Kreativna zona

Majstorice svečanog ugođaja: Uz nekoliko svečanih detalja i znalačkih trikova uredite stol za najsvečaniji ručak

Kad je riječ o ukrašavanju prostora, Iva Duduković i Dražana Paladin Pavelić, vlasnice Studija Eventastic, znaju sve trikove zanata. Ovo su njihovi prijedlozi za blagdanski stol iz bajke...

One su uigran poslovni tandem s dugogodišnjim iskustvom organizacije privatnih i službenih evenata, ali prije svega prijateljice koje će i ovih blagdana, uz dobru hranu i drage ljude, podići čašu i nazdraviti još jednoj uspješnoj godini, usprkos svim izazovima koje je pandemija donijela. Dražana Paladin Pavelić i Iva Duduković, vlasnice kreativnog Studija Eventastic, strastvene su kreativke koje su u stanju bilo koji prostor ili mjesto transformirati u custom made bajku, a samo za Gloriju IN kreirale su čaroban blagdanski stol te s nama podijelile nekoliko savjeta za njegovo originalno dekoriranje.

image

Iva Duduković i Dražana Paladin Pavelić

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

- Sve ono što smo prije pandemije uzimali zdravo za gotovo iznenada je postalo nedostižan luksuz. Čak je i podijeliti objed s obitelji u jednom trenutku djelovalo kao opasnost. Iza svih nas su dvije izazovne godine u kojima se sve što znamo promijenilo - od načina života do prioriteta. Čovjek shvati da je najveće bogatstvo moći biti sa svojim najdražima i zato mislim da će ovi blagdani za mnoge biti posebni. Ne treba nam ništa više osim da smo zajedno i da uživamo. A da ugođaj bude potpun, osim fine hrane, pridonosi i lijepo uređen blagdanski stol - konstatira Iva.

Sredinu stola ukrasite girlandom ispletenom od grana čempresa i pinus bora, u koju ćete umetnuti svijećnjake

Obiteljskim vrijednostima, dodaje Dražana, okrenuli smo se u svakom smislu, čak i kad je riječ o dekoriranju stola. Stoga su mnogi nakon godina nekorištenja obrisali prašinu sa starih bakinih svijećnjaka iz vitrine, izvukli starinske servise, otkrili novi allure starih ukrasa za bor...

image

Zimzeleno bilje i nekoliko detalja mogu pretvoriti vaš ručak u najsvečaniju gozbu.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Nije stvar u skupim detaljima

- Ne morate imati skupi porculan da bi blagdanski stol izgledao otmjeno. Postoje trikovi koji će podići i najobičniji set bijelih tanjura - primjerice platnene salvete koje ćete dekorirati mašnama napravljenim od traka crvenog pliša. Visoke svijeće također su elegantan detalj, pogotovo ako ih smjestite u girlandu napravljenu od prirodnih grana - primjerice čempresa i pinus bora. No, može to biti i bilo što drugo, poput eukaliptusa ili grane imele obješene iznad stola.

Čitajte i: Igračke s porukom: Duga Toys domaći su ekološki proizvod koji priča morsku priču malima i velikima

Ako nemate vremena ili znanja za pletenje girlande, možete grane samo posložiti po sredini stola, a kad večera završi, preseliti ih sve zajedno u široku vazu. Osim što su iznimno dekorativne, unose i divan miris u prostoriju, što je pogotovo važno za one koji kite umjetni bor pa taj olfaktorni efekt izostaje - objašnjava Dražana.

image

Ove zime u trendu su retro detalji poput posrebrenih svijećnjaka, staklenih kuglica za bor i starinskih etažera za kolače.

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Detalji čine razliku

Papirići na kojima će biti ispisana imena vaših gostiju, bilo rukom ili nekim kompjutorskim fontom koji imitira krasopis, označavajući raspored sjedenja, efektan su detalj koji će iznenaditi i razveseliti uzvanike. Otiđite korak dalje pa im na tanjur servirajte i krasopisom ispisan meni večere s nekom osobnom porukom na kraju. Za originalan izgled ukrasite ga s nekoliko poteza zlatne boje za papir.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Zimzeleno bilje

Grane bora ili čempresa sjajna su baza za dekoriranje: možete ih staviti u vazu, napraviti nekoliko vjenčića, girlandu za stol ili par grančica iskoristiti za dekoriranje blagdanskih kolača na etažeru. Osim što su vizalno lijepe, daju divan miris čitavom prostoru.

Linker
16. travanj 2024 09:04