bili popularniji.
BAZAR BIZAR

Popularne će biti svijetle varijante drveta, koje će se, osim za namještaj i podove, koristiti za oblaganje zidova te plafona.

Povratak prirode u interijere ne postiže se samo biljkama - koje su i dalje veliki trend - nego i bojama. Jedna od najpopularnijih u idućoj godini bit će tamnozelena, a tu je i umirujuća klasična plava, koju je Pantone još 2019. proglasio bojom godine.

image
Klasična plava boja najpoželjnija je boja i nadolazeće 2021. godine.
LA TOUCHE ORIGINALE

Osim njih, kraljica godine bit će siva - u svim nijansama. Bezvremenska, sofisticirana i elegantna, baš kao i neutralni tonovi, koji nikada ne izlaze iz mode.

image
Elegancija sive nenadmašna je već godinama.
ALESSI

Pročišćeni prostori i novi minimalizam iduće će godine na Instagramu zamijeniti tchotchke, dekorativni trend koji je ove godine postao popularan na društvenim mrežama, a u kojem prevladavaju različiti ukrasni predmeti.

image
Luskuzna zelena pružit će svakom prostoru dozu luksuza i profinjenosti.
ELIE SAAB

Milenijci će u idućoj godini posezati za ukrasima s iscrtanim obrisima lica, kojih će, osim na zidnim dekoracijama, biti i na drugim predmetima za dom, poput vaza i sagova. U teškim vremenima ne volimo hladne, oštre bridove, već mekane, zaobljene linije koje sugeriraju udobnost.

image
Neutralni tonovi i zaobljeni namještaj, kao ovaj s potpisom ELIEJA SAABA, bit će hit sezone.
ELIE SAAB

Zato će u 2021. biti popularne sofe i fotelje takvih oblika - inspirirane namještajem iz 60-ih - koje će biti presvučene štofom, umjesto dosadašnjeg pliša.

Ove godine mnogi su se za vrijeme karantene, zbog viška slobodnog vremena, počeli baviti ručnim radom, poput makramea, vezenja i pletenja.

image
Uz zidnu tapetu Toucan Paradise francuskog brenda La Touche Originale blagovaonica će izgledati kao da je usred šume.
TOUCAN PARADISE

No, i u svijetu dizajna interijera u trendu je artisan - majstorsko umijeće ručne izrade - osobito kad je riječ o luksuznim proizvodima.

Činjenica je da su nam se ove godine promijenili prioriteti. Ljudi više vremena provode kod kuće pa male radosti više nisu u tolikoj mjeri novi parfem, torbica ili haljina, nego sitnice za dom - ukrasni jastučići, neobične lampe, unikatni tanjuri... Dom više nije spavaonica nego multifunkcionalni prostor za život, rad i rekreaciju. A kad mnogo vremena provodite na jednome mjestu, želite se u njemu osjećati dobro i ugodno. Upravo tom logikom se vode i dizajneri uređenja interijera u 2021.


DETALJI ČINE RAZLIKU...

Klasična plava

image
PRESS

Oslikani tanjuri Gangzai GD 428 različitih dimenzija; Visilica La Lava hrvatskog dizajnerskog kolektiva Grupa; Fotelja Cosy living Kopenhagen u trendovskoj klasičnoj plavoj boji.

Tamno zelena

image
PRESS

Ormarić Ibride Copie de BabyAlpaga u zelenoj boji s resicama; Ukrasna jastučnica Menagerie of EA Raven Moooi; Vaza nizozemske tvrtke Pols Potten.

Siva

image
PRESS

KARE design Solo stol s mramornom pločom u tamno sivoj boji; Kolekcija tanjura brenda Parnasse; Veliko zidno ogledalo Insplosion Venice.

Neutralni tonovi

image
PRESS

Nordal sofa como u boji bijele kave; Stolna lampa danske tvrtke ferm LIVING; Ukrasne vaze iz manufakture Salva Lopeza.

Prirodni materijali

image
PRESS

Neva fotelja u nježnoj ružičastoj bojii Cloud komoda iz tvornice Artisan; Podnu lampu Fernand dizajnirao je Philippe Xerri za Rock The Kasbah; Drveni stolac Neva bosanskog brenda Artisan.

Zakrivljeni oblici

image
PRESS

Minimalistički stolci Guardian, koje je Patrick Norguet dizajnirao za francuski brend La Manufacture; Stolić za kavu slovenske dizajnerice Nike Zupanc iz kolekcije Strings; Ogledalo belgijskog proizvođača Serax.

Zelenilo u domu

image
Povratak prirodi vidljiv je u svim segmentima života, a tako i u uređivanju interijera.
PRESS

Vertikalni zid od zelenila nastao uz pomoć Serax vaza (velika i gore); Zaljevač iz kolekcije Terra danskog brenda Georg Jensen.

Linker
20. travanj 2024 04:21