Posebna njega

Zlatni savjeti: Kako najbolje njegovati kožu nakon kemijskog pilinga ili lasera

Ovakvi tretmani kožu čine osjetljivom te izazivaju ljuštenje, čiji intenzitet ovisi o faktorima kao što su dubina djelovanja kemijskog pilinga ili energija upotrijebljenog lasera. Iz tog razloga kožu treba znati ispravno njegovati i nahraniti.

Kemijski pilinzi i laseri mogu biti učinkoviti u poboljšavanju kvalitete i uljepšavanju kože, ali imaju i neprivlačnu nuspojavu: ljuštenje. No, i u toj fazi možete dobro izgledati ako slijedite nekoliko savjeta stručnjaka.

Ne izazivaju svi tretmani jednako ljuštenje i suhoću kože. Intenzitet ljuštenja kod kemijskih pilinga i lasera ovisi o više faktora koji uključuju dubinu pilinga i energiju lasera, kaže dermatologinja dr. Nancy Samolitis.

"Lagani, površinski pilinzi i laseri, poput glikolnog pilinga i tipa tretmana frakcijskim laserom koji uklanja samo 20 posto površine gornjih slojeva kože, mogu rezultirati blažim ljuštenjem koje će trajati do tjedan dana. No, tretmani koji djeluju dublje, kao što su pilinzi TCA (trikloroctenom kiselinom) ili laseri CO2, mogu ukloniti 50 do sto posto gornjih slojeva kože te nakon toga mogu nastati prilično dramatične količine oljuštene kože", rekla je liječnica, a možda i najviše ljuštenja kože nastaje nakon tretmana Erbium YAG laserom, smatra okuloplastični kirurg dr. Robert Schwarcz.

Nakon tretmana, pogotovo intenzivnijih, treba slijediti propisani režim njege kako bi sve lijepo zacijelilo, bez komplikacija kao što su infekcije ili nastajanje ožiljaka.

image

Kemijski pilinzi koji prodiru dublje mogu izazvati dramatično ljuštenje kože

YAROSLAV ASTAKHOV DEPOSITPHOTOS

Čitajte i: Ima li pomoći za vidljive kapilare na licu? Tri su moguća rješenja, ovisno o tipu kože

Suzdržite se od čupkanja kože

Pokušate li ubrzati proces ljuštenja čupkanjem kože, lako možete izazvati iritaciju, alergijsku reakciju ili pojavu prištića. Dakle, suzdržite se od toga. "Koža koja se ljušti, čak i ako je stanjena, suha i beživotna, štiti nježnu, mladu kožu koja će se pojaviti nakon što se tretirana koža oljušti prirodnim putem. Te 'krpice' su poput prirodnog zavoja koji će se sam skinuti kad nova koža bude spremna", tumači dr. Samolitis.

Pored toga, ubrzavate li rukama skidanje oljuštene kože možete potaknuti pojavu pigmentacije ili nastanak ožiljaka. Kako kaže plastična kirurginja dr. Sarmela Sunder, "koža ispod prerano oguljene kože može biti upaljena i crvena (eritematozna) i mogu se pojaviti hiperpigmentacije, posebno kod tamnijih tonova kože".

Pojava 'krpica' normalan je dio procesa obnavljanja kože nakon kemijskog pilinga i laserskog tretmana i treba biti strpljiv dok se koža obnavlja. No, malo tko može ostati kod kuće dok najgora faza ne prođe, stoga je dobro znati kako možete smanjiti ljuštenje, a da pritom ne oštetite kožu.

Prilagodite životni stil

Perutanje i ljuštenje kože mogu se pojaviti u periodu od nekoliko dana, pa do dva tjedna nakon tretmana. Pitajte liječnika unaprijed što možete očekivati kako biste lakše prilagodili svoje aktivnosti tijekom te faze i pazite da ne tempirate tretman preblizu nekim važnim događajima. Pored toga, nemojte intenzivno vježbati do sedam dana nakon tretmana, kako biste "spriječili prekomjerno oticanje i izbjegli znojenje koje može uzrokovati izbijanje prištića i utjecati na rezultate tretmana", kaže dr. Sunder.

image

Lice čistite nježnim proizvodima samo tapkanjem, bez trljanja

DEPOSITPHOTOS

Čitajte i: Što obavezno trebate pitati kirurga prije konačne odluke o estetskom zahvatu

Bez iritirajućih sastojaka u njezi kože

Izbjegavajte proizvode za njegu kože koji sadrže kiseline za eksfolijaciju ili retinol sve dok vam se koža ne oporavi u potpunosti. Nemojte upotrebljavati ni druge jače aktivne sastojke, kao što je vitamin C. S uobičajenom njegom možete nastaviti nakon što se koža reepitelizira te se upala i ružičasta boja kože povuku, a to se najčešće događa nakon jednog do dva tjedna, kaže dr. Schwarcz. U svakom slučaju, pitajte svog liječnika za detalje, ovisno o tretmanu koji ste prošli i proizvodima koje upotrebljavate.

Blago čišćenje i umirujući balzami

Upotrebljavajte proizvode koji umiruju kožu i nanosite ih nježnim tapkanjem prstima i to nakon što ste dobro oprali ruke.

Tijekom prvih sedam do 14 dana ne trebaju vam spužvice ni slična pomagala za pranje lica. Nemojte trljati ni rastezati kožu.

"Čistite kožu nježnim hidratantnim sredstvom i koristite puno kreme za zaštitu barijere kože, to će pomoći da koža izgleda glatkije i bude hidratiziranija dok traje proces zacjeljivanja", kaže dr. Samolitis.

Prije izlaska iz kuće obavezno nanesite sredstvo za zaštitu od sunca s viskom SPF-om i širokim spektrom i obnavljajte zaštitu svakih nekoliko sati. Dr. Sunder preporučuje upotrebu proizvoda s mineralnim filtrima, kao što su cinkov oksid ili titan dioksid, jer neće iritirati kožu koja se ljušti.

image

S čišćenjem kože budite posebno oprezni i nježni

YAROSLAV ASTAKHOV DEPOSITPHOTOS

Zar ocat pomaže?

Kućne tretmane obično je bolje zaobići u ovom slučaju, no i dr. Schwarcz i dr. Sunder odobravaju tretman s razblaženim octom i to zbog njegovog antimikrobnog djelovanja. "U prvih nekoliko dana nakon jakog pilinga možete na kožu nanositi gazu natopljenu octom razrijeđenim u vodi, nježno tapkajući, bez ikakvog trljanja i povlačenja", kaže dr. Sunder, a njezin kolega ističe kako je dovoljna jedna jušna žlica octa u šalici vode.

Oprezno sa škaricama

"Ako vam liječnik to dopusti, veće osušene 'krpice' kože koja se ljušti možete podrezati steriliziranim tupim škaricama", savjetuje dr. Sunder. Prije toga morate temeljito oprati ruke i sterilizirati škarice alkoholom ili antiseptičkom otopinom. Podrežite samo 'krpice' koje su dovoljno dugačke i budite posebno pažljivi kako pritom ne biste zarezali ili povukli kožu.

Linker
30. ožujak 2024 18:29