IKEA
INDUSTRIELL

Jedinstven i pristupačan namještaj za proljetni zaokret u domu

Švedski div IKEA predstavlja novu kolekciju INDUSTRIELL koja je rezultat suradnje s nizozemskim dizajnerom Pietom Heinom Eekom.

Nizozemski dizajner Piet Hein Eek poznat je po osmišljavanju iznimno kvalitetnih obrtničkih predmeta te jedinstvenom drvenom namještaju, a za brend IKEA osmislio je kolekciju u kojoj se spaja industrijalizacija s ručnom izradom zbog čega je i nazvana INDUSTRIELL. Nova linija ističe nesavršenosti izrade i materijala, a od početka travnja je dostupna u zagrebačkoj robnoj kući.

IKEA

IKEA

U pozadini najnovije IKEA suradnje nalazi se ideja stvaranja ručno rađenog namještaja dostupnog većini ljudi. Zato su IKEA i Piet za ovu kolekciju razvili nove načine obrade drveta, stakla, keramike i tekstila, a krajnji su rezultat jedinstveni proizvodi s divno nesavršenim, ljudskim svojstvima, istovremeno proizvedeni u velikim količinama i po pristupačnoj cijeni. Kolekcija INDUSTRIELL teži smanjenju otpada tijekom proizvodnje, što je važan aspekt održivosti. Tako su, primjerice, police izrađene od jedne drvene ploče, a jedini ostatak je piljevina.

IKEA

IKEA

Među INDUSTRIELL kolekcijom moguće je pronaći proizvode stvorene ne samo od drveta, već i od stakla, keramike i tekstila, a svaki je proizvod zahtijevao jedinstveni pristup izrade. Tako su, primjerice, staklene čaše proizvedene dvjema različitim mašinama, što stvara zanimljivu neusklađenost, a ručni kalupi različitih oblika korišteni su za izradu keramičkih vaza. Uz stolicu, kao i stol i klupicu, u čiju je izradu utkana posebna briga i poštovanje prema drvetu bora, moguće je unijeti dašak topline u svačiji dom dok su tekstili, poput jastučnica i ručnika, geometrijski nesavršeni zbog čega izgledaju kao da su ručno rađeni, a zapravo su proizvedeni u velikim količinama uz pomoć vrhunskog stroja za tkanje.

Linker
25. rujan 2022 10:06