inspirirajte se

Domaća dizajnerica savjetuje kako neodoljivo ukrasiti dom za blagdane

Da bi svaki centimetar doma bio u duhu blagdana, za čitatelje portala Gloria.hr dizajnerica interijera Katarina Kavain izdvojila je kreativne i svečane ideje za ukrašavanje velikih i malih prostora.

Kada pomislimo na Božić prvo što nam padne na pamet su crvena, zlatna i bijela boja, svijeće na stolu, vijenac na vratima i božićno drvce te njegove dekoracije. Neki su ljubitelji tradicionalnih božićnih dekoracija, dok mnogi žele modernizirati Božić i prilagodili ga postojećem stilu svog interijera. Tako su osim zelenih jelki iznimno popularne i bijele pa čak i - crne.

image
Tko kaže da božićno drvce ne može biti i crno?
KK DESIGN

"Ovdje ne govorimo o ukusima i odabiru stila već o tome kako možemo svaki stil prilagoditi našem domu, što možemo koristiti i promijeniti da postignemo blagdanski ugođaj. Često se ne možemo odlučiti koja je najbolja pozicija u domu za božićno drvce. Odgovor je jednostavan, definitivno blizu utičnica kako bi izbjegli nepotrebne kablove po kući te u kutu dnevnog boravka u kojem imamo najviše prostora. Božićno drvce nikada nije preveliko zato mu dajte prostora tih mjesec dana i uživajte u božićnom ugođaju. Ako je stil vašeg interijera moderna klasika ili interijer svijetlih boja, pastelnih tonova i neutralnih nijansi te ne želite pokvariti paletu vaših boja unošenjem tipičnih božićnih tonova, onda je odličan odabir bijelo božićno drvce. Ukrasite ga s mnogo lampica tople, bijele boje te koristite dekoracije zlatne, bijele ili srebrne. Staklene figurice, ukrasi od perja, mašne od tkanine daju poseban efekt", priča nam dizajnerica Katarina Kavain i preporučuje da se drvce uvijek kiti od dolje gdje se pozicioniraju veće kuglice, pa prema gore gdje se kiti manjim kuglicama.

image
Zašto ove godine i slastice ne bi pričale božićnu priču?
TAJANA PRLENDA

Lampice nije nužno uvijek postavljati na drvce, već će za vizualnu toplinu doma biti prigodno staviti ih u bilo koji dragi kutak stana. Poseban blagdanski ugođaj stvorit će svjetleće kugle i voštane svijeće. Za ukrašavanje blagdanskog stola mogu se koristiti borove grane te drvene dekoracije u kombinaciji s bijelim kuglama i tkaninom od jute za što prirodniji ugođaj.

image
Ponekad je za ukrase potrebno tek malo mašte, jer sve što trebamo zapravo se krije nadohvat ruke.
KK DESIGN

"Osim dekoracijama, blagdanima volim prilagoditi i tekstil unutar doma. Stolnjaci se mogu kombinirati s jastucima božićnih motiva, preferiram krem, sive ili bijele tonove sa zlatnim simbolima. Ako je pak dom prožet svijetlim bojama, staklenim površinama i detaljima specifičnim za moderni stil uređenja, pokrivači poput deka, osim što su korisni mogu unijeti i dašak topline u ambijent. Tada se biraju dugodlake deke u bijeloj boji koje asociraju na snježnu podlogu. Zavjese su ipak nešto skuplja stavka, ali se uvijek postojeće mogu ukrasiti trakom prigodnom za blagdane te ih vezati vrpcama”, savjetuje mlada dizajnerica.

image
Malim detaljima možemo dodatno začiniti božičnu priču.
KK DESIGN

Za ljubitelje prirodnih jelki preporučuje bijeli i zlatni sprej za neutraliziranje zelene boje. Za lakše održavanje čistoće doma s prirodnom jelkom pametno je odabrati tkaninu za podlogu s koje će se lakše pokupiti iglice, a ujedno i doprinijeti dekoraciji prostora ispod bora.

"Osim jaslica možete postaviti i prazne poklone umotane ukrasnim papirom u tonovima ostatka vaše prostorije”, ističe.

Linker
24. travanj 2024 05:29