LJETNA POZORNICA TUŠKANAC

Vraća se ljetna filmska oaza u centru Zagreba, donosimo sve o novoj sezoni Filma u šumi

Od ponedjeljka, 17. lipnja počinje nova sezona na Ljetnoj pozornici Tuškanac koja tijekom tri sunčana mjeseca u kinu usred šume na Dubravkinu putu ugošćava raznolike filmske naslove i programe.

Od ponedjeljka, 17. lipnja počinje nova sezona na Ljetnoj pozornici Tuškanac koja tijekom tri sunčana mjeseca u kinu usred šume na Dubravkinu putu ugošćava raznolike filmske naslove i programe.

Nova ljetna sezona otvara se premijerom prve epizode druge sezone hvaljene HBO Original serije "Zmajeva kuća" u produkciji studija Warner Bros. Discovery. Temeljena na romanu "Vatra i krv" Georgea R.R. Martina, serija je smještena 200 godina prije događaja iz "Igre prijestolja" i otkriva priču o kući Targaryen. Borba za moć i Željezno prijestolje donosi još jednu uzbudljivu seriju za sve ljubitelje fantastike, ali i one koji će to tek postati. Ulaz je slobodan, broj mjesta ograničen, a ulaznice će se moći podići sat i pol prije početka projekcije.

U petak, 21. lipnja na rasporedu je "Vanya", snimka hvaljene predstave s londonskog West Enda, koja je obilježila kazališnu sezonu u Velikoj Britaniji. Ovu modernu verziju "Ujaka Vanje" za kazalište je adaptirao nagrađivani dramaturg Simon Stephens, režirao je Sam Yates, a sve je uloge odigrao Andrew Scott, glumac koji nas je oduševio svojim nastupima u filmu "Stranci" te serijama "Ripley" i "Fleabag".

Kritika i publika s oduševljenjem su dočekali ovo radikalno tumačenje Čehovljeva teksta, a Scottov nastup proglašavan je glumačkim masterclassom. Snimku ove duhovite, seksi i iznenađujuće emocionalne predstave ekskluzivno možete pogledati na Ljetnoj pozornici Tuškanac.

Gostovanje: Festival mediteranskog filma Split

Već tradicionalno u novu sezonu stiže i selekcija iz ovogodišnjeg programa Festivala mediteranskog filma Split. Na rasporedu je "Zlo ne postoji", intrigantna drama oskarovca Ryûsukea Hamaguchija (Drive My Car, 2021) o predstavnicima tokijske tvrtke koja u japanskoj provinciji želi izgraditi luksuzni kamp, unatoč protivljenju lokalnog stanovništva. Riječ je o originalno ispričanom djelu koje se bavi odnosom ekologije i ekonomije, a koja je u Veneciji osvojila i Veliku nagradu žirija te nagradu kritike FIPRESCI.

Drugi film na rasporedu je "Enea", kriminalistička drama o mladiću na pragu tridesetih koji se iz želje za avanturom upušta u preprodaju droge. Riječ je o netipičnom gangsterskom filmu koji vješto spaja napetost s melankolijom dok oslikava svijet koji grandiozno maršira prema propadanju. Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, a mladi redatelj Sergio Castellitto u njemu je odigrao i glavnu ulogu.

Prvi tjedan na Ljetnoj pozornici Tuškanac zaključuje "Čelična kandža", istinita priča o braći Von Erich, hrvačima koji su ispisali sportsku povijest natječući se u iznimno kompetitivnom svijetu profesionalnog hrvanja ranih osamdesetih godina. Riječ je o sportskoj mačo-baladi u kojoj redatelj Sean Durkin uspješno balansira fizičke i psihičke zahtjeve hrvačkog ringa s egzistencijalističkim pitanjima. Uz Durkinovu nadahnutu režiju, osjećaj za likove i duh epohe, kritika je posebno hvalila izvrsne nastupe Zaca Efrona, Jeremyja Allena Whitea i Harrisa Dickinsona u ulogama braće Von Erich.

image

Čelična kandža

Tjedan kasnije, u utorak, 25. lipnja, na rasporedu su "Bajkeri", uzbudljiva priča smještena u 1960-e o zajednici bajkera čiji članovi postaju sve više povezani s organiziranim kriminalom. Redatelj filma je Jeff Nichols (U zaklon, Mud), a glavne uloge odigrali su Austin Butler, Jodie Comer, Tom Hardy, Michael Shannon i Mike Faist.

image

Austin Butler u filmu "Bajkeri"

KYLE KAPLAN/FOCUS FEATURES KYLE KAPLAN/FOCUS FEATURES

Srpanj na Ljetnoj pozornici Tuškanac rezerviran je i za gostujuće programe hrvatskih filmskih festivala. Prvi na rasporedu je Fantastic Zagreb, nezaobilazno mjesto za ljubitelje žanrovske fantastike, SF-a i horora, nakon čega slijede Festival europskog filma, Ljetni dani ZFF-a, ZagrebDox Summer i Cinehill Film Festival.

Kolovoz je tradicionalno rezerviran za Film u šumi, raznolik program koji uključuje festivalske uspješnice, žanrovska ostvarenja, kinohitove te premijere hrvatskih i regionalnih naslova, dok će Kinoteka u šumi jednom tjedno podsjetiti na kultne filmove i klasike, koji su zavrijedili trajno mjesto u filmskome kanonu.

Linker
23. lipanj 2024 17:47