Interijeri

Dom po mjeri mašte: Zagrebačka pravnica starim komadima namještaja udahnjuje novi život

Martina Palić nakon radnog vremena uređuje i prenamjenjuje namještaj u svom stanu, a vlastita iskustva iz ‘uradi sam‘ pothvata dijeli na blogu i Instagramu.

U domu zagrebačke pravnice Martine Palić (29) baš svaki komad namještaja ima priču. Rezultat je to njenih “uradi sam” projekata u stanu u obiteljskoj kući na istočnom dijelu grada u koji su se ona i suprug uselili prije tri godine, smatrajući ga privremenim stambenim rješenjem. Uložili su, stoga, samo u najosnovnije stvari koje nisu imali - poput kuhinje - a ostatak preuredili.

image
Retro detalji u boravku: stolić od svekrve i fotelja iz svekrove vikendice, koju je uz maminu pomoć Martina pretapecirala materijalom za zavjese.
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Prije bacanja deset puta promislim na koji bih način nekom komadu namještaja mogla udahnuti novi život. Tehnička znanja “lovim” u hodu, istražujem i ispitujem pametnije od sebe, a nerijetko u realizaciju svojih zamisli uvučem i muža, mamu, tetu... - otkriva Martina Palić, koja potom novo-stare kreacije objavljuje i na društvenim mrežama.

image
Blagovaonski stolci dar su pratiteljice s Instagrama.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Tako je, naime, njen Instagram profil Mako i postao jedna od najpopularnijih domaćih platformi za “uradi sam” pothvate - o čemu svjedoči gotovo trideset tisuća pratitelja. A nakon što radni dan provede u uredu jedne američke tvrtke, Martina se “baca” na svoje makeover zadatke.

Stvari koje uređuje najčešće kupuje na buvljacima ili pronalazi na otpadu, obožava stari namještaj, a najdraže joj je nekom komadu promijeniti namjenu.

image
Kuhinjski otok izrađen je od ostataka drva iz stolarske radionice Martinina oca,...
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
...a kuhinjske elemente sama je ukrasila kožnatim ručkicama.
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Tako smo suprug i ja presložili kuhinjske elemente: od kvadratnih modela namijenjenih za napu napravili smo mozaik na zidu, a poseban štih kuhinji daju ručkice od kože koje smo sami izradili - nastavlja Martina. Kuhinjski su otok pak napravili od ostataka stolova iz kafića koji je nekad bio u prizemlju kuće, barski stolci kupljeni su na dražbi, a one blagovaonske dobila je na dar od jedne pratiteljice s Instagrama.

'Uradi sam'

Biblioteku su složili od različitih dijelova namještaja, a dva su minibara dobili od prijatelja. Većinu je svojih preinaka objavila i na svom blogu Makoland.

image
Personalizirani posteri Moonprint.
VEDRAN PETEH/CROPIX

- To je “produžena ruka” profilu Mako, koji se pokazao manjkav po pitanju takozvanih “Do it yourself” projekata i sličnih tema za koje mi je često trebalo znatno više teksta i fotografija nego što je dopušteno staviti u jednu Instagram objavu. U međuvremenu je prerastao u obrt kojim pripremam sadržaje za klijente, a kasnije i web shop na kojem smo domaćem tržištu predstavili Moonprint. Riječ je o personaliziranim posterima - govori Martina, čiji Moonprint prikazuje kako je Mjesec izgledao na nekome poseban dan. Ideja o takvim posterima nastala je, kaže, posve slučajno.

image
Krevet s ručno izrađenim baršunastim uzglavljem.
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Zamislila sam veliku sliku iznad kreveta i pomislila kako bi motiv Mjeseca bio dovoljno jednostavan da ne “zakrči” sobu, a opet dovoljno elegantan da ukrasi zid. Nisam se mogla odlučiti kakav mjesec uokviriti pa sam pomislila da bi iznad našeg bračnog kreveta trebao biti onakav kakav je bio iznad nas kad se stvarala neka naša uspomena - kaže Martina, koja ovih dana ulazi u novi projekt makeovera. Uređuje, naime, dječju sobu - jer će uskoro prvi put postati mama jedne djevojčice.

Linker
18. travanj 2024 19:43