Kreativna zona

Društvena igra ‘Jadranska priča‘ divan je projekt dvoje supružnika: Djeca kroz nju uče o bogatstvu jadranske faune

Znate li koliko srca ima lignja? A koliko brzo pliva tuna? Zanimljive informacije o stanovnicima Jadranskog mora roditelje i mališane čekaju u hrvatskoj inačici Memoryja, koju su osmislili Marina Tomić Maksan i Filip Maksan.

Djeca obožavaju društvene igre, a roditelji su najsretniji kad ih zainteresira neka uz koju njihovi mališani mogu i učiti. Upravo takav proizvod osmislili su supružnici Marina Tomić Maksan (34) i Filip Maksan (34), autori “Jadranske priče”, hrvatske inačice Memoryja.

Sastoji se od 24 kartice, u kojoj djeca pronalaze parove za neke od 12 najpoznatijih jadranskih morskih vrsta - od tune, raže, lignje do hobotnice i dagnje, a sve to uz edukativnu brošuru u kojoj mogu saznati zanimljive informacije, poput one koliko hobotnica i lignja imaju srca ili koja je najveća brzina koju može razviti tuna.

image
Marina Tomić Maksan i Filip Maksan.
SANJA MIJAC

Marina i Filip na ideju su došli nakon što su dobili danas jednoipolgodišnju kćerkicu Niku, želeći njoj i ostaloj djeci približiti svijet podmorja, u koji su njih dvoje već dugo zaljubljeni.

Čitajte i: Zavirite u radionicu Zagrepčanke Martine: Izrađuje i pomlađuje unikatne fotelje, komode i stoliće u retro stilu

Studentska ljubav

Upoznali su se i postali par na Agronomskom fakultetu u Zagrebu koji su oboje završili, a ondje se i odlučili za drugačije diplomske studije - ona za agrarnu ekonomiku, a on za ribarstvo i lovstvo. Danas je Marina docentica na Agronomskom fakultetu na Zavodu za marketing u poljoprivredi, gdje već 10 godina predaje marketing hrane, dok je Filip zaposlen u tvrtki za veleprodaju ribe, s iskustvom rada na norveškom Institutu za istraživanje mora.

image
Jadranska priča
SANJA MIJAC

Slobodno vrijeme s guštom troše na zajednički projekt - svoj brend Riblja priča koji su pokrenuli 2017. kao blog, u želji da educiraju ljude o morskom svijetu. Počelo je vrlo stručnim, ali i zabavnim tekstovima o ribljem svijetu, a sve s ciljem povećanja konzumacije ribe i ostalih morskih plodova u Hrvatskoj. Iz bloga se pak 2020., kad su postali roditelji, razvila ideja o nečem edukativnom na temu podmorja za djecu.

Čitajte i: Tri nove kolekcije domaćih keramičarki koje ćete odmah poželjeti u svom domu

- U travnju prošle godine, nedugo nakon zagrebačkog potresa, naručila sam poster Zagreba brenda Dilemma, koji mi je dostavila njegova vlasnica Ema Juretić. Spontano sam joj spomenula ideju koju Filip i ja imamo o dječjem memoryju na temu morskih stvorenja, a ona mi je za izradu ilustracija preporučila svog supruga Ivana Dilberovića koji obožava more i morski svijet - govori Marina, kojoj se Ivanova estetika izuzetno svidjela.

image
Jadranska priča upoznaje djecu s 12 vrsta iz podmorja.
SANJA MIJAC

Htjela je prije svega da je riba na slici prikazana što zornije, a da s druge strane nije odbojna djeci. U tome mu pomaže ilustratorica Tena Letica, dok su tekst za brošuru napisali Marina i Filip, a sve se tiska u maloj zagrebačkoj tiskari na papiru dovoljno debelom da može izdržati test nemirnih dječjih ručica.

- Prvo smo ga dali na test našoj Niki, a danas nam se često javljaju roditelji s pohvalama da se, unatoč tome što ih djeca znaju grickati ili polijevati, kartice još uvijek “drže” - kaže Marina, otkrivajući kako upravo rade za novom projektu - puzzlama posvećenima Jadranskom moru.

Linker
23. travanj 2024 17:43