Darko Mihalić
tajna dizajnerice

Mirjana Mikulec savjetuje: Brzi makeover za novo lice stana

I najbolje uređeni stanovi, kojima se nema što oduzeti ili dodati u estetskom smislu, povremeno trebaju neku promjenu. Ma koliko bili dobro, ipak nam s vremenom postanu i malo dosadni, zar ne?

Borba protiv stilske monotonije ne mora biti veliki građevinski poduhvat poput adaptacije prostorije ili pak čitavog stana. Ponekad je doista dovoljna mala izmjena a da se to itekako bude primjetno. Upravo je to ono što nam svima s vremena na vrijeme treba u našem životnom prostoru – jednostavno osvježenje, bez puno radova i troškova. Aplikacijama na zidove poput tapeta, boja, štukatura ili oslikavanja promijenit ćete ugođaj u sobi. Dizajnerica interijera Mirjana Mikulec nam je otkrila i koji je najjednostavniji način preobrazbe zida.

'Najbrži način za promjenu je korištenje zidnih naljepnica. One su zadnjih godina postale vrlo popularne jer ih je lako nanijeti, a kada vam dosade, jednako tako i ukloniti. Moguće ih je nabaviti posvuda, u raznim oblicima i motivima te je raspon cijena doista velik – za svačiji džep', objašnjava.

Darko Mihalić

Spavaća soba u potkrovlju primjer je kako se površina zida gdje je kosina najveća može ukrasiti naljepnicama koje su primjetne, ali ne i napadne. Soba za djevojčicu, iako je u energičnim ružičastim tonovima tek je oživjela stavljanjem naljepnice krošnje drveta na zid pored kreveta. Uz ovakvu aplikaciju doista nikakav ukras na tom zidu nije potreban.

Darko Mihalić

Darko Mihalić
Darko Mihalić

Drugi način brzog makeovera zidova jest bojanje – možete to učiniti samo s jednom od zidova ili jednog njegovog dijela. Poigrajte se prugicama i geometrijskim oblicima ili pak crnom bojom da biste dobili školsku ploču.

Darko Mihalić
Darko Mihalić

Također, efektan makeover zidova jest oslikavanje, a to se naročito isplati ako imate talenta za slikanje. U tom slučaju morat ćete samo izdvojiti novce za boje ili pak sprejeve, ako vam je želja da imate grafite. Ako niste sigurni i dvoumite se, prije oslikavanja napravite skicu na papiru, a zatim običnom grafitnom olovkom to ponovite na zidu.

Darko Mihalić

Dnevnu sobu mlade vlasnice, koja je željela decentan i ne pretjerano moderan stil uređenja, kako bi i za 15-ak godina bio aktualan, studio Mirjane Mikulec ukrasio je štukaturama, koje su se opet vratile u modu. 'Poigrali smo se gotovim plastičnim štukaturama koje smo polijepili na zid i obojali te napravili lažni okviri u njega smjestili slike. U ovakav okvir možete staviti fotografije, naljepnice, napisati omiljenu izreku', ističe dizajnerica.

Darko Mihalić

I na koncu, još jedan jednostavan makeover tapetama, koje su također opet postale popularne. 'Za bolji dojam najbolje je tapetama obložiti samo jedan zid. Posebno su efektne fototapete ili reljefne tapete koje mogu sakriti neravnine i rupe u zidovima i relativno lako ćete ih postaviti, a prostor uljepšati. No, pazite pritom da ih ne stavljate u vlažne prostore poput kupaonice, jer se mogu lako odlijepiti', savjetuje Mirjana Mikulec. Na primjeru spavaće sobe u plavim tonovima možete se inspirirati kako efektno kombinirati boju i tapete na istom zidu.

Darko Mihalić

Također, tapete su izvrstan način kako na jednostavan način dobiti dojam željene podloge koja inače zahtjeva puno više posla. Ako želite primjerice, beton ili ciglu, možete to ostvariti tapetama u tom uzorku.

Darko Mihalić
Darko Mihalić

Linker
19. travanj 2024 07:46