Vedran Peteh
U NOVOM BROJU GLORIA DOM

Ekskluzivni intervju s arhitektom Pierom Lissonijem: 'Obiteljski ljetnikovac mi je bio najteži projekt, stalno sam se svađao sa samim sobom'

Proslavljeni talijanski arhitekt i dizajner Piero Lissoni sam je sebi projektirao minimalistički uređen ladanjski dom s bazenom u Grossetu u Toskani: u ekskluzivnom razgovoru za novi broj magazina Gloria Dom otkriva zašto mu obiteljski ljetnikovac izgleda poput kuće s dječjeg crteža.

Ljuska od golog betona na vrhu brdašca u okolici Grosseta, živopisnog talijanskog mjestašca u jugozapadnom dijelu Toskane u blizini obale Ligurskog mora, svojim se osebujnim minimalističkim izgledom i arhitektonskim stilom već na prvi pogled izdvaja od svih ostalih građevina u tom kraju. Ta samodostatna, uspavana betonska ljepotica s bazenom zapravo je savršeno funkcionalna ladanjska kuća. I jedini privatni spomenik koji je sam sebi podigao proslavljeni talijanski arhitekt i dizajner Piero Lissoni (63). S tri studija, u Milanu, Tokiju i New Yorku, dosad je projektirao stotine privatnih vila, hotela, javnih urbanih prostora, jahti... diljem svijeta, a među njima je i uređenje kompletnog interijera luksuznog rovinjskog Grand Hotela Park, koji je u lipnju otvorio svoja vrata gostima. Lissonijev namještaj, kuhinje i rasvjetu proizvode pak vodeće talijanske tvrtke, čije je ime sinonim za uređenje doma sa stilom, kao što su Alessi, Boffi, Cappellini, Cassina, Fantini, Glas Italia, Kartell, Living Divani, Lualdi, Matteograssi, Olivari, Poltrona Frau, Porro, Sabattini, Thonet... No s tako zahtjevnim poslom kao što je projekt i uređenje vlastite kuće Piero Lissoni se dosad, kaže, još nije susreo.

- To je jedini projekt koji sam napravio za sebe i svoju obitelj. Tako će i ostati, jer sam kao arhitekt bio grozan, a kao klijent još gori. Bio je to klasični spoj niza nesretnih nesporazuma između klijenta koji je zamišljao i tražio jedno te arhitekta koji mu je ponudio i realizirao nešto sasvim drugo. Tako sam se doveo u klasičnu shizofrenu situaciju u kojoj sam se bez prestanka svađao sa samim sobom. Da pojednostavim, klijent je htio “meku”, udobnu i ugodnu kuću, a dobio je radikalni projekt kojem struka plješće, ali njemu baš i nije po volji - kaže Piero Lissoni u ekskluzivnom intervjuu za novi broj magazina Gloria Dom koji je u prodaji, a u kojem vas čekaju fotografije njegove ladanjske kuće kojoj se svi dive.

Linker
25. travanj 2024 08:54