SONY DSC
 / promo
Fen Bar

Još jedan uspješan projekt dviju mladih dizajnerica

Nakon iznimno uspješne karijere u svijetu modelinga, Makaranka Kristina Šalinović je početkom prošlog mjeseca, u samom središtu Zagreba, otvorila Fen Bar: mjesto zamišljeno kao frizerski salon koji pruža isključivo usluge stiliziranja i njege kose i kao takav jedini je ovog tipa u Zagrebu. 

Zahvaljujući brojnim putovanjima i suradnjama sa svjetski poznatim stilistima kose, Kristina je stekla vrijedno iskustvo radeći u modnim središtima Londonu, Parizu i New Yorku. Stečeno znanje je odlučila objediniti jedinstvenim konceptom frizerskog salona, a osnovna namjera bila joj je stvoriti vrhunski salon visokokvalitetne usluge. Ova zanimljiva ideja tražila je temeljit brending i dizajn koji je uključivao osmišljavanje imena, vizuala, komuniciranje brenda, uređenja interijera, produkt dizajn, styling i fotografiranje. Taj posao povjeren je dvjema talentiranim mladim dizajnericama Mariti Bonačić i Negri Nigoević koje su već surađivale na uspješnim projektima kao što su zagrebačka slastičarnica Meet Mia i dubrovački restoran Pantarul.

Osnovna ideja osmišljavanja brenda i pripadajućeg prostora krenula je od potrebe suvremene žene za brzom i efikasnom uslugom pogotovo kada se radi o imperativu ‘izgledati dobro’. A sve je počelo od priče jednog fena, četke i potrebe za dostizanjem dobre frizure u svakodnevnom životu što zapravo ne bi trebao biti luksuz.

SONY DSC

"Brzina gradskog života, utrka za karijerom te istovremena potreba za izgledom boginje koja bi posramila i Nefertiti u svim gradovima svijeta podrazumijevaju jednako brzu i efikasnu uslugu. I najuspješnije među nama složit će se da su neki od najgorih dana zapečaćeni trenutkom ‘loše frizure’ i da su vam ponekad potrebni samo dobra kava i dobra frizura kako bi sve opet bilo dobro. Fen Bar nudi oboje." – objasnile su nam početak ideje o brendiranju Marita i Negra.

SONY DSC

Prema ideji mladih dizajnerica Fen Bar koncepcijski objedinjuje tri pojma. Prvi je sam bar kao mjesto za konzumaciju omiljenog pića uz druženje, opuštanje i upoznavanje novih ljudi. Zatim stanicu gdje čekate ‘prijevoz’ do iduće destinacije i na kraju modernu autopraonicu koja prvenstveno funkcionira po principu ‘wash and go’. Zahvaljujući ovakvom konceptu u zagrebačkom Fen Baru vrijeme se ne rasipa: na proces detaljnog pranja, sušenja i izrade konačne frizure troši se točno onoliko vremena koliko je potrebno, zbog čega klijentice iz salona izlaze zadovoljne, bez osjećaja da su pola dana potratile kod frizera.

Igrom asocijacija tri spomenuta pojma isprepliću se kroz sve detalje brendinga kao što su logotip, vizitke i uređenje interijera.

SONY DSC

Fluorescentne boje u interijeru podsjećaju na signalizaciju poput one u javnom prometu, tipografija korištena za logotip karakteristična je za avio karte i podzemne željeznice, a sama vizitka osmišljena je kao karta/ulaznica koja se otkida pri idućem korištenju odnosno dolasku – sve je podređeno vašem dnevnom ‘putovanju’.

"Svaki je odlazak novi dolazak, a rečenica ‘kad se vidimo opet’ – sastavni je dio putovanja. Za Fen Bar se rezervira povratna karta." – nastavljaju dizajnerice objašnjavajući svoje ideje.

SONY DSC

Inspirirano koncepcijom bara i stanice, prostoru su dani elementi oba pojma. Čekaonica je osmišljena kao pult u izlogu s visokim sjedalicama koji je tipičan za barove gdje biste rado predahnuli uz kavu. Upravo ovdje ćete to i učiniti i dok tako prelistavate aktualni tisak uz vrhunsku kavu dočekat ćete svoj red za uljepšavanje.

SONY DSC

Osnovni materijali korišteni pri izradi interijera salona su sirovi beton, bijele keramičke pločice i iverica što čini prostor suvremenim. Da sve ne bi ostalo na minimalizmu i funkcionalnosti interijer je upotpunjen industrijskim ‘neon’ tubama koje vise s betonskih stropova te detaljima u fluorescentno žutoj, zelenoj i narančastoj boji.

SONY DSC

Dizajnerice Marita i Negra su projektom Fen Bara dokazale kako i frizerski salon može imati dodatnu dizajnersku dimenziju i vrijednost. Rezultat je zanimljivo osmišljen prostor u kojem ćete provesti ugodno vrijeme i koji definitivno doprinosi raznovrsnosti ponude u Zagrebu. Za kraj su nam o svom posljednjem projektu poručile:

"Fen Bar je mjesto za uljepšavanje gdje je pratnja dobrodošla – prijateljice, prijatelji, ljubimci, dečki i djevojke mogu uživati u finoj kavi ili se osvježiti flaširanom Fen Bar vodom dok vi uživate u pranju, sušenju i uređivanju. Dan, osim kavom, započnite i dobrom frizurom. Upišite Varšavsku 7 u svoje omiljena mjesta i neka vam Fen Bar bude obavezna stanica s koje nećete ponijeti samo sjajnu kavu i frizuru ‘to go’ nego i fencredible osjećaj s kojim ste spremni pokoriti urbanu pistu bilo koje metropole, a i uspješno odraditi onaj sastanak poslije."

SONY DSC
Linker
18. travanj 2024 09:42