Čuvari dobrih emocija

Čuvari dobrih emocija Tamare Peras: Kreativka je u izradi bajkovitih bića pronašla svoj mentalni wellness

Kad završi s poslom na televiziji, gdje je jedna od urednica emisije ‘Kod nas doma‘, Čakovčanka Tamara Peras izrađuje srećonoše u obliku dama i anđela.

Televizijska novinarka i urednica Tamara Peras (49) lani se odvažila na dva nova poslovna koraka. Nakon više od 20 godina rada u Informativnom programu HRT-a prešla je u Zabavni i postala jedna od urednica emisije “Kod nas doma”, a uz to se bavi - rukotvorinama.

Kad, naime, završi s obavezama na televiziji, odijeva “šljakerski” kombinezon, stavlja rukavice, uzima alat te u radionici u sklopu svog doma u Čakovcu stvara T’Angeleke i LaPupe - ljupka bajkovita bića koje naziva srećonošama i čuvarima dobrih emocija. A to nam najviše treba u ovim teškim vremenima.

image
Pri izradi T’Angeleka samouka umjetnica koristi prirodne materijale poput trsova i raznih vrsta drveta, a najteži dio posla je savijanje žice za izradu krila i aureola.
PRIVATNI ALBUM

- Odmalena sam bila kreativna i vješta s rukama pa sam, uz ostalo, izrađivala nakit i oslikavala staklo. No, bilo je to povremeno, kao predah od svakodnevice i stresnog rada u informativi, a sada je to ozbiljan i intenzivan posao pa jedno “biće” znam izrađivati i tjedan dana. Za T’Angeleke, anđele kojima sam dodala prvo slovo svog imena, koristim isključivo prirodne materijale. Prvo moram pronaći odgovarajuće drvo i trsove za tijelo i podlogu, u čemu mi pomažu deda Pepi i stolar Ilija, a i prijatelji skupljaju drva po šumi, dvorištima, parkovima... Dio repromaterijala mi pak u Njemačkoj nabavlja životni partner Igor.

Čitajte i: Bankarica u svijetu grafike! Zagrepčanka radi ilustracije koje su postale hit u svijetu

Najteži dio posla je savijanje žice za izradu krila i aureola pa mi su mi ljetos uskočili sin Mihael i brat Saša. Moj brat se bavi završnim radovima u graditeljstvu te sam se kao djevojčica više igrala s čekićem i čavlima nego s barbikama - smije se samouka umjetnica, dodajući kako su dio procesa izrade njenih unikatnih imaginarnih stvorenja i kaširanje, sušenje, lijepljenje, bojenje akrilnim bojama te ukrašavanje.

Odnedavno Tamara nudi i LaPupe, lutke nadahnute damama s francuskih dvorova. Kosa im je od slame ili kudelje, koju joj zna donijeti Mladen Grof Jerneić, glavni kostimograf u HNK-u Varaždin, a krinoline su im od gipsa.

Svi su oduševljeni njezinim rukotvorinama

Tamari su trebala dva tjedna da ih “iskroji” tako da budu čvrste i da ne popucaju. Cijena T’Angeleka i LaPupa je od 250 kuna naviše, ovisno o veličini, a prodaje ih putem Facebooka i Instagrama, u gift shopu Letizia u Varaždinu te cvjećarnici Dom i Dizajn u Nedelišću.

Ima upita iz cijele Hrvatske, a zbog njihove krhkosti Tamara bi voljela da se mogu kupiti i u suvenirnicama, galerijama i gift shopovima u Zagrebu i na obali, jer tako bi lakše i sigurnije došli do kupaca nego dostavom.

image
Potražnja za anđelima velika je tijekom cijele godine, ne samo za Božić.
PRIVATNI ALBUM

- Iako bi čovjek pomislio da se anđeli prodaju samo za Božić, potražnja za njima je tijekom cijele godine. Ljudi ih vole darovati i za krštenja, krizme, rođendane, vjenčanja, a mnogi ih daruju sami sebi. Neke su i personalizirane, poput francuske sobarice, a kad im namontiram lampice, imaju i ambijentalno svjetlo - objašnjava Tamara Peras, koja je dosad izradila stotinjak raznih T’Angeleka i LaPupa.

Čitajte i: Porculan u ulozi platna: Djela mlade umjetnice poželjet ćete na stolu i u škrinjici s nakitom

Taj posao naziva mentalnim wellnessom i u njega se toliko unese da u radionici, gdje uvijek svira neka glazba, zna provesti deset sati - često zaboravi i jesti. Posao joj je, zapravo, radost pa je njezin moto: “Radi ono što voliš i više nećeš morati raditi ni jedan dan u životu”.

Linker
05. travanj 2024 17:49