GASTRO IKON@

Domaćica Sanja Mijac: S 20 nije imala pojma o kuhanju, a danas njezine gastro delicije prati 27 tisuća ljudi

Iza jednostavnog imena Domaćica skriva se blog 30-godišnje Sanje Mijac, koja osim hrane voli i fotografiju pa je njezin Instagram profil prava vizualna poslastica. Objavama u kojima otkriva i dio svojeg doma u Virovitici uveseljava 27 tisuća pratitelja, a najsretnija je kada im po njezinom receptu uspije prvi kolač ili jelo.

Kako ste odlučili otvoriti profil s tematikom hrane?

Kada sam u ranim dvadesetima shvatila da pojma nemam o kuhanju, odlučila sam sve naučiti te sam u procesu učenja recepte zapisivala na blog kako bi sve što mi se sviđa bilo na jednom mjestu, a i da oni stari mamini recepti "od oka" dobiju mjere. Instagram mi je najprije služio samo kao aplikacija za obrađivanje fotografija, a kasnije, kada sam prije pet godina počela pisati blog, mi se svidio i kao društvena mreža budući da su fotografije te koje na njemu pričaju priče.

Po čemu se Vaš profil izdvaja od ostalih?

Ne mislim da se posebno izdvaja, ali uz recepte i priče s bloga te uhvaćene šarene trenutke, tu ima i doza osobnog života koji mene prati ovdje "na selu" i donosi realne slike u te Instagram kvadratiće.

Kako biste nekome tko ne zna što točno radite opisali svoj posao?

Kod mene je to vrlo jednostavno: ja sam gastro blogerica s registriranim obrtom za produkciju sadržaja. Fotografijom se bavim i izvan bloga.

Kako izgleda čitav proces nastanka jedne fotografije s Vašeg feeda?

Većinu fotografija snimam sama pa čak i neke na kojima sam ja – uz pomoć stativa. Ipak, povremeno uskoči i moj suprug Vladimir koji je dodatna pomoć kada trebam oko s druge strane objektiva. Kako je kod mene većinom hrana u pitanju, proces traje duže. Kreće od razvijanja recepta, isprobavanja, pripreme, slaganja seta, fotografiranja i obrade. Kada bih sve to zbrojila, na jedan post nekada ode i blizu osam sati posla.

Koliko vremena ulažete u nastanak samog posta i uređivanje fotografija?

Ulažem puno i kreativno stvaranje je nešto u čemu sam se pronašla. Najsretnija sam kada napravim lijepu fotografiju. Kao što sam spomenula na sam post zna otići i jedan cijeli radni dan, a na samu obradu ne trošim puno - fotografiram u RAW formatu pa mi treba nekoliko minuta po fotografiji.

Koje Vam je do sada najdraže iskustvo koje ste doživjeli ''influenciranjem''?

Žene i djevojke koje su po mojim receptima uspješno ispekle svoje prve kolače ili skuhale neko jelo najveći su uspjeh. Ako sam ja svojim riječima i receptima utjecala na to – neka me zovu influencerom.

A koje najgore?

Tuđe zbrkane glave.

Što mislite o učestalim negativnim konotacijama i olakom shvaćanju Vašeg posla?

Moram priznati da je meni ovo sa strane, a neke druge projekte ipak shvaćam kao svoj posao. O konotacijama mislim da su na mjestu jer pratim tržište i znam kakvo je stanje pa razumijem zašto ljudi tako misle.

Kako ste došli do svojih prvih suradnji i što se promijenilo do danas?

Sada se može zaraditi, a kada sam ja krenula nije baš bilo tako. Drago mi je da posla ima za sve nas i što se posao nudi i onima koji imaju 200 pratitelja jednako kao i onima s 200 tisuća.

Koji su po Vama najveći problemi s kojima se susrećete u branši?

Mislim da čak nemamo puno problema, barem ne mi u gastro svijetu. Svi su postali svjesni da oko razvijanja recepata ima posla, da fotografska oprema košta, kao i kreativno vrijeme koje ulažemo u nešto pa više nema podcjenjivanja gastro blogera kao nekada.

Kako vidite ovaj posao u budućnosti?

Mislim da će mnogi koji su krenuli u nešto slično brzo odustati ako to rade samo zbog novca i da će se s vremenom pojaviti neki novi termin kojim ćemo se svi nazivati. A možda se Instagramu dogodi isto što i Facebooku pa postane nebitan već sljedeće godine.

Razmišljate li o razvijanju vlastitog brenda?

Moj brend se neplanirano već razvio u ovih pet godina: iza mene su brojne suradnje, mnogo projekata, dvije kuharice i treća – ona moja – u nastajanju. Otvorila sam obrt i postala poduzetnica koja će i dalje ganjati svoje snove, osvojila sam nekoliko nagrada i upoznala puno divnih ljudi.

Koji Vam je najdraži post do sada za koji smatrate kako Vas najbolje opisuje?

Ma dovoljno je da odete na blog Domaćica i pročitate bilo koji jer svaki sam 100 posto ja.

UKLJUČITE SE U GLASOVANJE ZA INFLUENCERA GODINE

Linker
20. travanj 2024 02:34