gloria in

Hit boja u interijerima: Bitno je da se zeleni

Boja godine podsjeća na tek niknutu travu i nedozrelu jabuku, simbolizira obnovu i novi početak, a zahvalna je zato što se može kombinirati s mnogim drugim tonovima i nijansama.

Početkom svake godine Pantone institut, svjetski autoritet za boje, na osnovu opsežnih društvenih studija daje prognozu koja će boja biti najtraženija i najzastupljenija. Tako je za 2017. bojom godine proglašena svijetlozelena Pantone 15-0343 nazvana Greenery. Slična je nijansi jabuke ili tek niknute trave, i simbolizira obnovu i nove početke. U njoj se, naime, nalazi i mala količina žute koja simbolizira sunce, svjetlo, nadu i život te općenito pozitivno djeluje na psihu. Pantone institut svoja predviđanja ne temelji samo na trendovima u unutarnjem uređenju, već i na ostalim područjima ljudskog izražavanja: od produkt dizajna preko društvenih mreža, tehnologije, arhitekture i urbanog planiranja do modne industrije. Tako je ovaj ton zelene zamijećen na predstavljanjima novih kolekcija modnih kuca kao što su Prada, Gucci, Kenzo, Balenciaga, Michael Kors, Zac Posen, Cynthia Rowley...

Čak je i proizvođač luksuznih automobila Mercedes lansirao model AMG GT R u toj nijansi. Boja Greenery reflektira osnovnu ljudsku težnju povezanosti s prirodom. Ona odražava i sveprisutne trendove urbanog vrtlarenja, organskog uzgoja, zdravije - često vegetarijanske - prehrane u kojoj smoothie, svježe istisnuti sok od zelenog lisnatog povrća i voća, istiskuje gazirana pića. Iako se to na prvi pogled ne čini, ova je boja vrlo pogodna za kombiniranje s ostalim nijansama spektra.

Baš kao što na livadi može niknuti cvijet bilo kakve boje - a da ne odudara od zelene pozadine - tako i u interijerima ovu boju možete kombinirati s ostalima, primjerice sa svjetlijim, pastelnim nijansama ružičaste i žute te svjetlijim drvom ili pak tamnijim nijansama crvene i narančaste. Od metala uz obje kolorističke kombinacije najbolje pristaje zlatna boja, odnosno sveprisutni mesing. Ako niste spremni u potpunosti zazeleniti svoj interijer, pokušajte prostor osvježiti detaljima poput jastuka, svjetiljke, tuš-zavjese, tepiha ili - najjednostavnije - sobnog bilja.

Linker
19. travanj 2024 20:58