Kućni trikovi

Idete na odmor, a nema vam tko zaliti biljke? Evo nekoliko načina kako im možete osigurati redoviti dotok vode

Ne brinite, vaše biljke neće uginuti ako vas ne bude tjedan ili dva, no obavezno im napravite sustav navodnjavanja uz ovih nekoliko trikova.

Biljke oplemenjuju svaki dom, bilo da je riječ o lisnatim zelenim biljkama ili onima koje uljepšavaju vaš prostor šarenim cvjetovima. No, česti problem koji se javlja za vrijeme ljetnih godišnjih odmora jest nemogućnost zalijevanja biljaka dok ste na putu. Ako nikoga ne možete "uposliti" da vam redovito zalije biljčice, rješenje ipak postoji.

image
Ne brinite, vaše biljke će biti dobro.
UNSPLASH

Navodnjavanje biljaka bez da smo mi fizički tamo zapravo je vrlo jednostavno i možete ih održati na životu dok se ne vratite s odmora. Za to postoji nekoliko tehnika koje ne zahtijevaju ulaganje puno vremena i novca, a biljke će vam biti zahvalne.

Zalijevanje pomoću boce s vodom

Jedan od vrlo praktičnih načina uključuje plastičnu bocu s vodom, a takvo zalijevanje može potrajati nekoliko dana. Na čepovima od boca napravite tri male rupice, boce napunite vodom, zatvorite čepovima koje ste probušili i okrenite naopako pa stavite u zemlju pored biljke. Voda će se kroz rupice polako ispuštati u biljku i neće je previše zaliti pa se ne morate brinuti hoće li početi trunuti.

Zalijevanje pomoću vezice

Još jedan genijalan trik za zalijevanje biljaka jest pomoću vezice. Odrežite pamučnu vezicu na neku srednju dužinu, jedan njezin kraj stavite u posudu napunjenu s vodom, a drugi u zemlju blizu korijena biljke. Vezica će se natopiti vodom, a zemlja će tako pomalo upijati vodu s vezice.

Iz iste posude možete zalijevati čak nekoliko biljaka - za svaku pripremite njezinu vezicu i utaknite je u zemlju. Vrlo jednostavno! Pripazite da vezica ne visi na dijelu između posude s vodom i biljke jer tako zemlja neće moći potezati dovoljno vlage.

Zalijevanje pomoću tanjurića

Najjednostavnija metoda zalijevanje jest pomoću tanjurića, što je odlično i za kućne, ali i za vanjske biljke u teglama. Postavite veliki tanjur ili pliću zdjelu ispod tegle i napunite je vodom. Zemlja će preko rupica na tegli povlačiti vodu po potrebi. Ako u danima kad vas nema padne kiša, tanjurić će je prikupiti kišnicu koju će zemlja moći upiti.

Još nekoliko savjeta za njegu biljaka

Iako biljkama treba dnevna sunčeva svjetlost, prije nego otputujete, sklonite ih u hlad. Time ćete ih zaštititi od sušenja, odnosno prebrzog gubitka vode. Vanjske biljke u teglama smjestite na mjesto gdje je najdulji dio dana hlad.

image
Biljke stavite u hlad.
UNSPLASH

Prije odlaska na more, maknite sve ocvale cvjetove te suhe i žute listove kako biste biljku rasteretili od suvišnih dijelova. Također ih nemojte ostavljati na propuhu, već otvorite prozore na kip kako bi imale dovoljno zraka. Na zemlju možete staviti slamu, vlažnu mahovinu ili koru drveta jer će tako voda manje isparavati iz zemlje.

Linker
05. ožujak 2024 18:05