PRESS
bogat program

Advent na Europskom trgu: Očekuje vas silvestarski tjedan i finalni humanitarni kulinarski duel

Uz zdravice i susrete, za ritam i veselje u centru Zagreba, na Europskom trgu tijekom tjedna bit će zaduženi glazbeni nastupi DJ-eva Pepi Jogardea, Pipsa, Hibou, Zaka i Glazbene kuhinje te koncert mladog i talentiranog benda Toni.Drama koji je ranije bio odgođen zbog kiše.

Uz zdravice i susrete, za ritam i veselje u centru Zagreba, na Europskom trgu tijekom tjedna bit će zaduženi glazbeni nastupi DJ-eva Pepi Jogardea, Pipsa, Hibou, Zaka i Glazbene kuhinje te koncert mladog i talentiranog benda Toni.Drama koji je ranije bio odgođen zbog kiše.

U najluđem tjednu u godini, Europski trg i ovom tjednu slovi kao najbolji klub na otvorenom s večernjim partijima i koncertima, a Silvestrovo počinje već u popodnevnim satima maratonskim setom Eddy Ramicha. U završnom kulinarskom duelu za humanitarnu akciju kuhaju Tihomir Krklec Afrika i Jazz i Joško Šarić iz televizijskih kulinarskih emisija Masterchef i 3,2,1 – kuhaj! te Mario Mandarić, splitski chef velikog srca.

image
PRESS

Uz zdravice i susrete, za ritam i veselje u centru Zagreba, na Europskom trgu tijekom tjedna bit će zaduženi glazbeni nastupi DJ-eva Pepi Jogardea, Pipsa, Hibou, Zaka i Glazbene kuhinje te koncert mladog i talentiranog benda Toni.Drama koji je ranije bio odgođen zbog kiše.

Izbor glazbe koji će metropola slušati zadnje u 2022., a što prvo u 2023. u rukama je DJ-a i producenta s nepresušnim entuzijazmom prema dobroj glazbi, Eddyja Ramicha. Još pamtimo njegove sjajne zabave za Badnjak na EU Adventu, kao i nekadašnje Kontrapunkt večeri. Karijeru je posljednjih godina uspješno nastavio u Berlinu zbog čega ga ovdje rjeđe viđamo.

Maratonski set koji će trajati više od devet sati i uz koji će posjetitelji odbrojavati posljednje sate ove godine te uplesati u Novu godinu, Eddy započinje u subotu 31.12. u 16.30 h i završava u nedjelju 01.01. u 02 h iza ponoći. Dan nakon u novoj godini program počinje od 18h uz DJ Zaka.

image
PRESS

Završni humanitarni kulinarski dvoboj za osobe s invaliditetom

Na posljednjem od pet humanitarnih Diners Club Cooking Duela koji su se održavali svaki četvrtak tijekom Adventa, 29. prosinca od 16.30 sati kulinarske delicije i humanitarni obol darovat će Tihomir Krklec, Afrika koji je nedavno napustio top 10 posljednjeg Masterchefa te Jazz i Joško Šarić iz prošlogodišnjeg finala showa 3, 2, 1 – kuhaj! Africi se u dvoboju kao gost pridružuje Mario Mandarić, splitski chef poznat po svom humanitarnom djelovanju i zero waste filozofiji odnosa prema namirnicama.

Dizajner, artist, tattoo majstor, kuhar i DJ, sve je to svestrani Tihomir Krklec Afrika, koji ljubav prema umjetnosti prelijeva na sve svoje talente. Njegovi murali krase parkove i zidove Zagreba pod pseudonimom Afrika, dok ga se pod imenom Jogurt na clubbing sceni može čuti kao DJ-a. Jedan je od top 10 natjecatelja ovogodišnjeg Masterchefa, showa koji mu je pomogao da kuhanje osim ljubavi postane nadogradnja njegove kreativnosti.

