Sajam vina, vino

 UNSPLASH
10. Vinski podrum

Ideja za vikend izlazak: 80 najpoznatijih vinara stiže u Split, uživajte u vrhunskoj kapljici i gastro delicijama

Sljedećeg vikenda, tijekom petka i subote 17. i 18. svibnja, u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika okupit će vinari koji će prezentirati više od 400 vinskih etiketa na Festivalu vina i delicija "Vinski podrum".

Sljedećeg vikenda, tijekom petka i subote 17. i 18. svibnja, u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika okupit će vinari koji će prezentirati više od 400 vinskih etiketa na Festivalu vina i delicija "Vinski podrum".

Bliži se jubilarni 10. Festival vina i delicija "Vinski podrum" koji će uskoro Split pretvoriti u pravu vinsku metropolu. To je jedinstvena prilika za kušanje novih i nagrađivanih etiketa, upoznavanje s vinarima, stvaranje novih poznanstava i uživanje u raskošnom glazbeno-zabavnom programu. U petak i subotu 17. i 18. svibnja, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika okupit će više od 80 najčuvenijih vinara, koji će vam prezentirati više od 400 vinskih etiketa iz vinograda Saints Hills. Ova vrhunska vina slave sunce i more, Dalmaciju i Istru, buru i jugo, kamen i lozu. Posjetitelji će na Festivalu imati priliku isprobati gotovo sve etikete Vinarije Saints Hills: Mala nevina, Posh, Frenchie, Le Chiffre, St. Heels, Black, Sv. Roko, Pape i Dingač. "Svakako bismo istaknuli naš nagrađivani chardonnay Le Chiffre, koji je uvršten u "top 100" vina svijeta za 2023. godinu", naglasili su iz Vinarije. Le Chiffre fermentira u barrique bačvama od francuskog hrasta od 225 litara te u istima odležava od 12 do 14 mjeseci, a nakon punjenja odležava u boci dodatnih šest mjeseci. Boja ovog vina je bistra, zlatnožuta. Na prvom nosu dominiraju arome jabuke i kruške, zrele breskve i malo smokve. Slijede arome limuna i limete, limunske kore, te vanilije, maslaca i meda. Okus je kompleksan i slojevit s naznakama zrelog voća, breskve, marelice, kao i vanilije, kruha i maslaca. Ima dug završetak, sa specifičnim buttery aftertasteom.

image
JOŠKO PONOŠ CROPIX

"Također, Dingač je naš plavac mali s najboljeg istoimenog vinorodnog područja u Hrvatskoj, gdje se nalazi naš vinograd Sv. Lucija. Odležava 24 mjeseca u novim barrique bačvama francuskog hrasta, te nakon tri godine u podrumu ugleda svjetlo dana", ponosno naglašavaju iz vinarije. Ovo vino je intenzivne rubinskocrvene boje. U nosu dominiraju arome višnje, a slijede ih kupine i borovnice. Dobro uravnotežen početak otkriva vino ugodne kiselosti. Dingačem dominiraju elementi čokolade i zrelog voća, a u pozadini i neki orašasti elementi. Bogat je mediteranskim začinima poput origana, bosiljka i metvice, punog tijela te zaobljenih, svilenkastih tanina. Ima vrlo dug završetak, a nepcem dominiraju arome šljiva, tamne čokolade i rogača, praćene lagano dimljenim mirisima duhana.

image
JOŠKO PONOŠ CROPIX
image
JOŠKO PONOŠ CROPIX

Na Vinski podrum možete doći u petak, 17. svibnja, od 16 do 21 sat, te u subotu, 18. svibnja, od 18 do 20 sati. Očekuju vas degustacije, predavanja, radionice, vinska škola za početnike, degustacijske ture s osobnim sommelierom i razne delicije. Za dobru atmosferu zadužen je bend Trans AcousticFusion, koji će zabavljati posjetitelje tijekom oba dana Festivala od 18 do 20 sati, a ovo događanje jedinstvena je prilika za sklapanje novih poznanstava i uživanje u dobroj čašici vina, glazbi, zabavi i šušuru. Posjetitelji su pozvani i na nezaboravni Vinski podrum party, koji će se održati nakon prvog dana Festivala. Cijena ulaznice je 20 €, a povratna kaucija za čašu iznosi 10 €. Za plaćanje ulaznica PBZ i PBZ Card Premium Visa karticama vrijedi i popust pa će u tom slučaju cijena jedne ulaznice iznositi 16 €.

Linker
16. svibanj 2024 17:15