Uređenje interijera

Duh sjevera u srcu Dalmacije: U svoj splitski dom Nikita Glasnović donijela je dašak rodne Švedske

U svoj dom nadomak splitskoj plaži Žnjan, reprezentativka u taekwondou koja je odrasla u Švedskoj, unijela je dašak skandinavske estetike odabirom svijetlih boja i prirodnih materijala, a vrata svog doma otvorila je samo za Gloria IN magazin.

Dom splitske tekvandoistice Nikite Glasnović (25) dražestan je spoj Mediterana i skandinavske tradicije u uređenju interijera. Bijela boja i detalji od prirodnog drva dominiraju cjelokupnim prostorom, a taj pročišćeni stil - tipičan za zemlje europskog sjevera - savršeno funkcionira u stanu s pogledom na dalmatinske otoke.

image
Perzijski tepisi su iz Nikitinog roditeljskog doma u Malmöu, a jedan si je sama kupila za 20. rođendan.
SAŠA BURIĆ/CROPIX

- Prirodni i svijetli tonovi su mi inače omiljeni, a uz njih sam u Split donijela i dašak rodne Švedske - kaže Nikita, koja je odrasla u gradu Malmöu, a u Hrvatsku se doselila prije četiri godine zbog sportske karijere i pridružila se hrvatskoj reprezentaciji. U međuvremenu se zaljubila u grad podno Marjana i trenutačno se ne može zamisliti nigdje drugdje.

Prostran stan nadomak plaži Žnjan, koji od lani dijeli s mlađim bratom Leonom, također članom splitskog taekwondo kluba Marjan, Nikita je sama uredila.

- Uz sport, velika strast mi je dizajn interijera. U Švedskoj sam završila poseban tečaj, a ovaj splitski dom sam preuredila zajedno s mamom - ističe hrvatska reprezentativka.

image
Od lani dijeli dom s mlađim bratom Leonom.
SAŠA BURIĆ/CROPIX

Dašak doma

Većina namještaja je od skandinavskih proizvođača. Kuhinja je iz Ikee, a barski stolci su s potpisom sve popularnije danske kuće Bolia. Njih je, kao i noćni stolić u spavaćoj sobi, donijela iz nekadašnjeg doma u Malmöu.

image
Namještaj je uglavnom od skandinavskih brendova: barski stolci proizvod su danske kuće Bolia.
SAŠA BURIĆ/CROPIX

- Ponijela sam i perzijske tepihe, koje svi u obitelji strastveno skupljamo. Jedan sam sama kupila, za svoj dvadeseti rođendan - govori Nikita, koja je posebnu pozornost posvetila detaljima. Mnogi od njih vezani su uz njezine roditelje, tatu Marija, rođenog Zagrepčanina, te uz pokojnu mamu Margitu čija je obitelj iz Bosne i Hercegovine.

Tako je gitara njezinog tate dobila počasno mjesto u dnevnoj sobi, a u svakoj prostoriji je barem jedna umjetnička slika Nikitine mame koja je ljetos preminula od zloćudne bolesti.

- Mama je najzaslužnija za moju ljubav prema uređenju interijera jer je bila svestrana umjetnica. Tu sam crtu od nje i ja naslijedila pa pomalo slikam, a nas smo dvije godinama zajedno izrađivale ukrase od keramike. U Splitu se, nažalost, time ne bavim jer nemam vremena. Uz sportske obaveze, u klubu Marjan odnedavno radim i kao trenerica kadeta i juniora - nastavlja mlada sportašica.

Carstvo u kojem uživa

Nikitina ženska ruka najviše se osjeća u kuhinji i u kupaonici, za koje kaže da su njezino carstvo. Dakako, i kuhinja je monokromatska – u bijeloj boji.

image
Nikiti je kuhinja najdraža prostorija.
SAŠA BURIĆ/CROPIX

- Obožavam kuhati i svaki dan idem na tržnicu. Uglavnom pripravljam sezonske namirnice, a od švedskih jela najčešće radim dimljeni losos koji se tradicionalno poslužuje s krumpirom, koprom i creme fraiche - govori Nikita koja je pak bjelinu kupaonice “razbila” crnom policom za kozmetiku.

image
S terase puca pogled na more i dalmatinske otoke.
SAŠA BURIĆ/CROPIX

Najdraži kutak u stanu joj je terasa. Prostor od dvadesetak četvornih metara uredila je poput druge dnevne sobe.

- Na terasi boravim cijelu godinu, čak i tijekom zime, što me osobito raduje jer to u Švedskoj nisam mogla zbog niskih temperatura - kaže Nikita Glasnović, koja je trenutačno zaokupljena uređenjem novoga doma. U Split se, naime, zaljubio i njezin dečko Olivier Bur, švicarski chef podrijetlom iz Dominikanske Republike, s kojim je u vezi pet godina. Nedavno su u blizini Nikitinog doma na Žnjanu zajedno kupili stan koji će, kaže Nikita, biti još jedna mediteranska oaza.

Linker
18. travanj 2024 06:50