Tihomiru se u duelu pridružuje Mario Mandarić, kuhar koji je zbog svog humanitarnog djelovanja dospio na Forbesovu listu 30 najistaknutijih pojedinaca u Europi za 2021. mlađih od 30 godina. Njegov projekt pripremanja jela za beskućnike od hrane koju restorani iz okolice nisu potrošili prethodni dan, rezultirao je time da je u nekoliko mjeseci za beskućnike osigurano hrane u vrijednosti od dva milijuna kuna. Taj projekt živi i danas, kao i onaj kojim prikuplja novac za gradnju bunara u Ugandi, u kojoj gotovo 40 posto stanovnika nema pristup pitkoj vodi. U toj je zemlji i proveo nekoliko mjeseci, a upravo završava 50. bunar. U Zagreb se iz Splita doselio nedavno i odmah odazvao ovoj humanitarnoj akciji. Uz svoje dvije adventske kućice i konzalting, Mario namjerava u siječnju otvoriti i restorančić u Draškovićevoj ulici.

Svestranost, poštovanje prema namirnici i veliko srce, upravo je ono što između ostalog povezuje ova dva mlada chefa, a za ovu humanitarnu prigodu prvi će spravljati vege jelo, tj. vege verziju Wontona.

image
PRESS
image
PRESS

S druge strane Josipu Šariću Jošku u duelu će se pridružiti i njegova supruga Jazz (Jasmina), a za ovu prigodu na Europskom trgu posjetiteljima kuhaju fritule od bakalara sa povrtnom salatom.

Josip je inače je urar po struci, ističe da se upravo kuhanjem opušta od urarstva koje je unatoč suprotnim mišljenjima zapravo stresan posao i zahtijeva veliko strpljenje i koncentriranost. Biranje kvalitetnih i domaćih namirnica jednako mu je važno kao i samo kuhanje koje smatra načinom života.

Josip i Jazz prošle su godine zajedno nastupili u finalu kulinarskog showa 3,2,1 - kuhaj! Sva prikupljena sredstva od kupljenih jela u svih pet Diners Club Cooking Duela doniraju se u Centar UNUO za kulinarsku edukaciju osoba s invaliditetom. tj. za kupnju gastro kamiona s kojim bi UNUOvci imali mogućnost obići 27 država članica EU, vratiti se s 54 europska polufinalista i organizirati prvo europsko gastro natjecanje za osobe s invaliditetom Cupid´s Spoon koje će se održati u Zagrebu.

Diners Club Cooking Dueli dio su humanitarne inicijative Dine for Change za održivi razvoj i smanjenje bacanja hrane, pa će uz posjetitelje koji kupe/doniraju za ova jela, dodatnim iznosom akciju podržati i Erste Card Club.

Za krajnji cilj kupnje gastro kamiona prilagođenog osoba s invaliditetom te dovođenja Cupid´s Spoon natjecanja u Hrvatsku prikupljaju se sredstva i putem GoGetFunding kampanje. Program će ovaj četvrtak moderirati Sandra Rončević, kuharica i autorica gastro bloga "O slanom i slatkom".

Na posljednjem finalnom kulinarskom duelu od ukupno pet održanih tijekom Adventa, pozivaju se posjetitelji da u što većem broju podrže akciju. Topla jela kuhara velikog srca prodavat će se po pristupačnoj cijeni od 50 kn, a prvi od posjetitelja bit će i nagrađeni. Po završetku duela bit će objavljeni i rezultati humanitarne akcije te će se UNUO-vcima uručiti donacija Erste Card Cluba.

Do sada su na Diners Club Cooking duelima u ovoj humanitarnoj akciji od početka adventa kuhali profesionalni kuhari, amaterski kuhari, DJ-i i entuzijasti kojima je uz pokretače akcije Diners Club i Svibanj projekt glavni cilj da zajedno učinimo pozitivnu promjenu te integriramo osobe s invaliditetom u društvo i ugostiteljska zanimanja.

image
PRESS

Advent na Europskom trgu u organizaciji Svibanj projekta traje do 7. siječnja 2023. godine i objedinjuje preko 30 izlagača s prigodnom obrtničkom i ugostiteljskom ponudom. Ispod tisuću srca koja krase Europski trg, s nogu se svaki dan može nešto fino i prigodno prigristi uz kuhano vino, punčeve, rakije i likere ili kupiti poseban suvenir, božićni ukras ili poklon. Sve informacije vezane uz događaje na možete pratiti i saznati na IG i FB stranici EU Adventa.

Linker
10. svibanj 2024 00:01