Profimedia, robertharding
RAJ ZA NEPCE

Destinacija iz snova za ljubitelje hrane: 3 delicije koje morate probati u Barceloni

Lani je bila treća najpopularnija destinacija na svijetu: 2016. Španjolsku je posjetilo 75,3 milijuna turista, a grad koji se pritom ne propušta je bajkovita Barcelona. Smještena na obali Mediteranskog mora očarava svojom kulturom, legendarnom arhitekturom, ali i gastronomskom ponudom.

Glavni grad španjolske pokrajine Katalonije poznat je kao destinacija iz snova za ljubitelje finih zalogaja, a kao i za svaku drugu turističku destinaciju vrijedi isto pravilo: domaće, tradicionalne specijalitete ne smijete propustiti. Za najbolje gastronomsko iskustvo u Barceloni morate posjetiti njihovu tržnicu La Boqueria, koja se nalazi u starom dijelu grada, u živopisnoj ulici La Rambla.

Milijuni okusa, boja i mirisa ponuda su jedne od najbogatijih tržnica na svijetu, prvenstveno zahvaljujući tome što je Barcelona luka pa je ponuda tim veća i bolja. U nepreglednom izboru ne smijete propustiti različite vrste pršuta, pržene kuglice bakalara te kandirano voće i različite praline. Za ljubitelje piknika odličan će odabir biti malo sira, boca vina i mjesto na travi u nekom od obližnjih parkova, dok su drugima na tržnici dostupni španjolski specijaliteti u malim barovima i restoranima.

BARCELONA, SPAIN - JULY 17:  A general view at the La Boqueria St. Joseph market at  La Ramblas on July 17, 2013 in Barcelona, Spain.  (Photo by Alexander Hassenstein/Getty Images)
Getty Images

BARCELONA, SPAIN - APRIL 10:  Tourists visit 'La Boqueria' green market on April 10, 2015 in Barcelona, Spain. Barcelona's city hall has put in place new regulations that ban large tourist groups visiting Barcelona's most popular market. Barcelona's authorities are debating how to control the number of tourist in the city as an estimated 10 million people are due to visit this year.  (Photo by David Ramos/Getty Images)
Getty Images

, Image: 249990858, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Spain, Barcelona, Las Ramblas, La Boqueria Market, Drinks and Tapas Bar, Image: 104159963, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ipak, za potpuni doživljaj iz Barcelone ne smijete otići prije nego probate tri njihove delikatese: paellu, tapase i katalonsku kremu. Pa krenimo redom.

Tapas

Dolaze u svim oblicima i veličinama, a možete ih probati na svakom koraku te ih u nekim barovima čak poslužuju i besplatno - uz piće koje naručite. Male šnite kruha s bogatim i različitim nadjevima omiljena su grickalica uz razgovor. Jedan od najpopularnijih tapas barova je Quimet & Quimet u kojem ćete moći kušati cijelu lepezu tog španjolskog specijaliteta, ali i uživati u zanimljivom ambijentu – zidovima ispunjenima bocama vina.

Quimet & Quimet Facebook

Quimet&Quimet

Paella

Jedno od najpoznatijih jela katalonske kuhinje je paella. Aromatičan specijalitet dolazi u više verzija, ali uvijek se radi od riže, maslinovog ulja i povrća. Možete birati hoće li njome dominirati plodovi mora ili meso, od kojeg se većinom koristi piletina ili zečetina. Rižoto je začinjen šafranom, a često se može naručiti i crni – tada mu se doda sipino crnilo. Jedan od restorana koji nudi odličnu paellu je obiteljski restoran Escribà, poznat i po svojim odličnim kolačima, a osim u ukusnom rižotu možete uživati i u prekrasnom pogledu na Mediteransko more.

Escriba Facebook

Escriba Facebook

Escriba Facebook

Katalonska krema

Klasičan katalonski desert, vrlo sličan francuskom desertu crème brûlée pa se često vode rasprave koji je od njih original. Katalonska krema, odnosno creme catalana nalazi se već u kuharicama iz 14. stoljeća, a od one francuske verzije razlikuje se po tome što je mnogo laganija i njome, umjesto vanilije, dominiraju okusi citrusa i cimeta. Glavni sastojci su jaja i mlijeko i ona se ne peče, već se polako hladi u posebnim posudicama od gline, a krasi je karamelizirani gornji sloj. Jednu od najboljih možete probati u kafiću Granja M Viader koji će vas, osim poslasticama, oduševiti i svojim vintage izgledom.

Creme Brulee (crema catalana) and spoon
Getty Images/iStockphoto

Flickr

Linker
06. ožujak 2024 16:26