Dizajn

Kreativna simbioza: Četvero entuzijsta osmislilo projekt koji potiče vrijednost hrvatske proizvodnje

Domaći dizajnerski timovi brendova Modulos i Kut na kvadrat osmislili su stolove za ljubitelje zelenila: krasi ih tegla, ali i kalendar zalijevanja - kao podsjetnik zaboravljivim vlasnicima biljaka.

Novi dizajnerski hit - linija stolića Botanical s dodatkom betonske tegle - rezultat je suradnje dvaju domaćih kreativnih timova koji misle “zeleno”.

Katarina Galić (33) i Matej Grozdanić (33) iz brenda za izradu namještaja Modulos te Krešimir Tušak i Tonći Urošević iz Kuta na kvadrat spojili su se lani putem Instagrama i osmislili projekt kojim će promicati vrijednost hrvatske proizvodnje, ali i brigu o zelenilu.

image
Krešimir Tusak i Tonći Urošević.
LIVIO ANDRIJIĆ

Čitajte i: Pronašla je svoju strast u dizajnu ogledala: Detalji od rafije, konopa i lana daju elegantni štih svakom prostoru

- Svi smo pravi biljkoljupci pa smo se odmah složili da je prirodni dodatak našem stoliću te Tonćijevoj i Krešimirovoj tegli - planer za zalijevanje biljaka. Riječ je o kalendaru printanom na drvenu površinu stola, a svaka tegla na sebi ima oznaku i treba je rotirati u skladu s ritmom zalijevanja - govori Katarina Galić, suvlasnica Modulosa osnovanog prije četiri godine, koja se ondje bavi marketingom i prodajom.

image
Katarina Galić u Modulosu je zadužena za marketing,..
BORIS KOVAČEV/CROPIX

Matej Grozdanić je pak posvećen dizajnu, a stolići se izrađuju u slavonskom mjestu Batrina gdje njegov otac Dražen i brat Marko vode stolarsku radionicu.

image
...a Matej Grozdanić za dizajn.
VEDRAN TOMAC

- U djetinjstvu sam bio opčinjen Lego kockicama, njihovim slaganjem i preslagivanjem, a kad sam u odrasloj dobi počeo razmišljati o namještaju za vlastiti dom, shvatio sam da mi je najvažniji funkcionalan, kvalitetan stol, koji ću moći prilagoditi i nekom drugom prostoru ako se preselim. Prirodno mi je bilo zamisliti stol koji mogu slagati iz kockica, modularan model. Pokazalo se da takvo nešto na tržištu ne postoji pa sam krenuo raditi na prototipu, prošao kroz nekoliko varijanti dok nisam bio zadovoljan rezultatom - kaže Matej Grozdanić, ponosan što je iz ideje o njegovom stolu iz snova nastala tvrtka koja surađuje s lokalnim proizvođačima.

image
Oznaka na tegli mora biti usmjerena prema datumu posljednjeg zalijevanja - označenog na drvenoj površini stola, a zahvaljujući tom pokretanju listovi biljke bit će ravnomjerno usmjereni prema izvoru svjetla.
LIVIO ANDRIJIĆ

Čitajte i: Stolar nove generacije: Starim stvarima daje novi život, a za kuma je napravio zaista jedinstven dar

Materijale nabavljaju u Panonskom drvnom centru kompetencija iz Virovitice, a sve rade u malim serijama. Takva je i njihova posljednja kolekcija Botanical koja uključuje modele Cocoa po cijeni od 1650 kuna te Temple i Mist s printevima i kalendarom zalijevanja po cijeni od 1950 kuna.

Linker
22. travanj 2024 19:23