DARKO TOMAS/CROPIX
divno

Najljepše što ćete vidjeti ovih dana! Ukrasna stabla stvorit će rajski ugođaj u vašem vrtu, donosimo hit izbor

Šulekova ulica u Zagrebu oduzima dah, a sve zahvaljujući izdržljivoj ljepotici. Japanska trešnja prkosi onečišćenjima i ima držanje prave dame - stasito i moćno.

Šulekova ulica u Zagrebu oduzima dah, a sve zahvaljujući izdržljivoj ljepotici. Japanska trešnja prkosi onečišćenjima i ima držanje prave dame - stasito i moćno.

Šarmantni ružičasti prizori prirode na ulicama poput zagrebačke Šulekove ovih dana vrlo su česti jer – sezona cvata mnogih ukrasnih stabala je započela. Time je spomenuta ulica dobila status nove "špice" i zamijenila je donedavno omiljenu Bogovićevu, Tkalčićevu ili Cvjetni trg. I voditeljica Marijana Batinić (40) velika je obožavateljica ove lokacije, a objasnila je i zašto.

"Je li ovo najljepša zagrebačka ulica?", pitala je na početku objave voditeljica uz nekoliko idiličnih fotografija snimljenih ispod rascvjetanih stabala.

"I kad imam obaveze par ulica dalje, parkiram baš tu, malo zbog mirisa i boja, a malo jer odmjeravam ova stabla japanske trešnje... Može li se negdje nabaviti baš odraslo stablo, a da ga ne čupam iz ulice? Pitam za prijateljicu", našalila se Marijana. Tragom njezine ideje, istražili smo koliko je vremena potrebno da biste u ovakvoj ljepoti uživali u svom dvorištu (ako ga, naravno, imate).

Čitajte i: Najpopularnija ‘proljetna‘ ulica: Marijana Batinić otkrila ‘instagramerski‘ raj u Zagrebu

Puno truda i strpljenja - i odrasla stabla dobit ćete za petnaestak godina! No, sav trud se isplati! Donosimo najljepše sorte vrtnih stabala

Japanska trešnja, javor, magnolija ili pak stablo jabuke Ola, forzicija, jasmin, paulovnija – sve su to stabla koja mogu niknuti u svačijoj okućnici, uz nešto znanja, truda i onoga najvažnijeg – strpljenja jer mnoga stabla svoju konačnu visinu i ljepotu dosegnu za petnaestak godina od sadnje.

Višegodišnje su to biljke kojima treba posvetiti posebnu pozornost. Vrtu daju strukturu, pružaju hladovinu i staništa su za male životinje, a dolaze do izražaja svojim obrisima, bojama, teksturama kore, listova i cvjetova. Prije samog odabira potrebno je istražiti krajnju visina stabla i koliko je vremena potrebno da ju dosegne. Nužno je, stoga, sadnju planirati i imati na umu da se stabla ne smiju presađivati niti saditi u mokro tlo, zemlja treba biti suha do vlažna, a struktura tla mrvičasta.

Japanska trešnja - otporna ljepotica

Jedno od najpoznatijih ukrasnih stabala svakako je japanska trešnja, iako porijeklom iz Japana, izuzetno uspijeva i na našem području. Zahvaljujući svojoj velikoj otpornosti i sposobnosti da se odupre gradskim onečišćenjima, ovo se ukrasno drvo najčešće sadi u gradskim parkovima. Naraste u prosjeku osam do 12 metara, a sadi se u rano proljeće na tlima koja su nešto kiselija.

Jabuka Ola - traje do kasne jeseni

Poznata stabla jabuka imaju mnogo ukrasnih podvrsta koje cvjetaju obilnije od običnih stabala jabuka. Cvjetajući oskudnim cvjetovima, stabla jabuka Ola imaju toliko cvjetova da im se grane jedva vide. Ukrasne sorte uzgajaju se u uobičajenoj poljoprivrednoj tehnologiji poput svih drugih sorti, a vrt ukrašavaju sve do kasne jeseni.

Japanski javor - ljepotom će vas darivati cijele godine

Japanski javor sa svojim crvenkastim cvjetovima također je jedno od omiljenijih stabala za uzgoj kod nas, a raste od pet do osam metara visine. S obzirom na to da je otporan na razne vremenske uvjete okućnici pruža vizualni užitak tijekom cijele godine što je velika rijetkost. Uzgaja ga se na osunčanom mjestu, a preferira blago kisela i vlažna tla.

Magnolija - Miss drveća

Magnolija, vrlo prepoznatljiva po ružičastim i bijelim mirisnim cvjetovima, svojevrsna je 'miss' drveća. Raste vrlo sporo, na visinu do dva metra pa je vrlo poželjna u nešto manjim vrtovima. Nije zahtjevna za uzgoj, a najviše voli sunce ili laganu sjenu i najbolje ju je saditi na mjestima koja su zaštićena od jakog vjetra i mraza.

Forzicija - vijesnica proljeća

Ova ljepotica od maksimalno tri metra sadi se na sunčana ili polusjenovita mjesta, a svoje žute cvjetove počinje pokazivati u rano proljeće. Odgovaraju joj rahla tla bogata humusom i smanjenom vlagom.

Jasmin - predivni ljubitelj sunca

Oko pet metara visoko stablo također voli sunčana područja. Vrlo je intenzivnog mirisa, a bijeli cvjetovi prostiru se u krošnjama od oko dva metra širine.

Paulovnija - samo za velike, raskošne vrtove

Početak i sredina svibnja, kad je već potpuno prošla opasnost od mraza, ovom je osjetljivom stablu idealno vrijeme za sadnju. S njim pak treba biti vrlo oprezan jer mu treba mjesta – raste, naime, do 20 metara visine.

Linker
26. travanj 2024 05:00