INSTAGRAM
SAKRALNA ARHITEKTURA

Diljem svijeta kriju se najposebnije crkve koje možete zamisliti - ovo su neke od njih

Bile one utočišta za vjernike koji čeznu za nadom, mirom i utjehom, ili pak arhitektonska čuda vrijedna divljenja, činjenica je da crkve diljem svijeta izazivaju pozornost svih koji na njih naiđu. Nastale u raznim razdobljima i na sjecištima mnogih kultura, crkve koje donosimo u nastavku posebne su u mjeri da je teško zamisliti da su uopće ljudskih ruku djelo.

Bile one utočišta za vjernike koji čeznu za nadom, mirom i utjehom, ili pak arhitektonska čuda vrijedna divljenja, činjenica je da crkve diljem svijeta izazivaju pozornost svih koji na njih naiđu. Nastale u raznim razdobljima i na sjecištima mnogih kultura, crkve koje donosimo u nastavku posebne su u mjeri da je teško zamisliti da su uopće ljudskih ruku djelo.

1. Katedrala sv. Vasilija Blaženog, Moskva, Rusija

Impozantno zdanje dao je izgraditi Ivan IV., vladar poznatiji pod imenom Ivan Grozni. Crkva je nastala kako bi obilježila njegova osvajanja, nakon velike ruske pobjede nad Tatarima. Izgradili su je arhitekti Barma i Postnik, a nastala je u godinama između 1550-e i 1560-e. Njezino se ime mijenjalo kroz stoljeća te je zanimljivo kako se zapravo sastoji od osam manjih crkava okupljenih oko one glavne. Eksterijer Katedrale sv. Vasilija Blaženog prvotno je bio bijele boje, a u prepoznatljive šare obojen je u 17. stoljeću. Danas je ona nezaobilazna na turističkoj ruti svih posjetitelja ruske prijestolnice.

2. Hallgrímurova crkva, Reykjavík, Island

A post shared by Sean Goodwin (@seanpgoodwin) on

Smještena u glavnom gradu Islanda – Reykjaviku, ova je crkva sa svojih 74.5 metara visine jedna od najviših građevina na cijelom Islandu. Njezina je izgradnja započeta 1945. godine, a završila je tek 1986. S obzirom na to da je smještena u samom centru grada, jedan je od najpoznatijih i najposjećenijih gradskih simbola. Projektirao ju je arhitekt Guðjón Samúelsson, a ime je dobila po pjesniku i svećeniku Hallgrímuru Péturssonu. Njezina je posebnost, uz impozantnu veličinu, i vidikovac na njezinom vrhu s kojeg se pruža savršen pogled na grad i okolne planine.

3. Bazilika Svete obitelji, Madrid, Španjolska

A post shared by Emmanuel Even (@manueven) on

Bazilika Svete obitelji, svima poznata kao Sagrada Familia, krunsko je remek djelo arhitekta Antonija Gaudija. Gradnja masivne crkve koja se nalazi na Unescovoj Listi svjetske baštine započeta je 1882. godine, prekinuta je nakon Gaudijeve smrti, a ni danas nije završena. Gaudi je umro 1926. godine, a na crkvi je rad nastavljen tek prije tridesetak godina. Prema sadašnjim predviđanjima, trebala bi biti završena do 2026. kada će je krasiti ukupno 18 kula, od kojih će najveća, posvećena Isusu Kristu, biti visoka 172 metra. Sagrada Familia je s preko dva milijuna posjetitelja godišnje najposjećenija turistička atrakcija u Španjolskoj.

4. Bogorodičina crkva-bazilika, Montreal, Kanada

A post shared by Michael FyB (@mmichaelf) on

Ova je crkva jedno od najvrednijih vjerskih nasljeđa iz Srednjeg vijeka, a smještena je u pokrajini Quebec u Kanadi. Kao što joj i samo ime govori, posvećena je Presvetoj Bogorodici, a nastala je na osnovama jezuitske kapele. Izgrađena je 1829. godine, a u mnogim fazama nadogradnje bogato je ukrašavana i upravo zbog svog impozantnog interijera smatra se jednim od najljepših sakralnih objekata na svijetu.

