JURE PERIŠIĆ
dnevnik adaptacije

Andrea Andrassy o svojoj avanturi renovacije stana: 10 lekcija koje je naučila na vlastitoj koži

Kolumnistica i radijska voditeljica Andrea Andrassy odabrala je gradnju iz 70-ih godina prošlog stoljeća. Polako, ali sigurno, četverosobni stan preobražava se u njezinu oazu. Trebalo je puno strpljenja, živaca, vremena, novca... I zato je vlasnica, u svojem stilu, britko i konkretno, za novi broj magazina Gloria Dom podijelila lekcije koje je naučila na vlastitoj koži.
  • SVE ŠTO JE LIJEPO KRATKO TRAJE

Zato radovi traju dugo, i to uvijek barem tjedan dana dulje nego što planiraš. Ili dva-tri mjeseca dulje. Tijekom renoviranja sam naučila da trajanje radova možeš planirati, ali to je plan koji se jednostavno neće realizirati pa je bolje i ne pokušavati.

  • BUDŽET JE SAMO IDEJA

I nema šanse da ostaneš u njemu, ma koliko dobro sve isplaniraš. Nenadani troškovi samo čekaju da te zaskoče. Svemu što očekuješ, dodaj još 30 posto.

  • VRIJEME JE RELATIVAN POJAM

To što ti misliš da će majstor doći u 8 jer je rekao da će doći u 8, ne znači da će majstor doći u 8, i što se prije pomiriš s tim, život će ti biti jednostavniji.

Naučila sam: Ako se ja živciram, to i dalje ne znači da će stvari ići po planu. Zato sam odustala od živciranja.

  • ŽIVCIRANJE JE BESKORISNO

Možda jedna od najkorisnijih stvari koje sam naučila tijekom renovacije - ako se jako živciram jer nešto ne idu po planu, to i dalje neće ići po planu. Najbolje je sve odraditi pod sloganom “ništa se ne mora, nikome se nikamo ne žuri” - majstori i dobavljači su ionako to shvatili točno tako.

  • UVIJEK IMA TA JEDNA SUSJEDA

Koliko god se trudiš sve raditi prema pravilima, uvijek će biti ta jedna susjeda kojoj smetaju tvoji radovi jer joj smeta i cvrkut ptica. Nije do tebe, do susjede je.

  • NE POSTOJI LOGIKA, SAMO DETALJNE UPUTE

Na primjer, to što je meni logično da utičnice ne idu po sredini zida i da ih ne treba “ubušiti” u nove pločice jer tik do njih je zid na koji se mogu staviti, ne znači da je to logično i majstoru koji ih postavlja. Kažu da treba nadgledati radove i paziti na svaki detalj, a ako želiš da ti stan izgleda onako kako je tebi logično, onda moraš stajati iznad majstora jer su šanse da imate istu logiku vrlo male.

  • PITAJ SVE TRI PUTA

Jeste li zatvorili odvod? Jeste li zatvorili odvod? Jeste li sigurni da ste zatvorili odvod? Da sam pitala, ne bih imala poplavu u kuhinji, ali nisam pitala, pa sam ju imala.

  • TO ŠTO TI MISLIŠ NA MAJSTORE, NE ZNAČI DA ONI MISLE NA TEBE

Zovi, podsjećaj, zovi opet, podsjećaj opet - dobrih majstora je malo, a ako se ne izboriš da dođu sutra, doći će sljedeći tjedan.

JURE PERIŠIĆ

  • GOOGLE JE TVOJ PRIJATELJ

Čovjek koji prodaje pločice možda i nije. Ako ne znaš da je protukliznost R10 neki minimum za vanjski prostor, možda kupiš pločice na kojima se kliže po kiši. “Pa nemojte izlaziti kad je mokro” - poučio me prodavač kad sam mu rekla da mi za balkon treba nešto malo hrapavije.

  • JEFTINI MAJSTORI NISU DOBRI, DOBRI MAJSTORI NISU JEFTINI

Ne postoji skuplja opcija od jeftinih majstora - ušteda je primamljiva stvar, ali dugoročno gledano, dobiješ ono što platiš, kako s majstorima, tako s materijalima s kojima rade.

Svoja iskustva su za novi broj magazina Gloria Dom podijelile i glumica Jadranka Đokić te pjevačica Mirela Priselac Remi.

Linker
15. travanj 2024 20:56