umijeće ugodnog življenja

Kako živjeti sretnije i ispunjenije po načelima hyggea?

Već mjesecima cijeli svijet bruji o hyggeu, danskom načinu života u kojem je ugoda na najvišoj cijeni. O skandinavskom lifestyleu počelo se govoriti kao o idealnom (što nije daleko od istine), međutim, motivacija iz koje je proizašao nije, kao što većina misli, potraga za savršenim modelom života već jednostavno - borba protiv dosade.

Danci su, zapravo, osmislili hygge kako bi preživjeli dosadu, mrak i hladnoću. U takvim 'nesretnim' uvjetima, bilo je nužno da razviju svijest o tome kako male stvari zapravo čine život i kako postoji neviđena ljepota u čitanju pokraj kamina u kojem pucketa vatra, večeranju iz ručno rađenih tanjura, obuvanju najudobnije obuće na svijetu...

Stvaranjem jednostavnih rituala, kao što je ispijanje čaja iz prelijepih šalica i ručno rađenih čajnika, Danci su život pretvorili u umjetnost: uklopili su hygge u svaki aspekt svog života i tako svakodnevicu oslobodili stresa.

Ovisno o tome koliko široko odlučite shvatiti koncept 'ugodnog života', osim uspostavljanja malih rituala koji će vas učiniti sretnijima i zadovoljnijima, načela hyggea možete uklopiti u svoj ormar, ali i u svoj dom. Ova estetski superiorna nacija zaslužna je za neke od najpopularnijih svjetskih brendova uz čiju ćete pomoć svoj život upotpuniti detaljima u duhu hyggea.

The Royal Copenhagen

Osnovana još 1775., Royal Copenhagen jedna je od najstarijih tvrtki na svijetu koja se diči najvišim standardima proizvodnje i zanatskom stručnošću. Poznati su po svojem klasičnom, ručno rađenom plavo-bijelom porculanu, ali i po tome što ne zaziru od 'pomodarstva'. Ispijanje vrućeg čaj iz ovakvih šalica, dok gledamo neku od danskih televizijskih uspješnica (kao što je, primjerice, serija "Borgen"), svakako se može svrstati pod "ugađanje".

Ilse Jacobsen

U vlažnoj Danskoj bitno je imati kvalitetnu obuću za kišu, koju dizajnerica Ilse Jacobsen proizvodi već više od dvadeset godina. Njezine gumene čizme najviše su kvalitete te prepoznatljivog skandinavskog dizajna, a dostupne su u nekoliko vedrih boja i visina sare.

Recept za sretan život

Autor knjige koja govori o fenomenu hyggea jest Meik Wiking, inače direktor u Institutu za istraživanje sreće u Kopenhagenu. Postoji li bolja osoba od njega da nas poduči umijeću 'ugodnog življenja'?

Georg Jensen

Sto godina star brend Georg Jensen zastupa tradicionalne danske vrijednosti - jednostavnost, integritet, autentičnost - koje su uklopljene u njihov svevremenski dizajn. Inspiraciju pronalaze u svježem zraku, čistoj vodi i polarnoj svjetlosti - postoji li išta više hygge od toga?

Čajnik od nehrđajućeg čelika i plavog akrila (67,50€, georgjensen.com)

Boca za vodu od ručno puhanog stakla (55€, georgjensen.com)

Najudobnija obuća na svijetu

"Naša vizija je stvaranje najboljih cipela od filca na svijetu. To moramo činiti na način da u obzir uzimamo i čovjeka i prirodu, kako bi naši klijenti mogli kupovati bez zadrške." - stoji u službenom opisu tvrtke Glerups, specijalizirane za proizvodnju obuće od filca. Minimizirali su upotrebu kemikalija, vuna se čisti mehanički i sto posto je prirodna, a veliku pažnju posvećuju i sreći i zadovoljstvu svojih zaposlenika.

Čizmice od čiste vune s potplatima od teleće kože (125$, glerups.dk)

Gradnjom do zena

Osnovna ideja hyggea jest postizanje unutarnjeg balansa i osobnog zadovoljstva, a opće je poznato da 'rad s rukama' ispunjuje i smiruje. Predlažemo da se poigrate Lego kockama (koje također potječu iz Danske) i na taj način izgradite unutarnji mir.

Set Lego kockica (229,99 kn, brick.hr)

By Marlene Birger

Možda napoznatija danska modna kuća jest By Marlene Birger: odlikuje se pročišćenim, modernim dizajnom, opuštenim siluetama i ručno rađenim detaljima koji se protežu kroz svaku kolekciju, baš kao i tkanine izrađene od najfinijih materijala.

Vesta od vune i mohera (280€, net-a-porter.com)

Intimni ugođaj

Ništa ne stvara toplu, zimsku atmosferu toliko dobro kao božićne lampice (koje, naravno, nisu rezervirane samo za blagdane), a još ako su u obliku snježnih pahulja...

Ukrasne lampice (10€, bloomingville.com)

Linker
17. travanj 2024 06:17