5. Crkva Preobraženja Gospodnjeg, Otok Kiži, Rusija

Otok Kiži na kojemu je ova crkva smještena jedna je od najpoznatijih lokacija ruske baštine, koju turisti posjećuju tijekom cijele godine, ali posebno ljeti, u sklopu krstarenja između Sankt Peterburga i Moskve. Kiži je jedinstven po veličini i karakteristikama svoje kolekcije drvenih građevina, koja obuhvaća kako jednostavne štale, tako i drvenu Crkvu Preobraženja Gospodnjeg s 22 kupole. Sagrađena 1714. godine, za mnoge posjetitelja ova doista posebna građevina predstavlja glavni spomenik Kižija.

6. Katedrala u Braziliji, Brazil

A post shared by Fabio Salles (@fabiosalles) on

Metropolitanska katedrala u Braziliji, glavnog gradu Brazila, svoj kamen temeljac dobila je u rujnu 1958., a dovršena je u svibnju 1970. godine. Zanimljivo je da ju je projektirao slavni brazilski arhitekt Oscar Niemeyer, koji je bio ateist. Građevina je relativno malenih dimenzija, njezin promjer je 70 metara kvadratnih. Izgrađena je od armiranog betona i izvana izgleda kao daje otvorena prema nebu, no ono što je kod nje fascinantno je unutrašnjost – prekrasna stakla i vitraji te unikatni lebdeći kipovi.

7. Milanska katedrala, Milano, Italija

Originalnog naziva “Duomo di Milano” ova katedrala u sjevernoj Italiji sjedište je Milanske nadbiskupije. Građena je od kraja 14. do sredine 19. stoljeća i jedna je od najvećih crkvi na svijetu. Izgrađena je od opeke, a njezina je fasada prekrivena bijelim mramorom. Turiste posebno oduševljava što je krov katedrale otvoren za posjetitelj pa pruža priliku da se izbliza vide predivne i unikatne probrane skulpture.

8. Svetište Las Lajas, Narino, Kolumbija

Jedan od najistaknutijih spomenika arhitekture na svijetu je upravo ova rimokatolička bazilika u blizini kolumbijskog grada Ipiales, nedaleko od granice s Ekvadorom. Ono što je fascinantno kod ove građevine je činjenica da je nastala unutar kanjona rijeke Guitara, a nalazi se na 100 metara visine. “Viseći dojam” koji ostavlja svrstava je u jednu od najljepših crkvi u Kolumbiji, ali i šire. Za njezinu izgradnju bile su potrebne 33 godine, a završena je 1949.

9. Crkva Dobrog pastira, Jezero Tekapo, Novi Zeland

Smještena na obali jezera Tekapo, ova je crkva izgrađena 1935. godine, a projektirao ju je arhitekt R.S.D. Harman prema skicama lokalnog umjetnika Estera Hope-a. Pogled s njezina oltara je zapanjujuć – gleda na nestvarno lijepe brežuljke i jezera Novog Zelanda. Upravo zbog svog okoliša, ali i savršene uklopljenosti u njega, novozelandska Crkva Dobrog pastira jedno je od najfotografiranijih mjesta na svijetu.

10. Crkva Svetog Andresa, Quetzaltenango, Guatemala

Maleni gradić San Andres dom je najšarenijoj crkvi koju možete zamisliti. Često nazivana “Žutom crkvom”, njezina fasada obiluje majanskim, ali i katoličkim crtežima koji stvaraju zapanjujuće zanimljivu kombinaciju. Anđeli, tigrovi, ljudi, cvijeće – zidovi ove crkve iznenadit će vas u svakom pogledu.

Linker
26. travanj 2024 10:35