Svestrani neurotoksin

Uljepšavaju i liječe: Što se sve postiže injekcijama botoksa u liniju čeljusti

Botoks sprečava stezanje mišića te oni s vremenom slabe i smanjuju se. Time se ublažavaju simptomi poremećaja čeljusnog zgloba, ali se i ublažava četvrtast oblik čeljusti.

Botoks, odnosno botulinum toksin A, najpoznatiji je po ublažavanju bora, poput onih na čelu ili oko očiju, ali injekcije ovog neurotoksina imaju i brojne druge primjene. Jedna od najranijih je liječenje blefarospazma (zgrčenost mišića oko oka), a danas je botoks pomoć i kod migrene, prekomjernog znojenja, grčeva kod cerebralne paralize... Zanimljivo je da se na nekim područjima ubrizgavanja sve više brišu granice između medicinske i estetske primjene botoksa, a jedno od takvih je linija čeljusti na kojoj se botoks može primjenjivati i za sužavanje čeljusti i za liječenje čestog poremećaja čeljusnog (temporomandibularnog) zgloba.

Kako djeluje?

I ovdje je ključno djelovanje botoksa na opuštanje mišića, odnosno onemogućavanje njihove aktivnosti. "Botoks sprečava stezanje mišića te oni s vremenom slabe i smanjuju se", kaže dermatologinja dr. Jessie Cheung. Opuštanje i slabljenje žvačnih mišića koji se protežu u donju čeljust (maseterični mišići) pomaže u ublažavanju uobičajenih simptoma poremećaja čeljusnog zgloba, smanjuje napetost i bolove, reducira stezanje čeljusti i škrgutanje zubima. Njihovo smanjenje pak pridonosi stanjivanju donjeg dijela lica i ublažavanju četvrtastog oblika čeljusti.

Ponekad je potrebno botoks ubrizgati i u sljepoočni (temporalni) mišić, jer i on je odgovoran za bruksizam, što je medicinski izraz za stiskanje zubi i škrgutanje. "Oni koji stišću čeljusti obično imaju povećane temporalne mišiće. Oni koji škrguću zubima skloni su povećanim maseteričnim mišićima i udubljenim sljepoočnicama, jer kronična napetost ubrzava gubitak masnoće u tom području. U svakom slučaju, ubrizgavanje u jedno ili u oba područja pridonosi stanjivanju lica", objašnjava dr. Cheung.

Čitajte i: Može li biti prekasno za injekciju botoksa?

Koliko će trajati rezultati?

Za ovakav je tretman potrebno prosječno 30 jedinica botoksa sa svake strane, navodi dr. Cheung, a točan broj ovisi o veličini mišića svakog pojedinog pacijenta. Rezultati injektiranja botoksa obično traju tri do četiri mjeseca, no u ovom slučaju, upravo zbog većih doza, mogu potrajati i do šest mjeseci, kaže liječnica.

Za koga je, a za koga nije?

Kandidati za ovaj tretman su osobe s ozbiljnim simptomima poremećaja čeljusnog zgloba, posebno one kod kojih nisu pomogle promjene životnog stila i nošenje zaštite za zube. "Štitnici sprečavaju oštećenja zubi, ali ne onemogućuju stezanje i škrgutanje, pa utjecaj na mišiće ostaje jednak, a injekcijama botoksa tretira se uzrok bruksizma", kaže dr. Cheung.

image

Najmanje 12 sati nemojte stvarati nikakav pritisak na tretirane mišiće

SERGEY SMEILOV /DEPOSITPHOTOS

Ako su razlozi isključivo estetski, ovaj je tretman dobra opcija za osobe s četvrtastom ili širom čeljusti koje žele blaži, ovalniji ili "V" oblik.

Svaki je tretman botoksom nedopušten kod osoba s neuromišićnim poremećajima, kod trudnica i žena koje doje, a u ovom slučaju treba dodati da je poseban oprez potreban kod osoba koje imaju značajno opuštenu kožu. "Smanjenje volumena oko uglova čeljusti, naime, može olabaviti kožu donjeg dijela lica i dovesti do slabije definirane linije čeljusti", objašnjava facijalni plastični kirurg dr. Konstantin Vasyukevich.

Koje su moguće nuspojave?

Prema dermatologinji dr. Claire Chang, modrice, blaži bolovi i osjećaj zatezanja uobičajeni su, ali uglavnom nestaju unutar jednog do dva tjedna. "U prvim su tjednima česti i zamor i teškoće sa žvakanjem tvrđe hrane, budući da su žvačni mišići oslabljeni. S vremenom će drugi mišići to kompenzirati i žvakanje će se vratiti u normalu", kaže.

Neki korisnici na TikToku navode da im se stezanje čeljusti još pojačalo nakon tretmana. Ako je do toga došlo, "to može značiti da je, osim u žvačne mišiće, botoks potrebno injektirati i u sljepoočne", smatra dr. Cheung.

Nadalje, kod nepravilnog ubrizgavanja, ako je botoks apliciran previše naprijed ili preblizu površine, može se dogoditi da "pogodi" mišić koji je odgovoran za podizanje osmijeha, a rezultat je neujednačen osmijeh. Nažalost, u tom je slučaju jedini lijek vrijeme, kaže dr. Cheung; botoks će s vremenom nestati, a to možete ubrzati vježbanjem mišića zaduženih za osmijeh. Drugim riječima, smiješite se što više možete i neurotoksin će se brže istrošiti.

Čitajte i: Injekcije za finije linije donje čeljusti

Na što morate paziti?

Nekoliko vrlo jednostavnih mjera pomoći će da od injekcija botoksa dobijete najbolje moguće rezultate te da umanjite mogućnost nuspojava. Prvo, pričekajte barem 12 sati prije bilo kakvog napornog vježbanja, kao što je kardio trening ili intenzivno trčanje - pojačani protok krvi može, teoretski, premjestiti neurotoksin tamo gdje ga ne želite prije nego što se uspije potpuno vezati za ciljani mišić. Također, držite glavu uspravno - barem četiri sata poslije tretmana nemojte se saginjati, a osobito nemojte drijemati.

Najmanje 12 sati nemojte stvarati nikakav pritisak na tretirane mišiće, dakle, zaboravite privremeno na masiranje lica. Svaki pritisak može dovesti do neželjenog širenja ili pomicanja botoksa.

Linker
15. travanj 2024 17:37