Darko Mihalić
novi život u domu

Devet ideja za proljetni makeover zidova

Ako vam je dosadilo zimsko sivilo i jedva čekate proljeće da možete nešto promijeniti u svoja četiri zida, sada je pravo vrijeme za to. Veliko osvježenje unijet će već i nova boja na zidovima. Kako još možete dekorirati svoje zidove, saznajte u nastavku u kojima vam dizajnerica Mirjana Mikulec nudi pregršt ideja iz svojih projekata

Najjednostavnije i najpovoljnije ideje često mogu biti i najefektnije. Bezbroj puta uvjerili smo se kako tek detalji ili nove boje zidovima mogu učiniti da prostor izgleda ljepše, drugačije, zanimljivije. Ovi manje zahtjevni makeoveri pravo su rješenje kada ulazimo u novo godišnje doba. Svaki prosto s vremenom zapadne u monotoniju, a proljeće koje nam se smiješi pravi je trenutak da to promijenimo. Donosimo vam trendi prijedloge na koji način možete to učiniti mijenjajući lice svojih zidova. Ili barem jednog od njih.

SNAŽNE BOJE

Pored sveprisutne sive, u trendu su ove godine snažne, tamne boje poput zelene i plave te crne. Njih nanosimo na jedan zid u interijeru, kako se ne bi odveć zatamnio i zagušio prostor. Tamne nijanse na jednom, akcentnom zidu, i to ne nužno na cijeloj njegovoj površini unose dubinu i profinjenost u svaku prostoriju, a usto će bolje doći do izražaja namještaj i detalji koji su naslonjeni odnosno pričvršćeni na njega. Pored toga, čine dobrodošao kontrast. Birajte boje koje su perive, a vrlo su praktične u dječjim sobama i kuhinjama one s efektom školske ploče.

Darko Mihalić
Darko Mihalić
Darko Mihalić

TAPETE

Zaštitni znak interijera u 60-ima i 70-ima vratio se u velikom stilu. Retro uzorcima pridružili su se u posljednje vrijeme i oni artistički, s reprodukcijama djela poznatih slikara ili fotografa kao i oni raskošni, sa sjajnom, satiniranom i(ili) reljefnom površinom. Ovaj posljednji motiv nadahnut je trendom klasike i atmosfere hotelskih soba. Kao i kod tamnih boja, nanesite tapetu samo na jedan zid, ili dio zida, ako želite naglasiti neki komad namještaja koji je naslonjen na zid. Vrlo je efektno kada ih kombinirate s drvenim panelima. Pazite samo da vam pretjerano uočljiv motiv posve ne ukrade pažnju u prostoriji i pokvari cjelokupni dojam. Tapete jakih uzoraka bolje je kombinirati s bojama neutralnog spektra, a življe boje s tapetama manje primjetnog uzorka.

A&A Interior
Tapete Wall & Deco, A&A Interior
Color Block Slant
Zidne naljepnice Color Block Slant
Tapeta Living www.fermliving.com

ŠTUKATURE

Ukrasni detalj na stropovima i zidovima interijera s visokim stropovima postao je jedan od najsnažnijih trendova u uređenju interijera. Danas visina stropa nije presudna da bi štukature u njima našle svoje mjesto. Riječ je laganim ukrasnim letvicama od gipsa, plastike, stiropora ili neke slične umjetne mase koje se lijepe na stropove i zidove i pobojaju u željenu boju, najčešće istovjetnu onoj koja je na zidu. Postoje i okrugle štukature koje se upotrebljavaju kao dodatna dekoracija za stropnu rasvjetu, a pružaju dodatnu dozu se popularnije klasike, dramatike i – luksuza.

Povratak štukatura donio je nove, svježe ideje kako ih možete kombinirati s drugim dekoracijama i to u stilski različito usmjerenim interijerima. Izvrstan su dodatak minimalističkim i monokromatskim životnim prostorima. Štukaturama možete stvoriti iluziju okvira unutar kojega ćete se poigrati s obješenim slikama, fotografijama, posterima ili naljepnicama, s nekoliko nijansi boja pa i tapetama koje će izgledati kao umjetnička slika. Ovako će akcentni zid u vašem domu postati stilski upečatljiv i podići prostor na višu razinu.

Darko Mihalić

NALJEPNICE

Jedini problem koji ćete imati s naljepnicama jest – velika ponuda uslijed koje će vam biti teško donijeli odluku koji motiv odabrati. Izbor dekorativnih naljepnica doista je vrlo širok i k tome se vrlo jednostavno apliciraju. Za njih ne trebate stručnu pomoć. Birajte između stiliziranog cvijeća, drveća, geografskih karta, simpatičnih likova ili pak omiljenih i originalnih natpisa i citata. Ako ne možete pronaći ono što ste zamislili rješenje je u narudžbi koja će naljepnice prilagoditi i dimenzijama zidova.

Darko Mihalić

OPEKA

Cigla u interijerima danas ima dekorativnu ulogu i ne morate imati dom u industrijskom ili rustikalnom stilu da biste je nanijeli ili pak skidati slojeve žbuke sa zidova. Postoje naime tzv. slip opeke debljine keramičkih pločica koje se nanose na postojeći zid. Ona je dobro rješenje za akcentni zid u bilo kojoj prostoriji doma. Ako niste ljubitelj standardnih nijansi opeke, birajte bijelu, sivu ili pak crnu opeku.

Darko Mihalić

ZIDNE DEKORACIJE

Želite li originalan izgled zidova, onda su dekoracije poput ovih u spavaćoj sobi – idealne. Svojim neobičnim oblicima ostavljaju dojam umjetničke instalacije i čine prostor jedinstvenim. Aplicirati ovakve dekoracije na zid ili strop prilično je jednostavno, baš kao i štukature. Dovoljno je posebno ljepilo koje je ujedno i fugir masa kojom se dekoracije pričvrste na zid i zatim se pobojaju običnim bojama za zidove.

Darko Mihalić

Linker
14. travanj 2024 15:07